Tegnap megtartották az újabb árverést – ismét a Digi nélkül. A jövőre lejáró 900 MHz-es és az 1800 MHz-es blokkok kerültek kalapács alá.

Szigorú óvintézkedések mellett január 28-án megtartotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az újabb frekvenciaárverését. A tavalyi aukcióhoz képest most több folyt be az államkasszába az értékesítésből, az akkori árverésen részt vevő három szolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – összesen 128,5 milliárdot fizetett a három sávban (700, 2100 és 3600 MHz) értékesített blokkokért, míg tegnap 150,2 milliárdot. A 900 MHz-es blokkok 73,8 milliárdért, az 1800 MHz-esek 76,4 milliárdért keltek el.

Összességében ez 6,2 milliárddal több, mint amit az NMHH induló árként meghatározott. A tavaly októberben véglegesített kiírása alapján a 900 MHz-es sávban meghirdetett 6×2×5 MHz-es blokkoknál 12 milliárdról indult a licit, az 1800 MHz-es sávban, ahol 12 darab 2×5 MHz-es blokkot hirdetett meg az NMHH, 6 milliárd volt az alapár.

Az 1800 MHz-en igazságosan megosztoztak

Az 1800 MHz-es sávban meghirdetett 120 MHz-en a három szolgáltató egyenlően osztozott, azaz mindhárom vállalat 40 MHz használatára szerzett jogot. A 900 MHz-es sávban a Magyar Telekom 16 MHz-et, a Telenor 26 MHz-et, míg a Vodafone 18 MHz-et szerzett.

 
NMHH frekvenciaárverés, 2021, 900 és 1800 MHz
Infogram


Mint az NMHH közleménye írja, a szolgáltatók a frekvenciahasználati jogosultságokat tizenöt évre, 2037. április 9-éig szerezték meg (a visszaszámlálás 2022 áprilisában, a mostani használati jogosultságok lejártakor indul), amit további öt évvel meg lehet hosszabbítani.

A jelenleg is használatban lévő 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávokért csak a három, a sávokat jelenleg is használó szolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone jelentkezett be. A kiírást ugyanis eleve úgy fogalmazták meg, hogy a Digi nem is tudott pályázni.

Mobilitás

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.