Az IDC számai alapján ez a szegmens ellenállt a makropiaci környezet romlásának.

Továbbra is sokat költenek világszerte konvergens rendszerekre, derül ki az IDC friss piacelemzéséből. A globális piac éves összevetésben 4,5 százalékkal bővült, a szállítók így 3,9 milliárd dolláron osztozhattak az első negyedévben.

Az IDC infrastruktúraplatformok és -technológiák piacával foglalkozó kutatási igazgatója, Sebastian Lagana szerint a növekedési ütem azt mutatja, hogy erre a szegmensre kevésbé hat a kedvezőtlen makrogazdasági környezet. Ez egyrészt azzal függ össze, hogy a vállalatok egyre intenzívebben fordulnak az ún. SDI (software-defined infrastructure), azaz a szoftveresen meghatározott infrastruktúra felé, valamint előszeretettel vásárolnak olyan, a gyártók által tanúsított referenciarendszereket, melyek integráltan tartalmazzák a szervertől a tárolón és a hálózati eszközökön át az menedzsment szoftverekig az összes szükséges elemet (az IDC terminológiájában: certified reference systems & integrated infrastructure).

A tanúsított referenciarendszerek értékesítéséből 1,4 milliárd dollár bevétele származott a szállítóknak az első negyedévben, ami 4,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezen szemben a célfeladatokra (fejlesztés, tesztelés) szánt ún. integrált platformok értékesítése 8,7 százalékkal csökkent. A konvergens rendszerek piacának hagyományosan is ez a legkisebb szelete, amely most 478 millió dollár bevételt generált.

Ezzel szemben a szegmens több mint felét adó hiperkonvergens rendszerek értékesítése éves összevetésben 8,3 százalékkal nőtt, így az első negyedévben mintegy 2 milliárd dollár bevételt generálva.

A Dell tarolt hardverben és szoftverben is

Az IDC összesítéséből az derül ki, hogy ennek a piacnak messze a legerősebb szereplője Dell, amely közvetlenül, hiperkonvergens megoldások szállítójaként, és közvetve, a hiperkonvergens képességeket biztosító szoftvereken keresztül is vezeti a piacot.

A Dell árbevétel alapján a hiperkonvergens rendszerek piacának közel 34 százalékát birtokolja. A vállalatnak ebből 666 millió dollár bevétele származott az év első hónapjában (az EMC-vel együtt). Piaci súlyát jól mutatja, hogy a két másik dobogós, a Nutanix és a HPE együttes piaci részesedése sem közelíti meg a Dellét. A Nutanix 260 millió dollárt (13,1 százalékos piaci részesedés), míg a HPE 119 millió dollárt keresett (6 százalék).

 
IDC: hiperkonvergensinfrastruktúra-piac 2020 Q1
Infogram


Az IDC megnézte azt is, hogy a hiperkonvergens rendszereket milyen szoftverrel adták el. A Dellnek a tulajdonában lévő VMware révén itt is egyértelmű a piaci fölénye. A VMware szoftverére épített rendszerek adják ugyanis a piac 42 százalékát (841,2 millió dollár). A Nutanix szoftverek fedték le az első negyedév értékesítéseinek 28 százalékát. A dobogó harmadik helyén a hibahatáron belüli minimális különbséggel a HPE (5,1 százalék) és a Cisco (4,3 százalék) osztozik.

Hirdetés
Cloud & big data

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.