A 2018-ban bejelentett – és egyébként első körben jóváhagyott – egyesülést egy GVH-vizsgálat akasztotta meg.
Hirdetés
 

Lezárult az a másfél évig tartó vizsgálat, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Digi és az Invitel 2018-ban bejelentett fúzióját vizsgálta. A vizsgálat mintegy fél évvel az egyesülés jóváhagyása után indult, és a Digire 90 millió forint büntetést is kiszabott a Versenyhivatal.

Mint a GVH közleménye írja, korábbi döntését a DIGI és az Invitel egyesüléséről 2018 végén félrevezető információszolgáltatás miatt vonta vissza, és ismételte meg a eljárást. A döntés feltétele ugyanis az volt, hogy a Digi ne kerülhessen kizárólagos pozícióba egy területen sem. Az egyesülő cégek azonban erről nem tájékoztatták megfelelően a Versenyhivatalt: 23 olyan települést jelentettek be, ahol ennek veszélye fennáll. "Piaci jelzések" alapján azonban kiderült: 89 ilyen település van az országban.

A GVH a megismételt eljárásban szigorított feltételeken. Mint a döntésről kiadott közlemény fogalmaz, a beavatkozások tartalma és hatásuk földrajzi kiterjedése bővebb, mint a korábbi visszavont döntésé.

A Digi, az Invitel és az i-TV lefedettségét vizsgálták

A GVH két területen értékelte kiemelten az esetleges káros versenyhatásokat. Egyrészt ott, ahol a Digi és az Invitel hálózatai átfedésben vannak, másrészt azokon az Invitel hálózattal lefedett településeken, ahol a Digivel azonos vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. nyújt televízió-szolgáltatást más piaci szereplőtől bérelt hálózaton.

Összesen 34 olyan település van az országban, ahol a Digi és az Invitel saját vezetékes távközlési hálózatai átfedésben vannak. Ezek közül a Versenyhivatal szerint 15 olyan van, ahol az egyesülés jelentősen csökkentené a versenyt. A Diginek ezeken a településeken értékesítenie kell az Invitel hálózatokat (az infrastruktúráját és az értékesítés időpontjában meglévő előfizetői szerződéseket is) a TM IT Services Kft. részére. A leválasztás végrehajtásáig a Digi köteles fenntartani a hálózatok gazdasági működőképességét és versenyképességét, valamint tartózkodni az előfizetők átcsábításától. A hatóság ellenőrző biztost jelölt ki a kötelezettségek felügyeletére. A DIGI tíz éven belül nem veheti vissza a hálózatokat.

Az i-TV és az Invitel hálózat összesen 67 településen mutat olyan átfedést, ami a fúzió után a verseny jelentős csökkenését okozná. Ezeken a településeken a Digi Csoportnak legkésőbb 2023 végéig ki kell lépnie a vezetékes távközlési hálózatokra vonatkozó bérleti szerződésekből (a hálózatüzemeltetők előbb is megtehetik). A rendelkezésre álló bő két és fél év a GVH szerint elegendő kell legyen a hálózatüzemeltetőknek arra, hogy más partnert találjanak az i-TV helyett, vagy hálózatukat más módon hasznosítsák.

Piaci hírek

Aki unatkozik otthon, segíthet pingvineket vagy galaxisokat figyelni

Ha valaki értelmes elfoglaltságot keres a koronavírus-járvány miatti szobafogságban, érdemes lehet körülnéznie a közösségi tudományos projektek között.
 
A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.