Jó hír volt, hogy a vállalat az elemzői várakozásokhoz képest jobban teljesített, de a befektetők takarékossági lépéseket vártak a menedzsmenttől.

A 2022-es pénzügyi évét záró negyedéves jelentése mellé egy kevesebb mint négyezer főt érintő leépítést is bejelentett az IBM tegnap. Jó hír, hogy a vállalat az elemzői várakozásoknál jobban teljesített. A cég nettó bevétele 16,7 milliárd dollár volt, szemben az elemzők által várt 16,4 milliárddal.

Valójában a piac arra fogadott, hogy az IBM-nek, amely a múlt év meglepetését szállította azzal, hogy az általános trenddel dacolva növelte tőzsdei értékét, két év után csökken a bevétele. Az Arvid Krisna vezérigazgató irányította vállalat azonban ha nem is alaposan, de rácáfolt erre: sikerült hozni az egy évvel korábbi azonos időszak bevételét. A profit ráadásul 16 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az év utolsó negyedét 2,7 milliárd dollár nyereséggel zárták.

Óvatossan, óvatosabban...

Érdekes, hogy a Big Blue mennyire másként értékeli a piacot, mint például az eredményeit kedden ismertető Microsoft. Amy Hood, a Microsoft pénzügyi igazgatója, részben azzal magyarázta a negyedév felemás ereményeit, hogy decemberre elfogytak a vásárolók a piacról. Erre reagálva Arvind Krishna az elemzői konferenciahíváson azt mondta, hogy ők nem tapasztalták az év végi visszaesést.

Az IBM legjelentősebb bevételi forrása a szoftver. Ez a szegmens 7,3 milliárd dollár bevételt hozott, ami éves összevetésben 3 százalékos növekedés (az elemzők 7,1 milliárdra számítottak). Jelentős bevételi forrás volt a tanácsadás, amely 0,5 százalékkal növelve bevételeit 4,8 milliárd dollár bevételt termelt. Az infrastruktúra szegmens 4,5 milliárd dollár bevételt hozott, ami 2 százalékos növekedés.

A leglátványosabban nagygépes rendszerek nőttek, leginkább a Z Systems termékcsaládnak köszönhetően, amely tavaly májustól vált általánosan elérhetővé. Az üzletág 16 százalékkal hozott többet, mint egy évvel korábban. Az eredményt összegszerűen nem közölte a vállalat.

Mint a technológiai ipar több vezetője, az IBM menedzsmentje csak óvatos jósolgatásokba bocsátkozott 2023-at illetően. (A Microsoft vezetői is ezt a taktikát választották: az elemzői konferenciahíváson állítólag az "óvatos" és különböző szinonimái tucatnyi alkalommal hangzottak el a vezetők szájából az előrejelzésekkel összefüggésben.) A vállalat árbevétel-növekedést vár (legalábbis változatlan árfolyamon számolva). Ennek nagyságrendjét illetően Jim Kavanaugh, az IBM pénzügyi vezetője, azonban már óvatosabb: mint mondta, a minimál terv egy számjegyű bevételnövekedés, és 10,5 milliárd dollár körüli szabad cash flow. (Az IBM 2021-ben jelentette be, hogy 2022 és 2024 között 35 milliárd dollárra akarja felvinni a szabad cash flow-t, 2022-t 9,3 milliárddal zárta.)

Fejlesztések leépítésekkel

A korábban meghirdetett prioritások továbbra is maradnak, így az a terv is, hogy tíz év alatt 20 milliárd dollárt fektetnek be a keleti parton, a Hudson-völgyben, és marad fontos terület a következő generációs kvantumszámítógép tervezése is.

Hiába volt azonban az IBM az egyik olyan 50 milliárd dollárnál fölötti értékű technológiai cég, amely növelni tudta tavaly az értékét (a másik a VMware), rá is hatnak a szektor folyamatai. Ennek szellemében leépítést is bejelentett a menedzsment. A terv szerint 3900 munkahelyet szüntetnek meg. Ez a teljes állomány 1,5 százaléka, és valójában a Kyndryl 2020-as létrehozásának, valamint a Watson Health tavalyi eladásának a folyománya.

Az eredmények közzététele után az IBM árfolyama elindult lefelé. De állítólag nem a stagnáló bevételekkel volt baja a befektetőknek, hanem keveselték a takarékossági intézkedéseket. Egy olyan közhangulatban, amikor a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok 10 ezres nagyságredben csökkentik foglalkoztatottak számát, valóban feltűnő, ha egy több mint 300 ezer embert foglalkoztató vállalat mindössze 3900 embert küld el.

Piaci hírek

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.