Az IBM sok területen továbbra is nagy függetlenséget biztosít a nyílt forráskódra építkező vállalatnak.

Tavaly október végén jelentette be az IBM, hogy 34 milliárd dollárért felvásárolja a nyílt forráskódú vállalati megoldásaival sikeressé váló Red Hatet. Az IBM nagyvonalú ajánlattal tette vonzóvá ajánlatát: több mint 60 százalékos felárat kínált a bejelentés előtti árszinthez képest a Red Hat részvényeiért.

A felvásárlási folyamatot a tervek szerint sikerült lezárni, így most már az is látszik, hogyan néz ki majd a két vállalat közös jövője.

Egyelőre nem IBM-esednek a vörös kalaposok

A Red Hat ügyfeleinek talán az a legfontosabb, hogy a vállalat viszonylag nagy függetlenséget kap az IBM szervezetén belül. Továbbra is az eddigi menedzsment irányítja az elnök-vezérigazgatói posztot 2007-től betöltő Jim Whitehurst vezetésével. Whitehurst közvetlenül az IBM vezérigazgatójának, Ginni Romettynek tartozik beszámolási kötelezettséggel, és tagja lesz az IBM vezető testületének is.

A fizikai különállás – ami némi kulturális autonómiát is biztosít – is marad: a Red Hat székhelye továbbra is Észak-Karolinában, Raleigh-ben lesz, és a vállalat megtarthatja az eddigi létesítményeit. (Az IBM armonki székhelye közel 900 km távolságra van.) Emellett önállóak maradnak a márkái és a működési gyakorlatát sem kell megváltoztatnia.

Bár a Red Hat különálló egységként fog működni, eredményei az IBM Cloud és Cognitive Software szegmensének részeként jelennek meg – áll az IBM közleményében.

Ki nyer ma?

A Red Hat portfóliójával az IBM a hibrid felhős kínálatát szeretné még acélosabbá tenni. Úgy vélik, ma egyértelműen olyan IT-infrastruktúrát preferálnak a vállalatok, amely egyszerű, konzisztens és integrált menedzselését biztosítja az on-premise, felhős (magán és nyilvános) megoldásoknak. Ezt az igényt a Red Hat megoldásaival sokkal hatékonyabban lesznek képesek kiszolgálni, mivel hibrid multicloudos környezetet tudnak biztosítani olyan nyílt forráskódú eszközökre építve, mint a Linux és a Kubernetes.

A CNBC idézi a Nomura Instinet egy elemzőjét, aki szerint különösen a Red Hat OpenShiftje lesz nagy nyereség az IBM-nek, hogy új ügyfeleket szerezzen, mivel a vállalatoknál már elkezdték a kritikus alkalmazásaikat átvinni nyilvános- vagy magánfelhőbe.

Ami a pénzügyi oldalt illeti, a Red Hat önmagában is egészségesen növekedett. A február végével zárult legutóbbi pénzügyi évét 15 százalékos plusszal zárta az előző évhez képest, és hajszálra ezt a tempót folytatta a májusban zárult idei első negyedévében is. Az első negyedévben az előfizetésből származó bevételei szintén 15 százalékkal, az alkalmazásfejlesztéssel és az ún. jövőbe mutató technológiákkal kapcsolatos bevételei 24 százalékkal nőttek. Átlagon felül teljesített a szolgáltatások szegmense is 17 százalékos növekedéssel.

 
IBM pénzügyi eredmény, 2019 Q1
Infogram


Most mindez hozzáadódik az IBM teljesítményéhez. A IBM felhős bevételei a felvásárlás lezárásáról kiadott közlemény szerint már a teljes bevétel negyedét adják. Az idén március végével zárt negyedévben az együtt kezelt Cloud + kognitív szoftverek szegmens 5 milliárd dollárral (kevesebbel, mint egy évvel korábban) részesült a 19 milliárd dolláros teljes bevételből. Az IBM úgy számol, hogy éves növekedéséhez a Red Hat teljesítménye várhatóan két százalékpontot ad hozzá az elkövetkező öt évben.

Cloud & big data

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.