Némi huzavona után végül a brit versenyhivatal is áldását adta arra, hogy 68 milliárd dollárért a Microsofté legyen az Activision Blizzard kiadó.

Az Egyesült Királyság versenypiacáért felelős Competition and Markets Authority (CMA) pénteken zöld jelzést adott a Microsoft immár több mint másfél éve bejelentett gigafúziójának. Ezzel vélhetően az utolsó komolyabb akadály is elhárult a közel 70 milliárd dolláros akvizíció útjából, Redmond pedig hamarosan megkezdheti a játékipar egyik legnagyobb szereplője, az Activision Blizzard bekebelezését.

A fejlemények annak fényében különösen érdekesek, hogy a CMA idén tavasszal arra jutott, hogy a felvásárlás negatív hatással lenne a fogyasztókra, ezért első körben nem engedélyezte azt. A testület ugyanakkor augusztus végéig adott időt a Microsoftnak arra, hogy megfelelő vállalások megtételével orvosolja az ügylethez fűződő potenciális problémákat.

Redmond már a CMA tavaszi elmarasztaló döntése előtt sem vesztegette az időt, és valóságos mosolyoffenzívába kezdett. A rivális szereplők többségével különmegállapodásokban rögzítette, hogy hosszú ideig nem fogja kisajátítani, és saját platformjaihoz kötni az Activision Blizzard sikerjátékait. Ezt végül a sokáig makacskodó legfőbb versenytárssal, a Sonyval is sikerült tető alá hozni.

A brit szabályozók mostani döntésére a fentiek minden bizonnyal komoly hatással voltak, de a Microsoft még ennél is tovább ment. A vállalat a nyáron még abba is belement, hogy egy 15 éves partnerség keretében a rivális Ubisoft kiadónak passzolja át az Activision Blizzard játékok cloudos forgalmazásának jogát. Ugyanakkor a CMA szeptember 22-i határozata alapján a hatóság ebben az együttműködésben is lát kockázatokat, és a most megadott engedély feltétele az, hogy a felek ténylegesen végrehajtják a vállalásaikat.

Nagyot fordult...

Az év elején még meglehetősen rosszul állt az ügyben a Microsoft szénája. A felvásárlással kapcsolatban nagyon komoly aggályokat fogalmaztak meg a világ fontos szabályozó hatóságai, mint ahogy a japán főkonkurens makacskodása sem olajozta a folyamatot.

De aztán megszületett a Sony-megállapodás, az amerikai FTC pedig bíróságon bukott egy kört Redmonddal szemben, ami az USA versenyjogi testületének hozzáállásában is pozitív változást hozott. Ezt megelőzően a korábban szintén berzenkedő EU idén májusban végül rábólintott az ügyletre.

Így maradt végső kapuőrnek a CMA, amely mostani döntésével a jelek szerint utolsónak, de végül szintén eláll az útból.

Konzumer tech

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.