Nem vállalt rizikót a Microsoft és a cégen belüli állományból választott új CEO-t.

46 éves, 22 éve dolgozik a Microsoft kötelékében, ugyanennyi ideje házas, három gyermeke van, hobbija a krikett és a versek. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az indiai származású Satya Nadella lett a Microsoft harmadik vezérigazgatója. Ezt megelőzőn csak a leköszönő Steve Ballmer és a társalapító Bill Gates töltötte be ezt a pozíciót.

Az innováció élharcosa

A szakemberrel készített friss interjúból kiderül, hogy Nadellát a tudásvágy hajtja, mindig tanulna, és időnként több online kurzust vesz fel, mint amit képes lenne elvégezni. Első intézkedéseként azt szeretnél megoldani, hogy minden olyan tényező tűnjön el a cég életéből, amit valamilyen módon gátolja az innovációt. Az innováció ezen kívül is gyakran, elsődleges célként hangzott el a bemutatkozása során, sőt, az új CEO bemutatása céljából létrehozott microsite-on található idézet szerint „Ez az iparág nem a tradíciókat, hanem kizárólag az újítást tiszteli”.

Nadella szinte egész eddigi szakmaik pályafutása során a Microsoft stábját erősítette, azt megelőzően egy rövid ideig a Sun Microsystemnél dolgozott. A redmondi cégnél korábban a szerverek és fejlesztői eszközök üzletág élén állt, a legutóbbi szervezetátalakítás óta pedig hozzá tartozott a cégeknek kínált összes felhő alapú termék, az adatközponti megoldások, és fejlesztői eszközök.

Steve Ballmer tavaly augusztus leköszönése óta óriási figyelem övezi a szoftvercég kiválasztási folyamatát, amiről eddig kizárólag találgatások jelentek meg. Az igazgatótanács egy speciális bizottságot hozott létre Ballmer utódjának megtalálása érdekében és a hírek szerint első körben 100 lehetséges szakemberrel kezdtek, amit aztán pár hónap alatt 5-re szűkítettek el. Sokáig tartotta magát az a pletyka, hogy a Ford vezérigazgatója, Alan Mulally, illetve Stephen Elop, a Nokia CEO-ja is esélyes a posztra, de pár nappal ezelőtt már biztosnak látszott, hogy Satya Nadella személyében sikerült megtalálni a Microsoft új vezetőjét.

Vezércsere járulékos áldozattal

A korábban kiszivárogtatott információk abban sem tévedtek, hogy Bill Gates pozíciója is megváltozik. Eddig azt lehetett tudni, hogy megválik az igazgatótanács elnöki székétől, de a források szerint az még nem volt egyértelmű, hogy Gates visszavonul a MS ügyeitől és a feleségével vezett alapítványra fókuszál, vagy marad a Microsoftnál egy másik poszton. Ma kiderült, hogy utóbbi történik: Bill Gates Nadella felkérésére az új CEO technoloógiai tanácsadójaként dolgozik tovább, amely a tervek szerint idejének egy harmadát fogja igénybe venni. Gates elnöki helyét John Thompson veszi át.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.