Az újdonsült Twitter-tulajdonos rövid idő alatt saját trolltempójához formálta a teljes közösségi oldalt.

"Elon Musk a bántalmazott Twitter-felhasználóknak: kínzóid visszatérnek" címmel számolt be a The Register arról a fejleményről, hogy a Twitteren szakmányban közvéleménykutató Elon Musk jövő héttől általános amnesztiát hirdetett a felfüggesztett fiókok tulajdonosainak. A cím pontosan kifejezi a lényeget.

Musk természetesen ismét egy általa meghirdetett és levezényelt, ezért maximálisan hiteles "nemzeti konzultáció" eredményére hivatkozik. Vox Populi, Vox Dei (a nép szava Isten szava), nyomatékosította tweetjét egy latin mondással, utalva a tömegek bölcsessége néven emlegetett elméletre. Szavazásra, azaz a nép hangjára hivatkozott akkor is, amikor Donald Trumpot visszaengedte az oldalra (aki ugyan egyből azt mondta, hogy már művészileg túljutott a Twitteren, de nála egy ilyen vélemény gyorsan megváltozhat).

A The Register a Musk által bedobott latin idézetet a reneszánsz egyik legnagyobb hatású politikai gondolkodójának, Niccolò Machiavellinek tulajdonítja (részben jogosan, bár maga a kifejezés jóval régebbi, jelentése pedig igencsak szerteágazó, és még Machiavellinél sem egyértelmű). Ha kétséges is a brit lap érvelése, az biztos, hogy a Fejedelem Magyarországon is méltán népszerű szerzőjének nem volt túl jó véleménye a Vox Populiról, ahogy azokról az emberekről sem, akik arra hivatkozva cselekedtek. De ezzel valószínűleg nem csak Elon Musk, hanem – Musk szerencséjére – követői sincsenek tisztában.

Mi lesz a tartalommal?

Musk korábban azt ígérte, hogy lesz tartalommoderációs tanács, és csak annak állásfoglalása alapján lehet majd fiókot visszaállítani. De a Tesla vezére sohasem a türelméről volt híres: a "tudjuk – merjük – tesszük" mondás (újabb magyar párhuzam) két lábon járó demonstrációja (vagy állatorvosi lova?) lehetne. Ezért gyorsan döntött is egyedül, egy teljesen ellenőrizhetetlen "közvélemény-kutatásra" hivatkozva: jövő héten mindenki amnesztiát kap, akit azért tiltottak ki a mikroblog oldalról, mert tweetjeiben

– megpróbált valakit zaklatni, megfélemlíteni vagy elhallgattatni;
– valakit erőszakkal fenyegetett;
– valaki(k)nek nem kívánt szexuális közeledésre utaló üzeneteket küldött;
– sértegetett, trágár üzeneteket küldött másoknak, hogy zaklassa vagy megfélemlítse őket;
– másokat uszított, hogy zaklassanak valakit vagy egy csoportot;
– tömegesen áldozatokat követelő eseményeket tagadott.

Korábban egy fiók felfüggesztése csak a végső intézkedés volt. Akiknek a fiókja erre a sorsra jutott, általában folyamatosan és a figyelmeztetések ellenére is megsértették az oldal szabályait. Musk most ezeket az embereket, csoportokat egy laza mozdulattal visszaengedi, miközben a vállalat létszáma (talán) negyedelődött.

Egyes vélemények szerint az elbocsátások és a felmondások miatt már a kritikus szint alá csökkent. Mások azt jósolják, hogy itt is érvényesül a Pareto-elv, azaz a létszám töredéke is elboldogul az oldallal. Az azonban tény, hogy a moderátor csapatban alig van ember, tehát a szabályokat megsértők ellen legfeljebb egy mesterséges intelligencián alapuló moderátor vethető be, már ha éppen működőképes állapotban van ilyen a Twitternél.

Újabb hirdetők léptek le

Az intézkedés további hirdetőket riaszthat el, azaz még közelebb kerülhet a platform a Musk által is reális lehetőségként emlegetett csődhöz. Német lapértesülések szerint például az Audi teljesen kivonul a Twitterről (anyavállalata, a Volkswagen a hét közepén még csak a hirdetési tevékenység befagyasztását javasolta a csoportba tartozó cégeknek). Az Audi november másodika óta nem frissítette a Twitter-fiókját, írta a Handelsblatt. A német VW Csoport mellett többek között a Stellantis (Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Fiat, Opel, Peugeot stb. márkák tulajdonosa) és a United Airlines is felfüggesztette a twitterezést.

Közösség & HR

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.