A Reuters szerint Margrethe Vestager versenyjogi biztos javaslatát valószínűleg a tagállamok és az Európai Parlament is támogatja majd.

Fontos részletek tisztázódtak a digitális szolgáltatások EU-s szabályozásában. A Digital Services Act (DSA) néven emlegetett javaslatcsomag szerint a nagy online platformok az éves nettó bevételüknek akár 0,1 százalékát is elérő díjat kell fizetniük, amelyből az EU a DSA-nak való megfelelés ellenőrzésének költségeit fedezi majd.

A Reuters értesülései szerint a DSA jól áll, még áprilisban megállapodhatnak róla mind a tagországok, mind pedig az EU-s jogalkotók. Mint a Reuters felhívja a figyelmet, ez lenne az első alkalom, amikor az Európai Bizottság ilyen jellegű díjat vet ki. Működését az EB illetékesei úgy képzelik el, mint a nemzeti távközlési szabályozó hatóságokét vagy az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóságét (ESMA – European Securities and Markets Authority), melyek működését szintén az általuk felügyelt szervezetek tagdíja fedezi.

A döntés mögött nem csak a nagy online cégek megregulázásának szándéka áll, hanem az is, hogy az EB új bevételi forrásokat keres az Unió gazdasági növekedésének világjárvány utáni segítéséhez, és az EU gazdaságának zöldítéséhez (aminek egyik eszközét a digitalizációban látják).

Ez azonban csak közvetett cél lehet, mert a közvetlen ok prózaibb: az új szabályok érvényesítéséhez több szakértőre lesz szükség. Erre egyébként a digitális piacokat szabályozó DMA (Digital Markets Act) kapcsán is felhívták a figyelmet szakértők. A Reuters információi szerint erre a DSA szövege is utal, mondván az éves felügyeleti díj megállapítása az azzal kapcsolatos feladatok becsült költségein alapul.

A terv szerint a fizetendő éves díj nem haladhatja meg a DSA hatálya alá szolgáltatásokat üzemeltető cégek előző évi globális nettó árbevételének 0,1 százalékát. Fontos elv, hogy a díjnak arányosnak kell lennie a szolgáltatás méretével. A méretet a EU-s felhasználók/ügyfelek száma alapján határozzák meg. Akárcsak a DMA esetében, itt is van alsó határ: azok az online platformok esnek a hatálya alá, melyeknek legalább 45 millió havi aktív felhasználójuk van.

Az EB versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager márciusban állítólag egy tagállami egyeztetésen azt mondta, hogy a Bizottság éves szinten 20 és 30 millió euró közötti összeggel számol.

Lesznek kedvezményezettek is

A tervezet szerint méretfüggetlenül nem kell majd ilyen díjat fizetniük a nonprofit szolgáltatóknak. Ilyennek számít például a Wikipedia és a hozzá hasonló oldalak, valamint a különböző kutatótestületek.

A Reuters értesülései szerint Vestager számíthat mind a tagállamok, mind az uniós jogalkotók jóváhagyására. A tervek szerint április 22-én lesz a javaslatcsomaggal kapcsolatos tárgyalások negyedik fordulója, ahol a várhatóan minden még nyitott kérdést lezárnak majd.

Az EB nem kommentálta a Reuters információit. Christel Schaldemose dán EP-képviselő, aki az Európai Parlamentben viszi a DSA ügyét, viszont optimistán nyilatkozott: szerinte történt előrelépés az egyeztetésekben.

Az Alphabet (Google) mint mindig, most is konstruktívan nyilatkozott: azt szeretnék, ha a DSA végrehajtása sikeres lenne, ezért támogaták a felügyeleti díj bevezetését, de annak arányosnak kell lennie.

Cloud & big data

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.