Ugyan a korábban jósoltnál egy kicsit később, de bemutatta idei első dobását az okostelefonos fronton az Apple. Az új iPhone SE külsőleg a korábbi 8-as széria stílusjegyeit örökölte, de belül akad frissebb alkatrész is benne.

A helyzetre való tekintettel természetesen ezúttal elmaradt a nagyszabású helyszíni bemutató. Az iPhone 8 egyfajta felturbózott változatának tekinthető új iPhone SE így virtuálisan volt kénytelen debütálni.

Meglehetősen pontos pletykák

Úgy tűnik, nagyjából betaláltak az Apple-ügyekben valóságos orákulumnak számító elemző, Ming-Csi Kuo (Ming-Chi Kuo) még tavaly novemberben tett jóslatai. A KGI Securities szakértője a tavaszt jelölte meg a debütálásra és pletykái között szerepelt a 8-as szériával való hasonlatosság. Kuo alapkiszerelésben 64 és 128 gigabájtos tárhellyel kínált, 4,7 hüvelyes LCD-kijelzővel érkező modellről írt, amelyben a cég legújabb csipje, a 11-es szériánál bevezett A13 dolgozik majd. Az elemző 399 dolláros árat jelölt meg és még a választható színekre is kitért (ezüst, szürke, vörös).

Az egyik apró eltérés a valóság és a jóslatok között maga a telefon neve. Kuo csak iPhone SE 2-ként emlegette az új mobilt, ami azonban végül simán iPhone SE néven kerül majd a boltokba. A processzor viszont valóban az iPhone 11-ben is lévő A13 Bionic, mint ahogy az is igaz, hgoy a kijelző mérete és a külső kialakítás egyaránt az iPhone 8-at idézi. 

A vezeték nélkül tölthető, 148 gramm tömegű új SE alapkiszerelésben 64 gigabájtnyi tárhellyel érkezik, de ez felárért 128-ra, sőt 256 gigára is feltornászható (ebben kicsit pontatlan volt a tavalyi jóslat). Az IP67 szabvány szerint víz-és porálló készülék képes az ujjlenyomat-azonosításra és akár 4K-s videofelvételeket is készíthetünk vele. Színek tekintetében viszont csak a vörös igazolódott be a pletykákból. A mobil ugyanis fehér, fekete és vörös színben rendelhető.Apropó rendelés: az új modellt péntek délutántól lehet nálunk is előrendelni, a tényleges szállítás pedig egy héttel később, április 24-én kezdődik meg.

Végül lássuk az egyik legfontosabb paramétert, az árat. A legolcsóbb változat a jósolt 399 dolláros alapáron kerül forgalomba. A 128 gigás upgrade plusz 50, a 256-os pedig plusz 150 dollár költséggel jár az induló árcédulához képest. Az Apple magyar oldalán már a hazai árak is látszanak. Ahogy azt megszokhattuk, a dolláros árhoz képest nálunk lényegesen költségesebb mulatság a vásárlás. A gyártó tíz forint híján 180 ezer forintot kér az alapmodellért, a kövérebb változatok ennél 20, illetve 60 ezer forinttal több kerülnek.

Olcsó próbálkozások

Az Apple nem először próbálkozik lefelé kiszélesíteni portfólióját. Az első kísérlet még 2013-ra datálódik vissza, amikor is az iPhone 5S olcsóbb variánsaként dobták piacra az iPhone 5C-t. És ott van a 2016-ban debütált (első) iPhone SE, amelynek legspártaibb kiszerelése annak idején szintén 399 dolláros áron került a polcokra. A terméket aztán az Apple egy évvel később 50 dollárral olcsóbbá tette és a tárhelyet is megemelte 16-ról 32 gigabájtra, míg végül 2018 szeptemberében leállította a forgalmazást.

Érdemes még megemlíteni, hogy a mostanáig 449 dollárért kínált iPhone 8-at az új SE bejelentésével párhuzamosan eltűntette áruházából az Apple, azaz előbbi terméket hivatalosan már nem is forgalmazza a cég.

Konzumer tech

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.