Az Antenna Hungária év végéig országosan elérhetővé teszi IoT hálózatát, amelyen a pilotokat követően elindulhatnak az üzleti szolgáltatások is.

A néhány éve ismét állami tulajdonba került Antenna Hungária (AH) lehet az egyik komoly infrastruktúra-szolgáltató Magyarországon, amely hálózatának segítségével platformot biztosít a különböző IoT-s (Internet of Things, avagy a dolgok internete) megoldásoknak.

Előny előny hátán

Az MVM NET 450 MHz-es LTE hálózatával szemben az AH a LoRaWAN (Low Range Wide Area Network) szabványt használja. Utóbbit kifejezetten a kisméretű adatcsomagok továbbítására (a szenzorok jellemzően ilyeneket továbbítanak) fejlesztették ki. Nagy előnye az alacsony energiaigény, ami nem csak a szenzorokra, hanem végponti kommunikációs berendezésekre is jellemző. Ez hosszú élettartamot biztosít az eszközök számára, az energiaellátást biztosító telepek akár 10 évig is bírhatják csere nélkül.

A rádiós technológia felhasználásával akár több tíz kilométeres sugárban is lehetővé válik a vezeték nélküli átvitel az eszközök között (sűrűn beépített területeken, jellemzően városokban max. 15, ritkábban lakott területeken max. 30 km). Szintén fontos előnyként említik az ilyen hálózatoknál, hogy az IoT megoldásokat alacsony beruházási költséggel, egyszerű telepítést és bővítési lehetőséggel lehet kiépíteni.

Balaton után jöhet az ország

Az AH elsőként a főváros egyes részein és a Balaton térségében építette ki a szenzorok kommunikációját segítő rendszerét, melynek használatához – ellentétben az LTE-vel, nem kell SIM kártya és internet-előfizetés sem. A hálózat egyik első felhasználási területe is a magyar tengerhez köthető, hiszen az idei szezonban egy erre épülő alkalmazás segítette a balatoni vízi közlekedést.

A cég most azt közölte, hogy a fejlesztés második lépcsőjeként tovább bővíti IoT hálózatát, amely így már több mint száz bázisállomással üzemel országszerte. A beruházás keretében a főváros, a megyeszékhelyek és több vidéki nagyváros teljes lefedésére kerül sor ez év végéig. Ezzel hálózata a bővítés után már országos jelenlétet fog biztosítani.

Az Antenna Hungária a technológia előnyeire alapozva szeretne minél hamarabb minél több értéknövelt szolgáltatást elindítani a hálózaton. A felhasználási területek köre meglehetősen széles, amit a cég már elindított, vagy épp indulás előtti szakaszban lévő mintaprojektjei is bizonyítanak.

Ezek között említhető a Győr térségében bevezetett okosmérés, amely az ottani távhőszolgáltató számára könnyíti meg az adatok leolvasását, illetve csökkenti az üzemeltetési költségeket. De például Tamásiban folyik az előkészítése egy önkormányzati idősgondozást segítő rendszernek, ahol a szenzorok monitorozzák a legrászorultabb gondozottak környezetét, így egy esetleges vészhelyzet (jelen esetben az ingatlan fűtetlensége) még időben felismerhető és a területért felelős szociális gondozó értesíthető. Szintén előkészítés alatt van több fővárosi terület parkolási szokásainak feltérképezése is. A parkolóhelyek kihasználtsági adataiból és más begyűjtött információkból mérlegelni lehet olyan későbbi fejlesztéseket mint amilyenek a dinamikus parkolássegítő alkalmazások, vagy közösségi útvonaltervező megoldások.

Cloud & big data

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.