Január elsejétől az értékesítésért és marketingért felelős alelnök veszi át az IBM vezérigazgatói posztját, ami a várakozások szerint semmiféle változást nem hoz a vállalat céljaiban és stratégiájában.
Az IBM jelenlegi vezérigazgatója, a 60 éves Samuel J. Palmisano 2002 óta vezeti a céget. Nevéhez fűződik a vállalat gyökeres átalakítása, amelyet példaértékűnek tartanak az iparág egészére nézve: az IBM egy tartályhajó fordulékonyságával rendelkező hardvergyártóból teljeskörű vállalati megoldásszállítóvá vált. A cég felvásárlások egész sorával erősített az újabb területeken, létrehozva egyebek mellett a rendszerek, szoftverek és szolgáltatások integrációjára épülő Smarter Planet koncepciót.

Sikeres évek  Az irányváltás eredményességét jelzi, hogy az IBM cégértéke 1996 óta első ízben haladta meg a Microsoftét, hasonló szerkezeti átalakításokkal pedig több óriásvállalat – például a HP vagy a Dell – is próbálkozik az utóbbi időben, több-kevesebb sikerrel. Palmisano ennek ellenére sosem volt a Szilícium-völgy pódiumainak felkapott szereplője, valószínűleg a nevével is sokkal kevesebben találkoztak, mint mondjuk a microsoftos Steve Ballmerével vagy az Apple nemrég elhunyt vezetőjéével, Steve Jobséval.Samuel J. Palmisano és saját nevelésű utódja, Virginia Rometty

Az elmúlt években az IBM egyre nagyobb figyelmet fordított az Észak-Amerikán és Nyugat-Európán kívüli piacokra. Bár a folyamatosan növekvő vállalat már közel 450 ezer embert foglalkoztat világszerte, az Egyesült Államokban az elmúlt öt évben 130 ezerről 100 ezerre csökkent alkalmazottainak létszáma. Az IBM összes bevételének tavaly már 21 százalékát adták a megnyíló piacok, ami a tervek szerint 2015-re már a 30 százalékot is meghaladja majd.

Tartják az irányt  A leköszönő vezérigazgató az IBM igazgatótanácsának elnökeként folytatja, így továbbra is erős befolyással bír majd a vállalat működésére. Utódja a vállalat értékesítésért és marketingért felelős alelnöke, Virginia Rometty lesz, aki maga is 1981 óta dolgozik az IBM-nél, és ő vezényelte le többek között a PWC Consulting 2002-es, 3,5 milliárd dolláros felvásárlását is. A rendszermérnökként induló szakembert a legtöbben Palmisano legkézenfekvőbb örökösének tartották, miután Robert Moffat, a cég hardveres divíziójának vezetője börtönbe vonult bennfentes információkkal való üzérkedésért.

20 milliárd
dollárt fordítana felvásárlásokra az IBM 2015-ig, elsősorban az üzleti analitika, a cloud szolgáltatások és a kapcsolódó szoftverek területén. A stratégia tavalyi kidolgozásában Virginia Rometty is aktív szerepet vállalt.
A Gartner egyik elemzője az amerikai Computerworld hasábjain kifejtette, hogy az IBM hagyományosan másképp értelmezi a vezérigazgató szerepét, mint legtöbb versenytársa: a személyiség helyett magát a márkát állítják középpontba. Rometty ennek megfelelően minden szempontból megfelelő utódja lehet Samuel Palmisanónak, hiszen érti és elfogadja a vállalat stratégiáját. Jelentős változásokra így nem kell számítani a személycsere nyomán, de az új vezérigazgatót intelligens vezetőnek tartják, akinek regnálása bizonyosan nyomot hagy a stabil eredményeket szállító IBM elkövetkező időszakán.

Azonnali hatállyal váltottak vezetőt a Microsoft Magyarországnál
Kirúgták a HP vezérigazgatóját

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.