A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.

A kínai SenseTime Group idén áprilisban és májusban is összehozott egy-egy 600 millió dolláros befektetési kört, amivel már összesen 1,6 milliárd dollárnyi befektetői tőkét mutathatott fel, és cégértéke alapján is a világ legdrágább MI-fejlesztő startup vállalata lett. Az arc- és képelemző rendszerekben utazó társaság mögött olyan technológiai multik állnak, mint az Alibaba vagy a Qualcomm, emellett beszállt a boltba a szingapúri állami befektetési alap, a Temasek Holdings, vagy a Fidelity International és a Silver Lake is.

A SenseTime az iparágon belül igen jó pozícióban van, hiszen a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez folyamatos és bőséges adatforrásokra van szükség, a társaság pedig részese a világ legnagyobb megfigyelőrendszerének – a SenseTime technológiája a kínai gyártmányú okostelefonoktól a kínai városokban telepített több százmillió kameráig mindenhol jelen van. A cég a befektetésekkel újabb technológiai területekre is terjeszkedik, mint amilyen az autonóm járművek, a kiterjesztett valóság vagy az e-egészségügy.

Arról már tavasszal is olvashattunk, hogy a SenseTime tőkeéhsége a beérkező összegek ellenére is csillapíthatatlan, és már akkor újabb tárgyalásokat kezdett a további befektetésekről. A feltételek adottak: a cég már tavaly is nyereségesen működött (fennállásának első három évében az átlagos bevételnövekedés elérte az évi 400 százalékot), a további fejlődéshez szükséges infrastruktúrát pedig a legnagyobb kínai felhőszolgáltató, az Alibaba biztosítja. Ennek részeként már jövőre öt szuperszámítógépet állítanának munkába.

A potenciális külföldi megrendelők legfőbb aggodalma, hogy a több ezer élő kamerából érkező adatok egyidejű elemzését lehetővé tévő Viper technológiát és más szolgáltatásokat a kínai hatóságok is igénybe veszik. Ezen persze a többség simán túllép: a SenseTime eddig is 400 céges ügyféllel és partnerrel büszkélkedhet világszerte, köztük például az amerikai Qualcommal és Nvidia-val vagy a japán Honda Motorral, és a legfrissebb hírek szerint a SoftBank Vision Fund is egy rakás pénzzel csatlakozik a többiekhez.

Hopp még egy milliárd

A japán SoftBank csoport tavaly létrehozott befektetési alapja kifejezetten a diszruptív innovációkat és a startupokat (a hosszú távú, nagy értékű technológiai befektetéseket) keresi. A tavaly májusban 93 milliárd dolláros vagyonnal létrehozott tőkealap tagjai között ott találjuk a szaúdi állami vagyonalapot, de ott van az amerikai Apple és a Qualcomm, a japán Sharp vagy a tajvani Foxconn is. A Bloomberg értesülései szerint most a SoftBank Vision Fund a SenseTime befeketői között is megjelenne, méghozzá rögtön egymilliárd dollárral.

A lap beszámolója alapján az üzlet részleteiről még tárgyalnak, de a névtelen források tényként kezelték, hogy a SoftBank Vision Fund beszáll a korábban 4,5 milliárd dollárra értékelt SenseTime-ba. A SoftBank csoport alapítója, Szon Maszajosi jövőképe az adatgazdaság és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák dominanciájáról szól. Már az ARM Holdings két évvel ezelőtti, 32 milliárd dolláros felvásárlása is ehhez kapcsolódott, mivel technológiái révén az ARM-et az MI vagy az IoT trendek kulcsszereplőjének tartják.

A SenseTime tökéletesen illik ebbe a portfólióba, az óriásira hízott startup jövőjét pedig betonbiztossá teszi az a kínai állami stratégia, amely a mesterséges intelligenciát fejlesztő hazai cégek közvetett és közvetlen támogatásával 2030-ra az MI szegmens globális vezető hatalmává fejlesztené az országot. A SenseTime-ot a China Money Network vonatkozó ranglistája már a tavaszi befektetési körök előtt is az ötödik helyre sorolta az amerikai MI-hegemóniát felrobbantó kínai cégek között, kiemelve, hogy arcfelismerő technológiája az ezred százalékosnál is kisebb hibarátával működik.

Piaci hírek

Oximoron helyett: újabb próbálkozás az olcsó iPhone-ra

A jóslataival általában betaláló híres Apple-elemző több részletét, például az árát is megszellőztette a várhatóan jövő év elején érkező alsóbb kategóriás iPhone-nak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.