Az EP közleménye szerint az új szabályozás korszakalkotó. Biztosítja a piac nyitottságát, a tisztességes versenyt és a szereplők elszámoltathatóságát.

Kedden az Európai Parlament (EP) megtartotta a végső szavazást a digitális szolgáltatások és a digitális piacok helyzetét rendező új uniós szabálykönyvekről. Az EP közleménye szerint "a technológiai ágazat társadalmi-gazdasági hatásait kezelni kívánó két tervezet egyértelmű normákat határoz meg az EU-ban szolgáltatást nyújtó vállalkozások működéséhez, érvényt szerezve az alapvető uniós jogoknak és értékeknek".

A Digital Markets Act (DMA) végleges szövegtervezetéről márciusban, míg a Digital Sevices Actról (DSA) áprilisban állapodott meg az EP az Európai Tanáccsal. Most mindkét szöveget elsöprő többséggel szavazták meg a képviselők.

Ami tilos offline, legyen az online is

A szabálykönyv azt az elvet próbálja érvényesíteni, hogy ami offline jogellenes, az online is az. A főbb elvek a következők:

● A platformoknak fel kell lépniük a jogellenes online tartalmak ellen, gyorsan kell reagálniuk, de úgy, hogy ne sértsék az alapvető jogokat, köztük az adatok védelmét és a véleménynyilvánítás szabadságát.

● Meg kell erősíteni a nyomon követhetőséget, és ellenőrizni kell az online piactereken értékesítő kereskedőket, hogy biztonságosak-e termékeik és szolgáltatásaik. Szúrópróbaszerűen kell ellenőrizni, hogy a kifogásolt jogellenes tartalom újból felbukkan-e.

● A platformoknak átláthatóbbá és felelősségteljesebbé kell tenniük a működésüket. Például a korábbinál több információt kell adniuk a tartalommoderálási elveikről, ajánló algoritmusaik működéséről. A felhasználóknak lehetőséget kell biztosítani, hogy vitathassák a tartalommoderátorok döntéseit.

Emellett bizonyos reklámozási kérdéseket is rendez a szabálykönyv. Tiltja a megtévesztő és bizonyos célzott hirdetések használatát (a gyereket kiemelt védelmet élveznek), valamint az olyan megoldások alkalmazását, amelyek a felhasználókat szándékos félrevezetéssel meggondolatlan, számukra előnytelen döntésekre késztetik.

A kapuőröknek kiemelt figyelem jár

Az új szabályozás kiemelt figyelmet szentel az ún. kapuőröknek (óriásplatformok, keresőmotorok, melyeknek piaci értéke eléri a 75 milliárd eurót és/vagy legalább havi 45 millió felhasználójuk van).

Velük szemben elvárás például, hogy előzzék meg a rendszerszintű kockázatokat (jogellenes tartalmak terjesztése, az alapvető jogok, a választási folyamatok vagy a mentális egészség sérülése stb.), és vessék alá magukat független auditnak. Meg kell adniuk a lehetőséget a felhasználóiknak, hogy elutasíthassák a profilon alapuló ajánlásokat. És ami talán a legérzékenyebb terület: a platformoknak könnyen hozzáférhetővé kell tenniük adataikat és algoritmusaikat a hatóságok és az általuk leellenőrzött kutatók számára.

Emellett a kapuőrök kötelesek harmadik felek számára biztosítani a szolgáltatásaikhoz való kapcsolódás lehetőségét. Az EP-közlemény szerint ez azt jelenti, hogy akár különböző üzenetküldő appok között is biztosítani kell a kommunikációt (interoperabilitás).

Az üzleti felhasználók az általuk előállított adatokhoz olyan módon férhetnek, hogy azokat akár az adott kapuőr platformján kívül is fel tudják használni például reklámozásra vagy értékesítésre.

A szabálykönyv kifejezetten tiltja a kapuőröknek, hogy saját szolgáltatásaikat, termékeiket kedvezőbben rangsorolják, mint a harmadik felekét. Nem akadályozhatják vagy nehezíthetik meg, hogy a felhasználók eltávolítsák az előre telepített szoftvereket vagy alkalmazásokat, vagy hogy harmadik fél alkalmazását vagy alkalmazás-áruházát használják. Kizárólag akkor használhatják egy felhasználó személyes adatait célzott hirdetésekhez, ha ahhoz a felhasználók kifejezetten hozzájárult.

Minden törvény annyit ér, amennyire betartatható

A büntetési tételek szigorúak. A DMA megsértésével egy vállalat éves globális forgalmának 10 százalékát teszi kockára, a DSA megsértésének maximális büntetési tétele a globális forgalom 6 százaléka lehet. (Ismétlődő szabályszegés esetén duplázódhatnak a büntetési tételek.)

Az Európai Bizottság már létrehozott egy munkacsoportot, amely köré szerveződik majd a tervek szerint 80 fős ellenőrző testület. Arra azonban már többen felhívták a figyelmet, hogy ez az erőforrás kevés lesz. A kritikusok szerint sokkal nagyobb csapatra lenne szükség, benne olyan szakemberekre, akik rendelkeznek a kapuőr vállalatokkal kapcsolatos technikai és iparági ismeretekkel és tapasztalatokkal.

Thierry Breton belső piacért felelős EU-biztos szerint nem lesz erőforrás-probléma, mert az egyes ellenőrző csoportok csak egy-egy területtel, pl. kockázatértékeléssel, kommunikációs platformok interoperabilitásával, adatokhoz való hozzáféréssel foglalkoznak majd, idézi fel a Bizottság hivatalos álláspontját a Reuters. (Értsd: okos munkaszervezéssel ellensúlyozzák a big techek jogászhadseregeit.) Emellett feláll egy európai algoritmus-átláthatósági központ (European Centre for Algorithmic Transparency), ahol adattudósok és algoritmus-szakértők segítik majd az ellenőrző munkát.

A DSA és a DMA az Európai Unió összes tagállamában közvetlenül alkalmazandó lesz (a GDPR-hez hasonlóan). A DSA-t mostani számítások szerint 2024. január elsejétől kell alkalmazni. A kapuőröknek annyi a nehezítés, hogy a működésüket négy hónappal azt követően kell az új szabályokhoz igazítaniuk, hogy a Bizottság kapuőröknek minősíti őket – teljesíteniük kell a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletben rájuk rótt kötelezettségeket.

A DMA esetében rövidebb a határidő: a hatálybalépését követő hat hónap elteltével kell alkalmazni. A kapuőröknek szintén hat hónapjuk lesz az alkalmazására, miután megkapták ezt a minősítést.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.