A koronavírus durván megtépázta korunk egyik legfontosabb informatikai eszközének a piacát. Az IDC sosem mért ekkora visszaesést korábban.

Nem okozott különösebb meglepetést az IDC legutóbb közzétett jelentése az idei első negyedév okostelefonos eladásairól. A világjárvány miatt szinte minden országban elrendelt korlátozó intézkedések miatt a visszaesés borítékolható volt. A kérdés maximum az volt, milyen mértékű lesz a recesszió. Mostanra kiderült, történelmi nagyságrendről beszélhetünk.

Sose volt ilyen rossz

Az amerikai piackutató előzetes adatai alapján a szegmens éves összevetésben 11,7 százalékot esett vissza. Januártól március végéig valamivel több mint 275 millió készüléket értékesítettek, és ezzel a teljesítménnyel a szektor rövid története legnagyobb buktáját volt kénytelen elkönyvelni.

Regionálisan természetesen nagy eltéréseket mutatnak a számok. A legkorábban és a negyedév tekintetében leghosszabb ideig érintő Kínában például több mint 20 százalékot zuhant az értékesítés. Mivel a távol-keleti ország adja a globális piac nagyjából negyedét, ez a rossz adat kellően nagy súllyal húzta lefelé a szektort. Kína egyébként nem csak a vásárlások elmaradásával "kavart be", hanem azzal is, hogy a világ mobilgyárainak jelentős része is ott működik, amelyek hosszú ideig leállásra voltak kényszerítve.

 

Globális okostelefon-piac, 2020/Q1 - IDC
Infogram

 

A szállítói oldal felől nézve a történéseket, meglehetősen vegyes kép látszik. A piac két legnagyobb szereplője, a Samsung és a Huawei súlyos, közel 20 százalékos csökkenést szenvedett el. Utóbbit nyilván többszörösen is sújtotta a mostani időszak, hiszen amellett, hogy hazai piaca romokban hever, a kínai cég egyre jobban megérzi, az amerikai büntető intézkedések hatását is. 

Cupertino viszont egészen jól jött ki eddig a dologból. Éves összevetésben szinte darabra ugyanannyi iPhone-t sikerült eladni, mint tavaly ilyenkor. Az IDC szerint ez a 11-es széria sikerének köszönhető, de a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között idén különösen hasznosnak bizonyulhat, hogy nemrég debütált az új, visszafogott árcédulával kínált SE modell. 

A legnagyobb öt gyártó mezőnyét az elmúlt három hónapban legsikeresebbnek bizonyult cégek zárják. Mind a Xiaomi, mind a Vivo esetében komoly, 6-7 százalékos értékesítésnövekedésről beszélhetünk, ami mindkettőnél leginkább a szintén hatalmas piacnak számító Indiában realizált eladásoknak köszönhető.

Konzumer tech

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.