Közel 5 százalékkal csökkent a vállalat bevétele a tavalyi év első negyedévéhez képest. A bruttó nyereséghányad azonban javult.

Minden lényeges szegmensben csökkentek az IBM bevételei az idei első negyedévben. A március végével zárult időszakban közel 5 százalékkal kevesebb bevételt termelt a vállalat, mint egy éve. Míg tavaly 19 milliárd dollárt is meghaladta az összbevétel, az idei első negyedévben csak 18,2 milliárd jött össze. Csupán az üzleti és a pénzügyi szolgáltatások érték el az egy évvel ezelőtti szintet.

Az IBM ettől a negyedévtől némileg átvariálta a gyorsjelentését. Ezt a vállalat a kínálatának szerkezetével indokolta: egyre inkább integrálódik a hibrid felhő, az adat és a mesterséges intelligencia. A felhőszolgáltatások, melyeket eddig a technológiai szolgáltatásokkal együtt kezeltek, átkerült a kognitív üzletághoz, amely korábban önállóan jelent meg az eredményekben. Ide kerültek a biztonsági szolgáltatásokat és a biztonsági szoftverek is.

Pénzügyileg a kiemelt területek sem remekeltek

Az eredmények közzététele után tartott elemzői konferenciahíváson Jim Kavanaugh alelnök, a vállalat pénzügyi igazgatója érthetően a pozitívumokra helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, folyamatosan javul a vállalat teljesítménye, például a most zárt negyedévben sokat tudtak javítani a működési hatékonyságon. A bruttó nyereséghányad egyébként tényleg javult 1 százalékponttal.

Kiemelte azt is, hogy az árfolyamhatást kiszűrve sokkal szebben mutatnak a számok. Mint mondta, az elmúlt időszakban az IBM tovább optimalizálta a portfólióját, és továbbra is komoly erőket összpontosít a magas hozzáadott értékű területekre. A felhős területek növekedési tempója gyorsult, árfolyamhatás kiszűrésével 12 százalékkal nőttek a bevételek. A kognitív szoftverek és a felhő együttesen szintén pozitívan zárta a negyedévet – szintén az árfolyamhatás kiszűrésével –, a tanácsadói bevételek pedig 9 százalékos pluszban állnak.

Nominálisan azonban kevesebb pénz folyt be a cég kasszájába. A mostantól együtt kezelt felhős szolgáltatások és a kognitív szoftverek (ide tartozik többek között az analitika, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia) összesen 5 milliárd dollár bevételt termeltek, ami közel 2 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A vállalat ügyfelei elsősorban a hibrid felhős megoldásokat keresték, de nőtt a kereslet a biztonsági és a supply chain megoldásokra is. A mesterséges intelligencia terén Kavanaugh a Watson Health sikereit emelte ki (a Watson egészségügyi területen történő alkalmazásával a közelmúltban foglalkoztunk).

 
IBM pénzügyi eredmény, 2019 Q1
Infogram


A globális üzleti szolgáltatások üzletág szinte fillérre hozta a tavalyi szinten 4,1 milliárd bevétellel. A globális technológiai szolgáltatások viszont erőteljesen megzuhant, míg tavaly 7,4 milliárd dollárt termelt, az idei év első három hónapjában csak 6,9 milliárdot (7,4 százalékos mínusz). És a nagygépes rendszerekre sem nőtt igazán a kereslet, míg tavaly 1,5 milliárdot hozott a Systems üzletág, addig idén alig haladta meg az 1,3 milliárdot (11 százalék mínusz). Utóbbi szegmens teljesítményét a pénzügyi igazgató a System Z szerverek termékciklus-dinamikájával és a tárolók iránti csökkenő kereslettel magyarázta.

Előkészítették a talajt a Red Hatnek

Kavanaugh néhány mondat erejéig kitért a Red Hat felvásárlására is. Mint mondta, számtalan olyan fejlesztés történt felhős téren, amely a Red Hat-megoldások integrálását is segíti. Olyan keretrendszert alakít ki az IBM, amely a felhős transzformáció minden szakaszában segíti a vállalatokat tanácsadástól a költözésen és felhőben történő építkezésen át a menedzselésig. Ebbe a keretrendszerbe szervesen illeszkedik a Red Hat – mondta a pénzügyi igazgató, aki szerint a felvásárlás lezárása után mind a Red Hat, mind az IBM növekedés felgyorsulására számít.

Egyes elemzők azonban kételkednek abban, hogy az IBM jól jár a Red Hattel, mivel jelentős integrációs kockázatokat látnak, miközben az IBM-nek mindenáron igazolnia kell majd a nyílt forráskódú nagyvállalati megoldásokat szállító cégért fizetett magas árat. A befektetők ellenben pozitív fejleményeket várnak, a felvásárlás után eléggé meglódult a Big Blue árfolyama.

Cloud & big data

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.