A kínai cég bejelentette, hogy október elsejével formálisan is a Lenovóhoz kerül az IBM-től megvásárolt x86-os üzletág.

Megoldódtak a nagy akvizíciókat menetrendszerint kísérő szabályozói egyeztetések. A kínai Lenovo ma bejelentette, hogy október elsejétől, azaz szerdától hivatalosan is a cég kötelékét erősíti az IBM-től megvásárolt szerveres üzletág.

Nem volt egyszerű

A mai bejelentés már nem okozott különösebb meglepetést, ám a nyáron még komoly bizonytalanság lengte körül az ügyletet. A problémát az okozta, hogy az amerikai kormányzati szervek, köztük a Pentagon is, nagy számban használnak IBM x86-os szervereket. Ha ezek karbantartása a kínai cég kezébe kerülne, az komoly biztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Államoknak - vélekedtek az aggódó hangok. Augusztus végére azonban kiderült, hogy a feleknek sikerült megnyugtató válaszokat adni a kérdésben eljáró Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) elnevezésű szervezetnek, amelynek feladata, hogy részletekbe menően vizsgálja a nemzetbiztonsági aggályokat felvető üzleteket.

A szerdán befejeződő felvásárlással a kínai gyártó számításai szerint a Lenovo egyből a harmadik legnagyobb szereplővé válik az x86-os szerverek több mint 42 milliárd dolláros globális piacán. Az IBM x86-os szerver üzletágánál világszerte dolgozó alkalmazottak a Lenovo Enterprise Business Group részlegéhez kerülnek. Az üzletág vezetője, Adalio Sanchez a Lenovo Enterprise Systems alelnökeként folytatja karrierjét.

Jut is, marad is

A felvásárlás meglehetősen bonyolult konstrukció, hiszen az IBM több kapcsolódó tevékenységet megtart magának. A Lenovo tulajdonképpen az összes x86 megoldást megkapja, beleértve a System x, a Blade Center, a Flex System szervereket, a NeXtScale, valamint iDataPlex gépeket, és az összes ehhez tartozó szoftvert, hálózati eszközt, valamint karbantartási szolgáltatást.

Ugyanakkor az IBM megtartja a System z nagyszámítógépeket, a Power Systems és Storage Systems rendszereket, a Power alapú Flex szervereket, valamint a PureApplication és PureData rendszereket. Az amerikaiaknál marad továbbá a szerverekkel kapcsolatos szoftverfejlesztés, az x86 platformmal összefüggő Windows, illetve Linux alapú megoldások. A megállapodás részét képezi az is, hogy a Lenovo viszonteladóként fogja értékesíteni az IBM belépő- és középkategóriás Storwize tárolóegységeit, de ide tartozik még a General Parerell File System szoftver és egyéb alkalmazások értékesítése is.

Az együttműködés keretében október után egy bizonyos ideig a Lenovo nevében az IBM végzi a karbantartási szolgáltatásokat, majd ezt később teljes egészében a kínaiak veszik át.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.