A Magyar Telekom és Jászai Gellért cége már alá is írta az előzetes megállapodást az adásvételről. A vételár nem ismert.

Aláírta a Magyar Telekom és a 4iG az előzetes megállapodást arról, hogy utóbbi megveszi a T-Systems Magyarország Zrt.-t. Az erről kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a tranzakció sikeres zárásával a Magyar Telekom és a 4iG partnerségre lép a nagyvállalati és közszféra telekommunikációs szolgáltatásainak értékesítésében.

A főbb pontokban megállapodtak

A felek egyelőre csak az adásvétel főbb pontjaiban, például a vételárban állapodtak meg, a részletes feltételrendszert a következő hónapokban dolgozzák ki. A T-Systems átvilágítása – ami alapján döntenek a vételárról –, valamint a hatósági jóváhagyások után a tranzakció még az idei évben lezárulhat. A teljes feltételrendszer a végleges adásvételi szerződés aláírásakor válik kötelező erejűvé.

A megállapodás része, hogy az adásvételi folyamat lezárását követően a 4iG és a Magyar Telekom partnerségre lépnek, így hosszú távon továbbra is a T-Systems értékesítheti a Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és közszféra szegmenseiben. Emellett a 4iG további három évig használhatja a T-Systems márkanevet.

Az először a BÉT honlapján közzétett bejelentés szerint a 4iG a tranzakció zárásakor megvásárolja a T-Systems Magyarország részvényeit, mellyel a társaság és leányvállalatai is tulajdonába kerülnek.

Nem minden megy a 4iG-hez

A közlemény szerint nem a teljes vállalatot vásárolja meg a 4iG. A tranzakció zárását megelőzően a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát ugyanis leválasztják, és átszervezik a Magyar Telekomba.

Azonban így is hatalmas falat a vállalat a 4iG számára. Mint Rékasi Tibort, a Telekom vezérigazgatója mondta a megállapodás kapcsán, a T-Systems jelenleg több mint 1600 munkavállalójával és több ezer fős partneri állományával az ország vezető infokommunikációs szolgáltatója. Bár a 4iG az utóbbi időszakban egymás után nyerte a milliárdos közbeszerzéseket, márciusban a növekedés ellenére is csak 400 főt foglalkoztatott.

Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy 2-3 éven belül a régióban is az informatikai szektor egyik meghatározó nagyvállalatává kívánnak válni, és ehhez a T-Systems megszerzése az egyik legfontosabb mérföldkő.

Már egy ideje erről pletykáltak

Jó ideje keringett a pletyka arról, hogy Mészáros Lőrinc cégbirodalma az informatikai iparban történő gyors terjeszkedéshez a legnagyobb hazai integrátor céget, a T-Systemst szeretné megszerezni. Voltak azonban olyan vélemények is, hogy ez túl nagy falat a 4iG-nek. Utóbbi tavaly lett a Mészáros-birodalom része, és hamarosan kiemelt szerepet is kapott, amit az jelzett, hogy idén márciusban Jászai Gellért vette át a cég vezetését, aki addig a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global igazgatóságának tagja volt.

Bár a 4iG korábban veszteséges volt, az új tulajdonos alatt szárnyalt, sorra nyerte a tendereket, július elején például konzorciumban, nevesített alvállalkozóként kapott részt a BKV rendszereinek üzemeltetésére kiírt 19 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzésben.

Június közepén átalakult a 4iG tulajdonosi szerkezete, Jászai Gellért közvetett módon mindösszesen 40 százalékot meghaladó részesedést szerzett a vállalatban. Ezt sokan már a T-Systems felvásárlása előkészítő aktusaként értelmezték, mivel így a T-Systemst közvetve (a magyar Telekomon keresztül) tulajdonló Deutsche Telekom számára sem kínos az adásvétel.

A mindig jól értesült Portfolio a közelmúltban arról írt elemzést, hogy mit nyer a Telekom azzal, ha eladja a T-Systems, ami után szinte mindenki biztosra vehette a felvásárlást.

Piaci hírek

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.