A Vision Fund alap bő másfél év alatt 45,5 milliárd dollár értékben, időnként elképesztő áron vásárolta be magát egy csomó technológiai cégbe, de egyelőre úgy tűnik, hogy bőven a pénzénél van.

A SoftBank csoport Vision Fund alapjáról két évvel ezelőtt írtunk először, amikor az aktuálisan 93 milliárd dollárnyi vagyontömeggel rendelkező alapkezelő hosszú távra szóló, nagy volumenű befektetéseket hirdetett meg a technológiai startupokra koncentrálva. Ezzel létrejött a világ legértékesebb magántőke-alapja, amelybe a japánok mellett szaúdi és egyesült arab emírségekbeli állami befeketők szálltak be, nem beszélve az olyan iparági nagyvállalatokról, mint amilyen az amerikai Apple és a Qualcomm, a japán Sharp vagy a tajvani Foxconn.

A Vision Fund az információs forradalom új, meghatározó platformjainak felnövesztését tűzte ki céljául, elsősorban a mesterséges intelligenciára, a tárgyak internetére (IoT) vagy a robotikára koncentrálva. Az ARM-et nem sokkal korábban 32 milliárd dollárért felvásárló SoftBank olyan fejlesztéseket keres, amelyek potenciálisan megoldást hozhatnak az emberiség fontos problémáira, ezen keresztül pedig a korai befektetőket is nagy halom pénz alá temetik.

2017 májusa óta mi is rendszeresen beszámoltunk a Vision Fund látványos költekezéséről. Az alap dollármilliárdos tőkeinjekcióval jelent meg az aktuálisan legértékesebb MI-startup, a kínai SenseTime mögött, és ma már a tőzsdei megjelenés előtt álló Uber legfontosabb tulajdonosa. Kivásárolta az Alphabet tulajdonában lévő, látványos robotikai fejlesztéseket végző Boston Dynamics-t, és alaposan kitömte a Kabbage nevű fintech unikornist.

A sort még hosszan folytathatnánk a WeWork, a Slack vagy a DoorDash befektetéseivel: a lényeg, hogy a Vision Fund 2018 végén már 49 startupnak nevezett cégben rendelkezett érdekeltséggel, amelyekbe összesen 45,5 milliárd dollárt fektetett. Ezzel gyakorlatilag elköltötte a rendelkezésére álló 97 milliárd dollár felét, és figyelembe véve, hogy a tervek szerint az alap 2022 novemberéig futna, ezzel elég feszített tempót diktál saját magának.

Pénz nem számít, amíg feljebb is van

A Vision Fund a közmegegyezés szerint drágán, sokszor akár érthetetlenül drágán szállt be a sokak szerint túlárazott üzletekbe, és átlagosan 7 milliárd dollár értékben kötött üzleteket minden egyes negyedévében. Ehhez képest úgy tűnik, hogy egyelőre bejönnek a számítások, hiszen a 45,5 milliárdos befektetések aktuális értékét az alap legutóbbi negyedéves jelentésében 55,3 milliárd dollárra tették.

Ebben pedig nem is szerepelnek a korábbi exitek, hiszen már ilyenekre is sor került. A Vision Fund még idejében beszállt például az indiai e-kereskedelmi piac meghatárotó szereplője, a Flipkart befektetői közé, hogy 2,5 milliárd dollárért vásárolt 20 százalékos részesedését nem sokkal később 4 milliárdért adja tovább a WalMartnak. Mivel a SoftBank alapjának olyan üdvöskéi is a tőzsdére lépnek, mint az Uber vagy a Slack, nemsokára ennél sokkal látványosabb kaszára is sor kerülhet majd.

A SoftBank Vision Fund eddig összességében 838 milliárd jen (nagyjából 7,6 milliárd dollár) nyereségről számolt be, ami jórészt a tulajdonában lévő startupok értéknövekedéséből adódik. Ugyanakkor figyelembe veszi a bukott üzleteket is: ilyen volt a már tőzsdei vállalatként működő Nvidia részvényeibe való bevásárlás. A Vision Fund saját közlése szerint közel 300 milliárd jent (körülbelül 2,7 milliárd dollár) bukott ezen a kalandon, miután idén januárban megszabadult teljes, akkor éppen 3,6 milliárd dollárt érő Nvidia-részvénycsomagjától.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.