Az Európai Parlament és az Európai Tanács megegyezett a szövegtervezetben. Ha minden a terv szerint halad, legkésőbb 2024 január elsején életbe is lép.

Megszületett a konszenzus az Európai Parlament és az Európai Tanács között az EU-ban működő online szolgáltatások szabályozásáról. Így a Digital Services Act (DSA) hatályba lépéséig már lényegében csak a formális lépések vannak hátra. Mint korábban írtuk, a DSA a múlt hónapban végleges formába öntött Digital Markets Act (DMA) szabálycsomaggal együtt hosszú időre meghatározhatja az online tér nemzetközileg érvényes játékszabályait.

A DSA és a DMA lényegében az EU jó két évtizedes lemaradását hivatott behozni. A korábbi irányelvek ugyanis nem tudták megakadályozni, hogy bizonyos szereplők leuralják az online szolgáltatások piacát. Bár az online platformoknak sok előnyük van (gyors innováció, határokon átnyúló és könnyeben elérhető szolgáltatások és kereskedelem stb.), a nagy piaci szereplők megjelenése új kockázatokat is hozott.

A törvény három területen kívánja ezeket a kockázatokat kezelni: (1) biztosítson védelmet a fogyasztóknak és alapvető jogaiknak az interneten; (2) biztosítson hatékony kereteket az online platformok elszámoltathatóságához; (3) segítse az EU-ban az innovációt, a növekedést, és javítsa a versenyképességet.

Mindenkire kötelező lesz

A DSA uniós szintű jogszabály lesz. Minden olyan digitális szolgáltatásra vonatkozik, amely árukat, szolgáltatásokat vagy tartalmakat közvetít. Az Unió hivatalos honlapján hét pontban foglalták össze, hogy milyen területeket szabályoz a törvény.

A törvény kiemelten kezeli azokat a platformokat, amelyek legalább 45 millió felhasználót (az Unió lakosságának több mint 10 százaléka) érnek el.

● Egységesek lesznek az illegális áruk, szolgáltatások és online tartalmak eltávolítására vonatkozó szabályok, valamint azok a mechanizmusok, melyekkel ezeket a felhasználók megjelölhetik illegálisnak.

● Ezzel párhuzamosan a DSA jogorvoslati lehetőséget is kínál a tartalomtulajdonosoknak a vaktában történő moderálás ellen (például ha az adott tartalmat egy platform tévedésből törölte).

● A nagy platformoknak nyomon kell követniük üzleti felhasználóikat az online piacokon, hogy kiszűrhessék az illegális áruk eladóit.

● A platformoknak sokkal átláthatóbbá kell tenniük a működésüket, beleértve az ajánlási algoritmusaik működési logikáját.

● A nagy platformoknak kockázatalapú intézkedéseket kell foganatosítaniuk, hogy megakadályozzák a rendszereikkel való visszaélést. A kockázatkezelési rendszereik működésének hatékonyságát pedig független auditálással kell bizonyítaniuk.

● A törvény szerint a kutatóknak hozzá kell férniük a nagyon nagy platformok kulcsfontosságú adataihoz, hogy felárthassák, hogyan alakulnak az online kockázatok.

● A DSA meghatározza a felügyeleti struktúrát is az online tér kezelésére. A végrehajtásban az uniós országoké lesz az elsődleges szerep, de a tagállami lépéseket az Európai Digitális Szolgáltatások Tanácsa koordinálja.

Miután az Európai Parlament megszavazza, a tagállamoknak 15 hónapjuk lesz, hogy a DSA-t saját jogrendjükbe ültessék. Ennek legkésőbbi időpontja 2024. január 1.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.