Közben úgy tűnik, hogy az Amazon és a Google más ügyekben is hajlandó engedményeket tenni, hogy elkerülje a következő uniós gigabírságot.
Hirdetés
 

A nagy technológiai cégek súlyos bírságokat kockáztatnak, ha nem hozzák meg a megfelelő intézkedéseket az általuk üzemeltetett platformokon terjedő mélyhamisított (deepfake) anyagok és az ott működő hamis fiókok ellen. A Reuters által megismert uniós dokumentum szerint az Európai Bizottság várhatóan csütörtökön teszi közzé a dezinformációra vonatkozó, frissített magatartási szabályait az álhírek elleni fellépés részeként, társszabályozási rendszerré alakítva azt az 2018-ban bevezetett, önkéntes szabálygyűjteményt, amelyben meghatározta a felelősség megosztását a hatóságok és a kódex aláírói között.

A hírügynökség az uniós dokumentumot idézve arról ír, hogy az aláírók egyértelmű irányelveket fogadnak el, erősítenek meg és hajtanak végre a szolgáltatásaikon a megengedhetetlen manipulatív magatartásokkal és gyakorlatokkal kapcsolatban, a rosszindulatú szereplők magatartására és taktikájára, technikáira és eljárásaira vonatkozó legújabb bizonyítékok alapján. Mindez kapcsolódik az EU-ban működő online szolgáltatások szabályozásáról szóló Digital Services Act (DSA) szövegtervezetéhez, amelyet az Európai Parlament és az Európai Tanács is elfogadott, és a tervek szerint legkésőbb 2024 elején lép életbe.

Ezúttal elébe mennek a büntetéseknek

A DSA ebben a formában már a dezinformáció elleni küzdelemről szóló szakaszt is tartalmaz, így az aláírók külön intézkedéseket vállalnak az ilyen irányú reklámok visszaszorítására és a politikai hirdetések átláthatóságának növelésére. A törvény súlyos, remélhetőleg visszatartó erejű szankciókra is lehetőséget teremt. Az érintetteknek hat hónap áll rendelkezésükre a szóban forgó intézkedések végrehajtására, miután aláírták a kódexet, és mindazok a vállalatok, amelyek nem tesznek eleget az ebben vállalt kötelezettségeiknek, akár a globális forgalmuk 6 százalékának megfelelő pénzbírságot is kaphatnak.

A Reuters ezzel párhuzamosan arról is beszámolt, hogy a Google anyacége, az Alphabet, illetve az Amazon felajánlásokat ettt az EU trösztellenes vizsgálatainak kulcsfontosságú részeit illetően, megnyitva az utat az őket célzó ügyek bírság nélküli rendezéséhez. A hírügynökség forrásai szerint az Alphabet biztosítaná, hogy rivális hirdetéskiszolgálók is hirdetéseket helyezzenek el a YouTube-on, miután a Európai Bizottság tisztességtelen előnyt lát a versenytársak és a hirdetők hozzáférésének korlátozásában a felhasználói adatokhoz. Az Amazon a meg nem erősített értesülések alapjén ugyancsak megosztaná adatait a piacterén működő kereskedőkkel, és növelné platformján a rivális termékek láthatóságát.

Piaci hírek

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.