A szabályozásért felelős biztos a Meta vezérének is azért írt, mert az online platformokon szinte háborítatlanul terjednek az álhírek és a hamisított tartalmak. Mindez az EU-ban immár nagyon komoly pénzbírsággal járhat.

Komoly levelezésben van a héten Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa. Kedden az X-et (egykori Twittert) tulajdonló Elon Musknak küldött figyelmeztetést, majd egy napra rá potenciális küzdőpartnere, a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is hasonló személyes üzenetben részesült.

A levelek lényege ugyanaz: az uniós biztos szerint az online platformok láthatóan nem tesznek eleget azért, hogy megfékezzék a hálozataikon terjedő álhíreket és hamisított tartalmakat (deepfake). Mindezt Breton az izraeli események fényében sürgette, mert mind az X-en, mint a Meta tulajdonában lévő platformokon (Facebook, Instagram) sok olyan bejegyzés jelenik meg, amelyek valótlanságokat állítanak.

Éberség, elvtársak! A moderációs harc fokozódik

"Arra kérem Önöket, hogy legyenek nagyon éberek a szolgáltatási feltételekre vonatkozó DSA-szabályok szigorú betartása, az EU-ban az illegális tartalomról szóló értesítéseket követő időben történő, gondos és objektív fellépés követelménye, valamint az arányos és hatékony enyhítő intézkedések szükségessége érdekében" - áll a Zuckerbergnek címzett levélben. "Sürgősen felkérem Önöket, hogy biztosítsák rendszereik hatékonyságát."

A fenti, meglehetősen bürokrata stílusú idézet egyszerűbben megfogalmazva annyit tesz, hogy a digitális szolgáltatásokat szabályozó, tavaly elfogadott keretrendszer immár élesedett, így új játékszabályok érvényesek a nagy online platformokra. Ezek közé tartozik többek között az álhírek elleni harc és a megfelelően hatékony moderáció. Ennek elmaradása esetén pedig akár globális forgalmuk 6 százalékát kitevő bírságot is kaphatnak a vétkes vállalatok.

Baljós előjelek

Az EU-biztos a DSA-val kapcsolatos feladatokra egyébként az elmúlt időszakban folyamatosan figyelmeztette a Metát, amely ennek ellenére még a nyár végi élesedés előtt sem igazán állt a helyzet magaslatán.

A potenciális problémák szintén borítékolhatók voltak a Twitterből X-é változó közösségi platformon is, amelynek moderálását, káros tartalomtól való megtisztítását a munkatársak megtizedelése mellett a tulajdonos döntései sem feltétlenül könnyítik meg. Emiatt nemrégiben Ausztráliában kongatták meg a vészharangot egy ottani népszavazás előtt.

Jár néhány piros pont is

Breton szerdai üzenetében mindössze 24 órát adott Zuckerbergnek arra, hogy érdemben reagáljon a felvetésekre, ugyanakkor levele tartalmaz némi bátorító elismerést is. A néhány nappal ezelőtt tartott szlovákiai parlamenti választások kapcsán például azt tapasztalták, hogy a cég igyekezett megtisztítani felületeit a politikai tartalmú dezinformációtól, amelyekre Brüsszel az ukrán konfliktus és Oroszország befolyásolási szándékának ismeretében különösen érzékeny.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.