Magyarország első kereskedelmi, kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdja, a CarpathiaSat 2024-ben állna geostacionárius pályára.

A 4iG a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé rendkívüli tájékoztatását, amelynek értelmében a vállalat igazgatósága döntést hozott egy űrtávközlési leányvállalat megalapításáról. A CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt.-t 5 millió forintos jegyzett tőkével és 365 millió forintos tőketartalékkal hozták létre. A társaságban a 4iG 51 százalékos tulajdoni hányaddal és irányítóbefolyással rendelkezik, emellett az Antenna Hungária Zrt. 44 százalékos, a New Space Industries Zrt. pedig 5 százalékos részesedéssel jelenik meg.

A CarpathiaSat létrehozásával az alapítók bejelentett célkitűzése, hogy 2024-ben geostacionárius pályára állítsák és hosszú távon üzemeltessék Magyarország első kereskedelmi, illetve kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját. A CarpathiaSat 2024-től húsz éven keresztül rendelkezik majd a geostacionárius pályaszakasz üzemeltetési jogával.

A világűrt is elérte a növekedési stratégia

A közlemény szerint a 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a közép-kelet- európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, meghatározó pozíciókat építve a távközlési szektorban is. Az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása és hosszú távú üzemeltetése állítólag jól illeszkedik a vállalat növekedési stratégiájába.

A BÉT oldalán megjelent tájékoztató Jászai Gellértet, a 4iG elnök-vezérigazgatóját is idézi, aki szerint az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztésével és üzemeltetésével a cég olyan technológiai területeken is szaktudásra és képességekre tehet szert, mint amilyen a távközlés vagy az űripar. A 4ig együttműködéseket alakítana ki a jelentős iparági tapasztalatokkal rendelkező hazai és nemzetközi vállalatokkal, de a programban a hazai egyetemek és kutatók közreműködésére is számít.

Ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk, ma már lényegében bárki feljuttathat műholdakat a világűrbe, bár ezek méretük és rendeltetésük szerint is nagyban eltérnek egymástól. A csillagászati, távközlési, katonai, meteorológiai vagy másféle műholdak mellett egyetemi, sőt középiskolai projektek is futnak világszerte miniatűr szatellitek Föld körüli pályára állítására. A legismertebb magyar projekt minden bizonnyal a MASAT pikoműhold volt, egy lényegében 10 cm élhosszúságú kocka, de léteznek már ennél jóval kisebb, akár pénzérme méretű, egyetlen áramköri lapkára épített űreszközök is.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.