A részvények egyből megugrottak a hírre. A vezérváltás a felhős stratégia megerősödést hozhatja.

Távozik az IBM éléről a 2012-ben kinevezett vezérigazgató, Virginia "Ginni" Rometty – jelentette be tegnap a vállalat. Helyére Arvind Krishna érkezik. Krishna eddig is fontos ember volt a cégben, ő irányította felhős és kongnitív szoftver részleget. Fontos változás az is, hogy a tavaly megszerzett Red Hat volt vezérigazgatója, Jim Whitehurst kapja meg az elnöki pozíciót.

A személycsere április 6-ától lép érvénybe, de Rometty az év végéig a vállalatnál mard. A bejelentés után az IBM részvényei több mint 6 százalékot erősödtek.

Mit csinált Rometty?

A most 62 éves Rometty, aki a vállalat 9. vezérigazgatója, 2012 január 1-ével váltotta Samuel J. Palmisanót. Előtte a vállalat értékesítésért és marketingért felelős alelnöke volt. Az IBM-nél már akkor is régi motorosnak számított, 1981-ben lépett be rendszermérnökként.

Kinevezését akkor sokan úgy értékelték, hogy Palmisano örökségének folytatója lesz, mivel már alelnökként is dolgozott a vállalat hosszú távú stratégiájának kidolgozásán, és benne a felvásárlási irányok meghatározásán. Például azon, hogy a vállalatnak elsősorban az üzleti analitika, a felhő és a kapcsolódó szoftverek területén kell erősítenie. A felvásárlásokban egyébként korábban is fontos szerepet játszott, ő vezényelte le például a PWC Consulting 2002-es felvásárlását.

Regnálása alatt az IBM komoly portfóliótisztításon esett át. 2014-ben eladta a Lenovónak az x86-os szerverüzletágát, majd még abban az évben megszabadult a félvezetőgyártástól is. 2018-ban a szoftverportfólió bizonyos elemeit – köztük az emblematikus Lotus/Domino csoportmunkaeszközt és BigFix biztonsági- és rendszermenedzsment megoldáscsomagot – értékesített. Maradt viszont olyan hagyományos terület, mint a nagygépes üzlet vagy az adatbázis szoftverek.

Szintén Rometty nevéhez kötődik, hogy az IBM erőteljesen a felhőalapú szolgáltatások és a kognitív számítástechnika irányába fordult. Ebbe a sorba illeszkedett a Red Hat tavaly nyáron lezárt felvásárlása is.

Mit hoz a jövő?

Romettynek azonban egy dolog nem sikerült: a nagy átalakítások ellenére az IBM nem tudta felvenni a versenyt a legnagyobb felhős cégekkel (Amazon, Google, Microsoft stb.), és nem sikerült növekedési pályára állítania a céget. Ez a részvényárfolyamra is rányomta a bélyegét. 2012-től az árfolyam 26 százalékkal csökkent – ugyanezen időszak alatt az S&P 500 index 160 százalékkal emelkedett.

Az új vezetőnek lesz tehát teendője. Az 57 éves Arvind Krishna 1990 óta dolgozik a vállalatnál. Eredetileg a biztonsági szoftverekkel foglalkozott, onnan nyergelt át a kongnitív számítástechnikára. Kutatóként is jegyzik, nevéhez tucatnyi szabadalom kötődik. Az üzleti oldalon kulcsszerpe volt a Red Hat felvásárlásában.

 
IBM revenue 2012-2018
Infogram


Ez utóbbi az, ami a részvényesek optimizmusát táplálhatja: olyan ember kerül a vállalat élére, aki Romettynél sokkal mélyebben érti a felhős üzletet, és emiatt jobban ki tudja használni a Red Hat nyújtotta lehetőségeket.

Egyes elemzők párhuzamot vélnek felfedezni az IBM mostani és a Microsoftnál 2013-2014-ben lezajlott vezérváltás között. A Microsoft részvényei már arra a hírre emelkedni kezdtek, amikor Steve Ballmer 2013 augusztusában bejelentette távozását, de az igazi sikertörténet akkor kezdődött, amikor pár hónappal később kiderült, hogy az új fejlődési irányokat sokkal jobban értő, és kinevezését megelőzően a felhőalapú szolgáltatásokért is felelő Satya Nadella követi a poszton.

Közösség & HR

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.