A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.

A kínai SenseTime Group idén áprilisban és májusban is összehozott egy-egy 600 millió dolláros befektetési kört, amivel már összesen 1,6 milliárd dollárnyi befektetői tőkét mutathatott fel, és cégértéke alapján is a világ legdrágább MI-fejlesztő startup vállalata lett. Az arc- és képelemző rendszerekben utazó társaság mögött olyan technológiai multik állnak, mint az Alibaba vagy a Qualcomm, emellett beszállt a boltba a szingapúri állami befektetési alap, a Temasek Holdings, vagy a Fidelity International és a Silver Lake is.

A SenseTime az iparágon belül igen jó pozícióban van, hiszen a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez folyamatos és bőséges adatforrásokra van szükség, a társaság pedig részese a világ legnagyobb megfigyelőrendszerének – a SenseTime technológiája a kínai gyártmányú okostelefonoktól a kínai városokban telepített több százmillió kameráig mindenhol jelen van. A cég a befektetésekkel újabb technológiai területekre is terjeszkedik, mint amilyen az autonóm járművek, a kiterjesztett valóság vagy az e-egészségügy.

Arról már tavasszal is olvashattunk, hogy a SenseTime tőkeéhsége a beérkező összegek ellenére is csillapíthatatlan, és már akkor újabb tárgyalásokat kezdett a további befektetésekről. A feltételek adottak: a cég már tavaly is nyereségesen működött (fennállásának első három évében az átlagos bevételnövekedés elérte az évi 400 százalékot), a további fejlődéshez szükséges infrastruktúrát pedig a legnagyobb kínai felhőszolgáltató, az Alibaba biztosítja. Ennek részeként már jövőre öt szuperszámítógépet állítanának munkába.

A potenciális külföldi megrendelők legfőbb aggodalma, hogy a több ezer élő kamerából érkező adatok egyidejű elemzését lehetővé tévő Viper technológiát és más szolgáltatásokat a kínai hatóságok is igénybe veszik. Ezen persze a többség simán túllép: a SenseTime eddig is 400 céges ügyféllel és partnerrel büszkélkedhet világszerte, köztük például az amerikai Qualcommal és Nvidia-val vagy a japán Honda Motorral, és a legfrissebb hírek szerint a SoftBank Vision Fund is egy rakás pénzzel csatlakozik a többiekhez.

Hopp még egy milliárd

A japán SoftBank csoport tavaly létrehozott befektetési alapja kifejezetten a diszruptív innovációkat és a startupokat (a hosszú távú, nagy értékű technológiai befektetéseket) keresi. A tavaly májusban 93 milliárd dolláros vagyonnal létrehozott tőkealap tagjai között ott találjuk a szaúdi állami vagyonalapot, de ott van az amerikai Apple és a Qualcomm, a japán Sharp vagy a tajvani Foxconn is. A Bloomberg értesülései szerint most a SoftBank Vision Fund a SenseTime befeketői között is megjelenne, méghozzá rögtön egymilliárd dollárral.

A lap beszámolója alapján az üzlet részleteiről még tárgyalnak, de a névtelen források tényként kezelték, hogy a SoftBank Vision Fund beszáll a korábban 4,5 milliárd dollárra értékelt SenseTime-ba. A SoftBank csoport alapítója, Szon Maszajosi jövőképe az adatgazdaság és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák dominanciájáról szól. Már az ARM Holdings két évvel ezelőtti, 32 milliárd dolláros felvásárlása is ehhez kapcsolódott, mivel technológiái révén az ARM-et az MI vagy az IoT trendek kulcsszereplőjének tartják.

A SenseTime tökéletesen illik ebbe a portfólióba, az óriásira hízott startup jövőjét pedig betonbiztossá teszi az a kínai állami stratégia, amely a mesterséges intelligenciát fejlesztő hazai cégek közvetett és közvetlen támogatásával 2030-ra az MI szegmens globális vezető hatalmává fejlesztené az országot. A SenseTime-ot a China Money Network vonatkozó ranglistája már a tavaszi befektetési körök előtt is az ötödik helyre sorolta az amerikai MI-hegemóniát felrobbantó kínai cégek között, kiemelve, hogy arcfelismerő technológiája az ezred százalékosnál is kisebb hibarátával működik.

Piaci hírek

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.