A közösségi oldal uniós vizsgálatokat kaphat a nyakába az idén elfogadott digitális szolgáltatásokra vonatkozó rendelet alapján.

Vizsgálatot indíthat az Európai Unió a pár hete Elon Musk irányítása alá került Twitter ellen, mert nem felel meg a hamarosan hatályba lépő Digital Services Act-nek (DSA), írta a Financial Times. A lapnak több, az EU-t jól ismerő informátor is megerősítette, hogy a Twitter Blue (az a nevezetes, 8 dollárért kínált kék pipa, amiről egy ideje mindenki beszél) akadhat fent az EU-s ellenőrző hatóságok szűrőjén.

Az előfizetéses szolgáltatás kaotikusra sikeredett rajtja után ugyanis soha nem látott mértékben szaporodtak el a magukat megbízhatónak (a Twitter által ellenőrzöttnek) mutató kamu profilok. (Egy a témával foglalkozó Facebook-csoportban valaki megosztott egy olyan adatot, ami szerinte azt jelenti, hogy a kb. napi félmillió hamis profil, amit az oldal korábban törölt, most megjelent a napi aktív felhasználók között. Mivel Musk kirúgta a moderátor csapat jelentős részét, nincs, aki a profilok felülvizsgálatát elvégezné.)

Nincs, aki egyeztessen az EU-val

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény előírja, hogy az online szolgáltatók felelnek platformjukon a felhasználók biztonságáért. Tehát a Twitternek is masszív technikai és jogi megfeleléssel kell rendelkeznie. Az EU-t aggasztja, hogy szinte mindenkit elküldtek (vagy önként távozott), akinek kulcsszerepe volt az illegális tartalmak kiszűrésében, ahogy azok közül sem maradtak sokan, akik a hatóságokkal tartották a kapcsolatot, és többek között azért feleltek, hogy a Twitter működése az uniós szabályoknak is megfeleljen.

Az EU ugyan még nem nevesítette, hogy konkrétan mely platformokra vonatkozik majd a DSA, amely 45 millió felhasználótól tekint egy platformot piaci kulcsszereplőnek, ún. kapuőrnek (a fontosabb szabályokat egy kattintásnyira foglaltuk össze), de a Twitter borítékolhatóan benne lesz a körben. Az Európai Parlament dán képviselője, a DSA végrehajtásával foglalkozó csoport vezetője, Christel Schaldemose azt nyilatkozta a lapnak, hogy a mikroblog-szolgáltató lehet az első platform, amelyen tesztelik a DSA-t.

A Twitter képviselői várhatóan még ebben a hónapban találkoznak az EU tisztviselőivel. A téma már megvan: mit jelentenek az új szabályok a platformnak? Azt azonban, hogy a Twittert ki fogja képviselni, egyelőre valószínűleg még a cég központjában sem tudják. Elhagyta ugyanis a vállalatot többek között Marianne Fogarty compliance-ért felelős igazgató és Damien Kieran adatvédelmi igazgató is – utóbbi látta el az EU-s kapcsolattartás szempontjából szintén fontos adatvédelmi tisztviselői feladatkört.

A Twitter egy ideiglenesen megbízott képviselője egyébként már egyeztetett az esetében illetékes ír adatvédelmi hivatallal (a vállalat európai központja Írországban található). A megbeszélésből az ír biztos arra következtetett, hogy a vállalat nem akar változtatni az EU-s felhasználók kezelésének eddigi gyakorlatán, azaz a jövőben sem viszi ki az adatokat az Unióból.

Kamu profilok – más nézőpontból

És van egy sluszpoén is: az Európai Bizottság a DSA-hoz kapcsolódóan nyáron frissítette a deepfake anyagok és a hamis profilok – amik ellen a Twitter megvásárlása előtt Musk annyit ágált – kezelésével kapcsolatos magatartáskódexet. Ennek 2018-ban elfogadott elődjéhez még önként csatlakozhattak az online platformok. Az új keret azonban már minden, a DSA hatálya alá tartozó platformra vonatkozik, azaz a kapuőr cégek súlyos bírságokat kockáztatnak, ha nem hoznak megfelelő intézkedéseket az általuk üzemeltetett platformokon a deepfake tartalmak és a kamu fiókok ellen. Utóbbiból a Twitteren most valószínűleg van bőséggel...

Közösség & HR

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.