Közzétette a vállalat a tavalyi eredménykimutatását és a rövid távú célkitűzéseit. Továbbra is gyors lesz a növekedés.

Tegnap tette közzé a BÉT honlapján a 4iG a 2019-es eredménykimutatását, és egyben a vállalat ismertette a rövid távú célkitűzéseit is. Mint az eredménykimutatás prezentációjában írják, a 2018. júliusi tulajdonosváltás óta, azaz másfél év alatt a 4iG a magyar informatikai piac második számú integrátorává vált – 2018-ban még csak a hatodik volt.

Ehhez a pozíciójavításhoz impresszív pénzügyi eredmények is társultak. A társaság nettó árbevétele 194 százalékkal növekedett 2018-hoz képest (14,5 milliárd forint), így az évet 41 milliárd forint bevétellel zárta. Az EBITDA, azaz a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény 4,1 milliárd forint volt, ami 383 (!) százalékos növekedés 2018-hoz képest.

 
4iG éves bevételek
Infogram


A bevételek 62 százaléka az állami szektorból származik, 22 százaléka a nagyvállalati ügyfelektől, míg a maradék a kkv szektorból. Ugyanakkor a bevétel 90 százalékát egyszeri szállítás termelte, és csupán 10 százaléka származik folyamatos tevékenységből.

A befektetői tájékoztató kiemeli, hogy a forgalomnövekedés kizárólag organikus eredetű volt. Az alkalmazotti létszám több mint 50 százalékkal nőtt, míg 2018-at 376 fővel zárták tavaly év végén már 600-an dolgoztak a vállalatnál. A vezetőség azonban további bővítést tervez a működési hatékonyság növelése mellett. Utóbbi területen a szervezeti felépítés racionalizálását, a párhuzamos tevékenységek megszüntetését, a szerződések felülvizsgálatát és a projektkontroll erősítését tervezik.

Pozitívak a kilátások is

A tájékoztató szerint a vállalat 2020-ra is kimagaslóan jó eredményt vár, mint írják, már jelenleg is 23 milliárd forintot meghaladó szerződésállománnyal rendelkeznek a tavaly február végi 11 milliárddal szemben.

A vállalat a befektetői tájékoztatóban öt rövid és közép távú célt fogalmazott meg.

1. A 4iG két éven belül a magyar informatikai piac első számú intergrátor vállalatává akar válni.

2. Kimagaslóan eredményes 2020-as évet tervez, amit a fentebb már említett, a tavalyinál időarányosan több mint kétszer nagyobb szerződésállományra alapoz.

3. A növekedési ütem 20 százalék feletti lesz, amit a tervezett akvizíciók tovább növelhetnek. A vállalat Magyarországon és a régióban is tervez felvásárlásokat.

4. Középtávú (2-3 éves periódus) cél a 8-10 százalékos EBITDA-árrés elérése.

5. A vállalat osztalék kifizetését tervezi, melyről a közgyűlés a 2020 áprilisában dönt.

A felvásárlásokról egyelőre több konkrétumot nem árult el a cég, ellenben közzétett egy elemzést a magyar IT-piacról, amely a kívülállók számára bizonyára jó forrása lesz a találgatásoknak.
 

(Forrás: 4iG)

Piaci hírek

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.