A nem kötelező érvényű megállapodás értelmében a 4iG 100 százalékos tulajdont szerezne a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft.-ben, az Invitelben és az I TV-ben.
Hirdetés
 

A 4iG hétfői közleménye szerint előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a román RCS & RDS konzorciummal Digi Csoport magyar érdekeltségei, vagyis a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, az Invitel Zrt. és az I TV Zrt. megvásárlásáról. A Budapesti és a Bukaresti Értéktőzsde honlapján is bejelentett ügylet a társaságok átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően szeptember végéig zárulhat le.

A DIGI Csoport Magyarország egyik vezető távközlési vállalataként a kábeltévé, a vezetékes internet és az adattovábbítás, a mobil távközlés, a vezetékes telefon és DTH (Direct to Home) műholdas szolgáltatások piacán is jelen van, plusz saját televíziós csatornákkal is rendelkezik. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai alapján a DIGI a második legnagyobb hazai szereplő az előfizetéses televízió, a szélessávú internet és a vezetékes hangszolgáltatások piacán is, ami országszerte 1,1 millió előfizető és több mint 2,5 millió bevételt biztosító előfizetés (RGU) aktuális kiszolgálását jelenti. A csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 3 ezer főt, tavalyi konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárdot.

Izgalom és fontos továbblépési lehetőség

A 4iG elnök-vezérigazgatója szerint a tranzakció jelentőségét nem csak az adja, hogy a társaság egy újabb stratégiai iparágban szerezne meghatározó pozíciót, hanem az Antenna Hungáriával közösen tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásában fontos szerepet szán a DIGI-nek. Jászai Gellért úgy látja, hogy a földi műsorszórás, az optikai jeltovábbítás és a szélessávú internet területén a legmodernebb technológiákra épülő szolgáltatások mellett a DIGI jelentős potenciállal rendelkezik a hazai mobiltávközlési piacon is.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a DIGI-t végül kizárták a 2019-ben meghirdetett és tavaly márciusban gyorsított eljárásban lezavart 5G-s frekvenciaárverésből, bár budapesti székhelyén már első 5G-s bázisállomásának éles tesztjét is megkezdte. A 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávokra kiírt, idén januárban tartott árverésre eleve csak a sávokat jelenleg is használó szolgáltatók (Magyar Telekom, Telenor, Vodafone) jelentkeztek be, a kiírást ugyanis úgy fogalmazták meg, hogy a DIGI nem tudott pályázni. A DIGI és az Invitel 2018-ban bejelentett és az első körben jóváhagyott fúziójára a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) másfél évig tartó vizsgálatot követően bólintott rá, miután a megismételt eljárásban jelentősen szigorított a feltételeken.

Ennek fényében egy fokkal jobban értelmezhető Serghei Bulgac, az RCS & RDS vezérigazgatójának a 4iG közleményében olvasható nyilatkozata is:

"A DIGI Csoport meghatározó vállalat a magyarországi távközlési piacon, büszkék vagyunk az elmúlt évtizedekben elért eredményeinkre. Ugyanakkor folyamatosan elemezzük és mérlegeljük nemzetközi jelenlétünket, illetve vizsgáljuk a további növekedési lehetőségeket. Ezek alapján úgy látjuk, hogy a megfelelő feltételek mellett mindkét fél stratégiájában fontos továbblépési lehetőséget jelenthet a mai napon bejelentett ügylet. Egy hosszú és izgalmas folyamat elején járunk, de bízunk benne, hogy eredményesen zárhatjuk majd a 4iG-vel a tranzakciót."

Eddig csak a legnagyobb falat nem ment le

A 4iG ebben az évben már három másik cégfelvásárlást is bejelentett. Márciusban a Cisco Gold minősítésű partnereként és a DataCenter Group kizárólagos magyarországi képviselőjeként működő Spacenet Zrt. 70 százalékát vette meg, korábban február végén a Hungaro DigiTel többségi részesedése, a hónap elején pedig az IT-outsourcing szolgáltatásokat kínáló Poli Computer PC Kft. száz százaléka került a 4iG tulajdonába.

A közlemény a Hungaro DigiTel többségének megszerzésére a fent említett, az Antenna Hungáriával közös expanziós tervek részeként hivatkozik, hasonlóan az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását megcélzó, állami és magántőke együttműködésével létrehozott CarpathiaSat megalapításához. Ide tarozik, hogy 4iG tavaly többségi tulajdonosa lett a New Space Industries Zrt.-nek, miközben felvásárolta a kiberbiztonsági megoldásokat szállító TR Consult Kft.-t, illetve az INNObyte Zrt. és leányvállalata, az Innoware Kft. 70 százalékát is.

Jászai Gellért 2019-ben vette át a 4iG vezetését, majd 2020 július elején többségi tulajdont is szerzett a cégben. Ahogy a legutóbbi akvizíció bejelentésekor írtuk, a közbeszerzési piacon elért látványos sikereivel a társaság már megközelítette a hazai integrátori piac legnagyobb szereplőjét, a Magyar Telekom tulajdonában lévő T-Systems Magyarországot. Utóbbi egyébként szintén szerepelt a 4iG kívánságlistáján, de a felek végül visszaléptek attól a 2019 nyarán bejelentett ügylettől, melynek keretében a 4iG megvásárolta volna a T-Systemst.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.