A vevő, az arab tulajdonú GlobalFoundries eredetileg 2 milliárdot kért a házasságért, az IBM viszont csak 1 milliárdot akart fizetni. Most megállapodtak 1,5 milliárdban.

Megegyezett az IBM és a GlobalFoundries: utóbbi megveszik a Kék Óriás félvezető-gyártó részlegét, és kap mellé 1,5 milliárd dollárt. Azaz megvalósult az a faramuci adásvétel, amikor az eladó fizet, hogy vigyék a portékáját.

Augusztusban a Bitport is foglalkozott a hírrel, miszerint az IBM tárgyalásokat folytatott East Fishkill-i mikroelektronikai üzemének eladásáról. Bár a cég több potenciális vevővel is tárgyalt, a legígéretesebb az arab tulajdonú GlobalFoundries volt. A cég 2012 májusában vált le teljes egészében az AMD-ről, és még abban az évben be is indította a termelést New York-i üzemében. (És központja abban az évben költözött a fenti képen látható, szilícium ostyát idéző irodaházba.)

A nyáron amiatt álltak le a tárgyalások, mivel a két fél nem tudott megegyezni az árban. Egészen pontosan abban, hogy az üzletág mellé mennyit fizessen az IBM. Akkor az IBM 1 milliárd dolláros hozományt kínált, a GlobalFoundries pedig 2 milliárdot kért. Mostanra sikerült megegyezni félúton: az abu-dzabii központú cég megelégszik 1,5 milliárddal.

Nem ment az IBM-nek a gyártás

Az IBM jó ideje küzd az üzletággal, amelynek súlya folyamatosan csökkent: a legutóbbi pénzügyi évben a cég összbevételinek kevesebb mint 2 százalékát adta annak ellenére, hogy a saját célra gyártott chipek előállítása mellett bérgyártást is vállal. Többek között a Sony és a Microsoft játékkonzolaiba is szállított lapkákat. A két cég azonban legújabb konzolaiba mást választott, így ez az üzlet is elvesztek. A részleg éves veszteségeit 1,5 milliárd dollárra becsülik, amit 2 milliárdos bevétel mellett ért el.

Ahhoz, hogy ebből a helyzetből az IBM ki tudjon törni, nagyon sokat kellett volna költeni a gyártás korszerűsítésére. Ez azonban nem tűnt kifizetődőnek, ezért is döntöttek az amúgy is átalakuló cég vezetői az eladás mellett. Az új koncepció szerint ugyanis minden olyan területtől igyekeznek megszabadulni, amely tartósan veszteséget termel.

A gyár nem értékes, a technológia annál inkább

A GlobalFoundies érdeklődését sem a gyár, hanem a részlegben felhalmozott tudás és a szabadalmak keltették fel. Az East Fishkill-i mikroelektronikai üzemet, ami építésekor még az egyik legkorszerűbb félvezető-gyártó üzem volt, gyakorlatilag értéktelen, a GlobalFoundries-nek annál jóval korszerűbb gyártóüzemei vannak. Nincs viszont olyan fejlett technológia a birtokában, amivel nagy teljesítményű lapkákat tudna gyártani.

A két cég együttműködése gyümölcsöző lehet mindkét félnek. A IBM ugyanis már a nyáron jelezte, hogy bár a gyártástól megszabadulna, a félvezetőkkel kapcsolatos alapkutatásokra továbbra is jelentős összegeket költ: a következő öt évre 3 milliárd dollárt irányzott elő erre a területre. A félvezető-ipart manapság elsősorban az anyagtudományok hatják, melyek eredményeit felhasználva az atomi vastagságú áramkörök is előállíthatóvá válnak. Ez ugyanakkor azzal jár, hogy a gyártási technológia gyorsan avul.

Ebben a felállásban viszont mindenki arra tud koncentrálni, amihez a legjobban ért: az IBM a kutatáshoz, a GlobalFoundrie pedig a gyártáshoz.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.