Az IDC számai alapján ez a szegmens ellenállt a makropiaci környezet romlásának.

Továbbra is sokat költenek világszerte konvergens rendszerekre, derül ki az IDC friss piacelemzéséből. A globális piac éves összevetésben 4,5 százalékkal bővült, a szállítók így 3,9 milliárd dolláron osztozhattak az első negyedévben.

Az IDC infrastruktúraplatformok és -technológiák piacával foglalkozó kutatási igazgatója, Sebastian Lagana szerint a növekedési ütem azt mutatja, hogy erre a szegmensre kevésbé hat a kedvezőtlen makrogazdasági környezet. Ez egyrészt azzal függ össze, hogy a vállalatok egyre intenzívebben fordulnak az ún. SDI (software-defined infrastructure), azaz a szoftveresen meghatározott infrastruktúra felé, valamint előszeretettel vásárolnak olyan, a gyártók által tanúsított referenciarendszereket, melyek integráltan tartalmazzák a szervertől a tárolón és a hálózati eszközökön át az menedzsment szoftverekig az összes szükséges elemet (az IDC terminológiájában: certified reference systems & integrated infrastructure).

A tanúsított referenciarendszerek értékesítéséből 1,4 milliárd dollár bevétele származott a szállítóknak az első negyedévben, ami 4,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezen szemben a célfeladatokra (fejlesztés, tesztelés) szánt ún. integrált platformok értékesítése 8,7 százalékkal csökkent. A konvergens rendszerek piacának hagyományosan is ez a legkisebb szelete, amely most 478 millió dollár bevételt generált.

Ezzel szemben a szegmens több mint felét adó hiperkonvergens rendszerek értékesítése éves összevetésben 8,3 százalékkal nőtt, így az első negyedévben mintegy 2 milliárd dollár bevételt generálva.

A Dell tarolt hardverben és szoftverben is

Az IDC összesítéséből az derül ki, hogy ennek a piacnak messze a legerősebb szereplője Dell, amely közvetlenül, hiperkonvergens megoldások szállítójaként, és közvetve, a hiperkonvergens képességeket biztosító szoftvereken keresztül is vezeti a piacot.

A Dell árbevétel alapján a hiperkonvergens rendszerek piacának közel 34 százalékát birtokolja. A vállalatnak ebből 666 millió dollár bevétele származott az év első hónapjában (az EMC-vel együtt). Piaci súlyát jól mutatja, hogy a két másik dobogós, a Nutanix és a HPE együttes piaci részesedése sem közelíti meg a Dellét. A Nutanix 260 millió dollárt (13,1 százalékos piaci részesedés), míg a HPE 119 millió dollárt keresett (6 százalék).

 
IDC: hiperkonvergensinfrastruktúra-piac 2020 Q1
Infogram


Az IDC megnézte azt is, hogy a hiperkonvergens rendszereket milyen szoftverrel adták el. A Dellnek a tulajdonában lévő VMware révén itt is egyértelmű a piaci fölénye. A VMware szoftverére épített rendszerek adják ugyanis a piac 42 százalékát (841,2 millió dollár). A Nutanix szoftverek fedték le az első negyedév értékesítéseinek 28 százalékát. A dobogó harmadik helyén a hibahatáron belüli minimális különbséggel a HPE (5,1 százalék) és a Cisco (4,3 százalék) osztozik.

Cloud & big data

Ellepték a bűnözők a Telegramot

Úgy tűnik, a titkosított üzenetküldőn könnyebb és biztonságosabb a törvénytelen üzleteket lebonyolítani, mint a dark weben.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.