Eddig minden a TikTok amerikai tevékenységének betiltásáról és az alkalmazás esetleges felvásárlásáról szólt, de az ilyesmihez mostantól a kínai kormányzat részéről is külön engedélyekre lesz szükség.

Ha eddig nem lett volna elég bonyolult a TikTok Amerikából való kitiltása és felvásárlása körüli huzavona, a kínai kormányzat most még egyet csavart a dolgon: Peking pénteken új szabályokat jelentett be az MI-technológiák exportjára vonatkozóan. Az általuk érzékenynek minősített 23 tétel között szerepel például a csipek dizájnja, a személyes információk automatikus továbbításáért felelős, adatelemzésre épülő megoldások vagy az interaktív MI interfészek. A vonatkozó technológiák exportjának előzetes engedélyezésére 30 nap áll majd a hatóságok rendelkezésére.

Mindez azt jelenti, hogy a TikTok közösségi alkalmazás tulajdonosának, a ByteDance-nek is ilyen engedélyre lesz szüksége, ha végül mégis a közösségi alkalmazás eladása mellett döntene. Ennek előzménye az az augusztusi amerikai elnöki rendelet, amelynek értelmében a helyi cégek és állampolgárok nem léphetnek üzleti kapcsolatba a benne foglalt alkalmazásokkal vagy azok tulajdonosaival, köztük a TikTokkal és a ByteDance-szel. Bár a rendelet végrehajtását november 12-ig halasztották, az esetleges megállapodást is addig kell majd tető alá hozni.

A Microsoft mellett állítólag már a Walmart, a Twitter, a Netflix, az Oracle nevével fémjelzett befektetői csoport vagy a Triller is bejelentkezhetett a TikTok tengerentúli üzletéért, bár a lapértesüléseket a felek nem minden esetben erősítették meg. A ByteDance közben bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy a Trump-adminisztráció passzivitása miatt nem volt lehetősége az alkalmazással kapcsolatos amerikai biztonsági aggályok feloldására, és a szankció kiszabását sem tartja jogszerűnek, amennyiben nem látja igazolva az elnöki rendelet alapjául szolgáló vádak valóságtartalmát.

Egyelőre csak időt nyernének vele

A most módosított kínai exportszabályok már a kínai kormány jóváhagyását is szükségessé teszik az olyan technológiák tekintetében, mint amilyen a szövegelemzés, a hangfelismerés vagy a tartalmi ajánlási rendszerek. Az állami Csinhua hírügynökségnek nyilatkozó kormányzati tisztségviselő mindehhez azt is hozzátette, hogy álláspontjuk szerint a ByteDance-nek komolyen meg kellene fontolnia a TikTok eladásáról szóló tárgyalások felfüggesztését, bár az nem világos, hogy a kínai kormány teljesen meg akar-e fúrni bármilyen hasonló üzletet.

A TikTok videomegosztó platform áprilisban érte el a 2 milliárd alkalmazás-letöltést világszerte, és ebből 315 milliót az idei első negyedévben jegyzett. A TikTok legfőbb fegyverének azt az MI-alapú ajánlási rendszert tartják, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a felhasználókat a képernyő elé szögezze, kielemezve korábbi viselkedésüket és annak alapján tálalva eléjük az újabb és újabb videókat. Az alkalmazás egyesült államokbeli sikere is erre a Kínában fejlesztett motorra alapszik, a vonatkozó kódok vagy a felhasználási jogok transzfere pedig az új korlátozások hatálya alá esne.

A kommentárok jórészt megegyeznek benne, hogy a kínai intézkedések egyelőre semmiképpen sem jelentenek explicit tiltást, mivel fő céljuk, hogy az amerikai korlátozások tényleges életbe lépését vagy a cégfelvásárlásokkal kapcsolatos tárgyalásokat kényelmesen elhúzzák a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás utáni időszakra. Az új helyzet mindenesetre szokatlan helyzeteket teremt majd a határokon átnyúló technológiai alkalmazásokban, és érvényesítése is nagyon különböző eredményeket hozhat akár egy azon vállalkozás különböző nemzetközi üzleteiben.

Hirdetés
Piaci hírek

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.