Közel 5 százalékkal csökkent a vállalat bevétele a tavalyi év első negyedévéhez képest. A bruttó nyereséghányad azonban javult.

Minden lényeges szegmensben csökkentek az IBM bevételei az idei első negyedévben. A március végével zárult időszakban közel 5 százalékkal kevesebb bevételt termelt a vállalat, mint egy éve. Míg tavaly 19 milliárd dollárt is meghaladta az összbevétel, az idei első negyedévben csak 18,2 milliárd jött össze. Csupán az üzleti és a pénzügyi szolgáltatások érték el az egy évvel ezelőtti szintet.

Az IBM ettől a negyedévtől némileg átvariálta a gyorsjelentését. Ezt a vállalat a kínálatának szerkezetével indokolta: egyre inkább integrálódik a hibrid felhő, az adat és a mesterséges intelligencia. A felhőszolgáltatások, melyeket eddig a technológiai szolgáltatásokkal együtt kezeltek, átkerült a kognitív üzletághoz, amely korábban önállóan jelent meg az eredményekben. Ide kerültek a biztonsági szolgáltatásokat és a biztonsági szoftverek is.

Pénzügyileg a kiemelt területek sem remekeltek

Az eredmények közzététele után tartott elemzői konferenciahíváson Jim Kavanaugh alelnök, a vállalat pénzügyi igazgatója érthetően a pozitívumokra helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, folyamatosan javul a vállalat teljesítménye, például a most zárt negyedévben sokat tudtak javítani a működési hatékonyságon. A bruttó nyereséghányad egyébként tényleg javult 1 százalékponttal.

Kiemelte azt is, hogy az árfolyamhatást kiszűrve sokkal szebben mutatnak a számok. Mint mondta, az elmúlt időszakban az IBM tovább optimalizálta a portfólióját, és továbbra is komoly erőket összpontosít a magas hozzáadott értékű területekre. A felhős területek növekedési tempója gyorsult, árfolyamhatás kiszűrésével 12 százalékkal nőttek a bevételek. A kognitív szoftverek és a felhő együttesen szintén pozitívan zárta a negyedévet – szintén az árfolyamhatás kiszűrésével –, a tanácsadói bevételek pedig 9 százalékos pluszban állnak.

Nominálisan azonban kevesebb pénz folyt be a cég kasszájába. A mostantól együtt kezelt felhős szolgáltatások és a kognitív szoftverek (ide tartozik többek között az analitika, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia) összesen 5 milliárd dollár bevételt termeltek, ami közel 2 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A vállalat ügyfelei elsősorban a hibrid felhős megoldásokat keresték, de nőtt a kereslet a biztonsági és a supply chain megoldásokra is. A mesterséges intelligencia terén Kavanaugh a Watson Health sikereit emelte ki (a Watson egészségügyi területen történő alkalmazásával a közelmúltban foglalkoztunk).

 
IBM pénzügyi eredmény, 2019 Q1
Infogram


A globális üzleti szolgáltatások üzletág szinte fillérre hozta a tavalyi szinten 4,1 milliárd bevétellel. A globális technológiai szolgáltatások viszont erőteljesen megzuhant, míg tavaly 7,4 milliárd dollárt termelt, az idei év első három hónapjában csak 6,9 milliárdot (7,4 százalékos mínusz). És a nagygépes rendszerekre sem nőtt igazán a kereslet, míg tavaly 1,5 milliárdot hozott a Systems üzletág, addig idén alig haladta meg az 1,3 milliárdot (11 százalék mínusz). Utóbbi szegmens teljesítményét a pénzügyi igazgató a System Z szerverek termékciklus-dinamikájával és a tárolók iránti csökkenő kereslettel magyarázta.

Előkészítették a talajt a Red Hatnek

Kavanaugh néhány mondat erejéig kitért a Red Hat felvásárlására is. Mint mondta, számtalan olyan fejlesztés történt felhős téren, amely a Red Hat-megoldások integrálását is segíti. Olyan keretrendszert alakít ki az IBM, amely a felhős transzformáció minden szakaszában segíti a vállalatokat tanácsadástól a költözésen és felhőben történő építkezésen át a menedzselésig. Ebbe a keretrendszerbe szervesen illeszkedik a Red Hat – mondta a pénzügyi igazgató, aki szerint a felvásárlás lezárása után mind a Red Hat, mind az IBM növekedés felgyorsulására számít.

Egyes elemzők azonban kételkednek abban, hogy az IBM jól jár a Red Hattel, mivel jelentős integrációs kockázatokat látnak, miközben az IBM-nek mindenáron igazolnia kell majd a nyílt forráskódú nagyvállalati megoldásokat szállító cégért fizetett magas árat. A befektetők ellenben pozitív fejleményeket várnak, a felvásárlás után eléggé meglódult a Big Blue árfolyama.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.