Első negyedéves bevételét másfélszerezte, a veszteségből pedig szabad szemmel is látható nyereséget csinált a tavaly Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került és alaposan átalakított vállalat.

Jól kalkuláltak azok, akik a tavalyi felvásárlásról felröppenő pletykák hatására betáraztak a 4iG Nyrt. részvényeiből. Mint azt a Bitport is megírta, az Opus és a Konzum két alapja 2018 júniusában szerzett 50 százalékot meghaladó többségi befolyást az informatikai vállalat fölött. (Jelenleg a Konzum PE Magántőkealapon, a KZF Vagyonkezelő Kft.-n és az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészárosék 63 százalékot meghaladó részesedéssel bírnak a vállalatban.) Az árfolyam már az előzetes hírekre is nagyot emelkedett. A 4iG részvények idei első negyedéves tőzsdei átlagára 3044 forint volt, ami tizennégyszerese a tavalyi azonos időszakénak, a március végi záróár pedig 19-szerese (!) az egy évvel korábbinak.

Veszteségből nyereség

Az idei első negyedéves gyorsjelentés beszámolója szerint a működési hatékonyság növelését követően a nagyvállalati, valamint az állami szektor beszállítójaként egyre eredményesebben lép fel az informatikai piacon. A társaság 2019 első negyedévében a meglévő partnerei megtartása mellett jelentősen javította piaci pozícióit

A vállalat első negyedévi, konszolidált értékesítési árbevétele a tavalyi 3,19 milliárd forintról 56 százalékkal, 4,9 milliárd forintra nőtt. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 483 millió forint lett, közel 18-szorosa az egy évvel korábbinak (tavaly 27 millió forint volt). Az adózott eredménye 280 millió forint lett, miközben 2018 első negyedévét még 106 millió forint veszteséggel zárták. A cég piaci kapitalizációja március végén 76,3 milliárd forint volt.

Mint a BÉT honlapján közzé tett beszámolóban írják, folyamatosan változik a dolgozói létszám, hogy optimális szakmai szerkezetet, megfelelő képzettségi szintet és nagyobb hatékonyságot tudjanak elérni. A vállalat arra törekszik, hogy a core feladatokat házon belül végezze el, és csak azokat a résztevékenységeket szervezze ki, melyek hosszú távon kevésbé meghatározóak a működés szempontjából. A dolgozói létszám március végére 400 főre növekedett, de az egy munkavállalóra jutó nettó árbevétel így is 55 százalékkal javult.

 
4iG pénzügyi gyorsjelentés, 2019 Q1
Infogram


Az első negyedévben a cégszerkezet is átalakult: a HUMANsoft Kft.-t, az Axis Rendszerház Kft.-t és a Mensor3D Kft.-t január végére beleolvasztották a 4iG Nyrt.-be. Ugyanakkor idén áprilisban jegyezte be a cégbíróság a Humansoft Szerviz Kft.-t, amely a 4iG Nyrt. 100 százalékos leányvállalata. Az új cég hamarosan hivatalos szervizhálózati feladatokat láthat el egy világmárka számára, mellyel kapcsolatban a szerződéskötés már az előkészítő szakaszban tart – írja a beszámoló.

Optimista a cégvezetés

Azt, hogy a Mészáros-birodalomban fontos szerepet szánnak az informatikai lábnak, az is jelezte, hogy március közepén Jászai Gellért vette át a cég vezetését, aki addig a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global igazgatóságának tagja volt. A cégvezetés a jövővel kapcsolatban kifejezetten optimista. Egyrészt úgy látják, hogy a digitális átállás és innováció lehetőségei és szükséges lépései nemcsak a nagyvállalati megrendelőket, hanem egyre nagyobb arányban a dinamikusan fejlődő, középvállalati szektor szereplőit is újabb informatikai beruházásokra sarkallja. Emellett új lehetőségeket teremt a 4iG-nek az is, hogy egyre több cég dönt a kiszervezés mellett.

A másik növekedési forrás az állami beruházások, mivel az államigazgatásban is jelentősen nőttek az informatikai fejlesztési, rendszerbeszállítási és üzemeltetési igények. Ennek alapján a menedzsment az árbevétel további jelentős növekedésével, a jövedelemtermelő képesség javulásával és a vállalat piaci részesedésének növekedésével számol idén is.

Egyre erősebb piaci pletykákat hallani arról, hogy a cégnek komoly felvásárlási tervei vannak. Az Index április elején arról írt, hogy a 4iG felvásárolná a T-Systemset, és így Magyarország legnagyobb integrátor cége lenne, amelynek erős külföldi kapcsolatai is vannak.

Piaci hírek

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.