Japán, szaúdi, amerikai és tajvani pénz is van a világ legértékesebb magántőke-alapjában, amely hosszú távú, nagy értékű technológiai befektetéseket ígér.

A SoftBank Group első embere, Maszajosi Szon még decemberben jelentette be egy Donald Trumppal folytatott megbeszélés után, hogy hogy a japán cégcsoport befektetési lehetőségeket keres az Egyesült Államokban. Ennek alapján a következő négy évben összesen 50 milliárd dollár értékkű beruházást ígért az USA-ban, ami nagyságrendben 50 ezer új munkahelyet is jelentene – és amit általában a beiktatására váró Trump elnök egyik PR-fogásaként értékeltek.

A Dow Jones ezzel kapcsolatban már az ősszel arról számolt be, hogy a befektetések egy – akkor 100 milliárd dollárosra becsült – tőkealapon keresztül valósulhatnak majd meg, amelyet a japánok különböző partnerekkel, elsősorban a szaúdi állami vagyonalappal együtt hoznának létre. A SoftBank egyébként éppen egy szaúdi befektetési csoportnak adta tovább a 32 milliárd dollárért felvásárolt ARM 25 százalékos tulajdonrészét.

93 milliárd már megvan a 100 milliárdból

Mint kiderült, a 168 milliárd dolláros vállalati értékkel rendelkező SoftBank csoport elsősorban a startup szcénában nézne körül – ez pontosan az a terület, ahol már Barack Obama utolsó éveiben is felerősödtek a külföldi befektetések megkönnyítését sürgető hangok, és ami az utóbbi időben a szaúdiak radarjára is felkerült, akik a tartósan alacsony olajárak ellenszerét egyebek mellett a technológiai befektetésekben keresik.

A SoftBank Vision Fund néven futó alapról tegnap óta ennél többet is tudunk: az általa kezelt vagyon ha nem is 100, de 93 milliárd dollárra nőtt. Ezzel létrejött a világ legértékesebb magántőke-alapja, amelybe a japánok és a szaúdiak mellett olyan iparági óriások is beszálltak, mint amilyen az amerikai Apple és a Qualcomm, a japán Sharp vagy a tajvani Foxconn. A cél továbbra is a 100 milliárdos határ átlépése, a csatlakozásra az újabb befektetőknek hat hónapja maradt.

Szon már októberben a mesterséges intelligenciát, a tárgyak internetét (IoT) és a robotikát határozta meg a SoftBank Vision Fund elsődleges érdeklődési területének, miután megítélése szerint ezek a fejlesztések lesznek alkalmasak rá, hogy megoldásokat hozzanak az emberiség legfontosabb jelenlegi problémáira. A szörnyeteg méretű hadikassza célja éppen az lenne, hogy segítsen létrehozni és kinöveszteni az információs forradalom új, meghatározó platformjait.

A monarchiákban kinyitják a pénzcsapot

A SoftBank egyébként 25 milliárd dollárt, a szaúdi állami vagyonalap 45 milliárd dollárt, az Egyesült Arab Emírségekben működő Mubadala Investment pedig további 15 milliárdot  tolna a befektetési alapba a következő öt évben. Mindezt Trump elnök rijádi látogatása alkalmával jelentették be, ahol összesen 200 milliárd dollár értékben írkáltak alá szerződéseket az amerikai és a helyi gazdasági szereplők.

A Softbank Vision Fund közleménye szerint a hosszú távra szóló, nagy volumenű befektetések elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy az emlegetett információs forradalom, illetve az azt lehetővé tevő üzleti szervezetek a következő szintre léphessenek. Ehhez megfelelő találtak megfelelő partnert a gazdaságuk diverzifikálására törekvő, a technológiához való hozzáférésre hajtó olajállamok között.

A szaúdiaknak nem ez az első jelentős befektetése a csúcstechnológiát vagy a digitális gazdasághoz kapcsolódó, új üzleti modelleket felvonultató cégek között. Az ARM mellett a legemlékezetesebb talán az Ubernek adott 3,5 milliárd dollár volt, ami egy magánkézben lévő szaúdi alaptól származott, és nem csak 11 milliárd dollárra emeli az Uber vagyonmérlegét, de egyben a világ legértékesebb, kockázatitőke-befektetők által finanszírozott vállalkozásává tette a céget.

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.