Előzetes megállapodást kötött az állami távközlési vállalat többségi tulajdonának megszerzésére.

Rendkívüli tájékoztatóban tudatta tegnap befektetőivel a 4iG, hogy előzetes megállapodást írt alá Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel az Antenna Hungária többségi tulajdonának a megszerzéséről.

Az elmúlt időszakában csodás növekedést elért integrátor cég apporttal megvalósuló tőkeemelés révén jut birtokon belülre. A tranzakció főbb szerződéses feltételeit tartalmazó végleges szerződést a felek később írják alá – áll a BÉT oldalán közzétett tájékoztatóban.

A 4iG a "tulajdonába kerülő távközlési profillal működő társaságokat" apportálja az Antenna Hungáriába, és ezzel többségi tulajdont szerezhet. Arról, hogy pontosan milyen cégek is képezik az apport részét, a felek az AH átvilágítását és 2021. október közepéig lezáruló vagyonértékelését követően határoznak majd.

A tranzakció célja az, írja a közlemény, hogy "az állami és a magántőke együttműködésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül".

Mindent is visznek?

Amióta a 4iG egy Mészáros Lőrinc-kanyarral a céget jelenleg vezető Jászai Gellért irányítása alá került, sikert sikerre halmoz a vállalat. Ez az akvizícióiban is megmutatkozott. A nagyközönséghez leginkább a végül ismeretlen okból meghiúsult T-Systems-ügylet jutott el, pedig sikeres akvizícióból volt a több.

Idén vásárolták fel a Hungaro DigiTelt, a Poli Computer PC Kft.-t, valamint a DataCenter Group kizárólagos magyarországi képviselőjeként működő Spacenet Zrt. 70 százalékát. Ezzel együtt a portfólió is szélesedett, Jászaiék még a magyar űrkutatásban is láttak fantáziát.

Az, hogy az Antenna Hungáriával közösen is komoly terveik vannak, sokaknak tavasszal, a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft.-re, az Invitelre és az I TV-re vonatkozó felvásárlási szándékuk bejelentésekor vált nyilvánvalóvá. Jászai Gellért elnök-vezérigazgató akkor azt nyilatkozta, hogy a tranzakció azért fontos, mert az Antenna Hungáriával közösen tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásában fontos szerep jutna a DIGI-nek.

Az Antenna Hungária háza táján is történt egy s más a közelmúltban, ami színezi a mostani bejelentést. A távközlési cég ugyanis egy augusztus 4-én történt kormánydöntés után adásvétel útján megszerezte az MVM Netet, amely 2012-es létrehozásától az MVM leányvállalataként fogta össze a távközlési portfóliót. Az MVM Net üzemelteti a mintegy 6 milliárd forintból kialakított és 2013-ban elindított Nemzeti Távközlési Gerinchálózatot (NTG) közel 15 ezer km-es optikai hálózatán. Az NTG az állami intézményrendszernek biztosít elektronikus hírközlési szolgáltatásokat. Emellett 2015-ben kezdte meg 13 milliárd forintból fejleszteni az m2m kommunikációhoz a 450 MHz-es LTE hálózatát, amelynek legfontosabb felhasználói szintén az állami és önkormányzati intézmények, vállalatok. Egyébként az AH is kiépítette a saját m2m hálózatát, 2017-ben jelentették be, hogy elindul a LoRaWAN (Low Range Wide Area Network) szabványú IoT-hálózatuk.

Azt, hogy az MVM Net átkerül az Antenna Hungáriáihoz, az illetékesek a takarékossággal magyarázták: a rádiós (AH) és vezetékes (MVM Net) kommunikáció összevonása egy cégbe ugyanis komoly megtakarítást eredményezhet az üzemeltetésben.

A tranzakció lehetősége megmozgatta a befektetőt fantáziáját. A 4iG árfolyama tegnap óta látványosan erősödött.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.