Tegnap megtartották az újabb árverést – ismét a Digi nélkül. A jövőre lejáró 900 MHz-es és az 1800 MHz-es blokkok kerültek kalapács alá.

Szigorú óvintézkedések mellett január 28-án megtartotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az újabb frekvenciaárverését. A tavalyi aukcióhoz képest most több folyt be az államkasszába az értékesítésből, az akkori árverésen részt vevő három szolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – összesen 128,5 milliárdot fizetett a három sávban (700, 2100 és 3600 MHz) értékesített blokkokért, míg tegnap 150,2 milliárdot. A 900 MHz-es blokkok 73,8 milliárdért, az 1800 MHz-esek 76,4 milliárdért keltek el.

Összességében ez 6,2 milliárddal több, mint amit az NMHH induló árként meghatározott. A tavaly októberben véglegesített kiírása alapján a 900 MHz-es sávban meghirdetett 6×2×5 MHz-es blokkoknál 12 milliárdról indult a licit, az 1800 MHz-es sávban, ahol 12 darab 2×5 MHz-es blokkot hirdetett meg az NMHH, 6 milliárd volt az alapár.

Az 1800 MHz-en igazságosan megosztoztak

Az 1800 MHz-es sávban meghirdetett 120 MHz-en a három szolgáltató egyenlően osztozott, azaz mindhárom vállalat 40 MHz használatára szerzett jogot. A 900 MHz-es sávban a Magyar Telekom 16 MHz-et, a Telenor 26 MHz-et, míg a Vodafone 18 MHz-et szerzett.

 
NMHH frekvenciaárverés, 2021, 900 és 1800 MHz
Infogram


Mint az NMHH közleménye írja, a szolgáltatók a frekvenciahasználati jogosultságokat tizenöt évre, 2037. április 9-éig szerezték meg (a visszaszámlálás 2022 áprilisában, a mostani használati jogosultságok lejártakor indul), amit további öt évvel meg lehet hosszabbítani.

A jelenleg is használatban lévő 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávokért csak a három, a sávokat jelenleg is használó szolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone jelentkezett be. A kiírást ugyanis eleve úgy fogalmazták meg, hogy a Digi nem is tudott pályázni.

Mobilitás

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.