A vállalat már 2025-ben kijönne egy kereskedelmi termékként is értékesíthető, több ezer kvantumbites géppel.

Az IBM látványos célkitűzéssel előzné be piaci versenytrsait: a vállalat Think konferenciáját megelőzően Arvind Krishna vezérigazgató egy interjúban elmondta, hogy 2025-re több mint 4 ezer kvantumbites kvantumszámítógép megépítését tervezi, ami számottevő előrelépés lenne a jelenlegi 127 qubites hardveréhez képest, az új eszköz pedig nem csak elkészülne, de akkorra már akár kereskedelmi forgalomba bocsátható lenne. A termék nyilvánvalóan forradalmi megoldás lenne egy nagy csomó olyan üzleti felhasználásban, ahol a flották útvonalának optimalizálása vagy mondjuk a pénzügyi kockázatok modellezése bolygó méretű hagyományos számítógépeket igényelne.

A kvantum-számítástechnikában rejlő lehetőségek ma már közhelyesnek számítanak, ennek ellenére a tökéletlenül működő gépeken és alapvető alkalmazásokon túl nemigen van mit felmutatni ezen a területen. Nemrég mi is idéztük a Marylandi Egyetem egyik elismert kvantumkutatóját, aki szerint a kvantumszámítógépek legnagyobb problémája a hype: a kutatók fürdenek a pénzben, de az már több mint kétséges, hogy a közeljövőben elő tudnak-e állni bármi használhatóval. Nem véletlen, hogy az IBM vezetője most igyekezett kerülni a teljesíthetetlen ígéreteket, és megerősítette, hogy a kvantumrendszerek létrehozása még a mesterséges intelligencia fejlesztésénél is nagyobb kihívást jelent.

Óvatosnak kell lenni, de sietni is muszáj

Ennek megfelelően hibának nevezte a Watson MI-szolgáltatásokkal kapcsolatos korábbi ígéretdömpinget is, miután az a vártnál sokkal lassabban hozott eredményeket az egészségügyben és más ágazatokban – ezzel kapcsolatban a Bitport áprilisi CIO Hungary konferenciáján is éppen elhangzott egy kiváló előadás Sepp Norbert IT tanácsadó jóvoltából, aki korábban éveken át a legendás Watson platform nagykövete volt. Krishna most úgy fogalmazott, hogy a vállalat feldob néhány dolgot, de ezúttal igyekszik óvatosabban lépkedni a vonalon, így a 2025-ben várható, több ezer kubites gépről is csak annyit mondott általánosságban, hogy gyakorlati és kereskedelmi lehetőségeket nyithat majd meg.

Az IBM-nek persze nincs ideje szerénykedni: az IDC előrejelzése alapján a kvantum-számítástechnika fejlesztésében a kormányok és a vállalatok világszerte közel 16,4 milliárd dollárt fektetnek majd be 2027 végéig. A rivális Alphabet (Google) deklarált célja például az, hogy az évtized végére megalkosson egy legalább egymillió kvantumbites rendszert, de az Amazon és a Rigetti Computing közös projektjétől is azt várják, hogy 2026-re eléri a 4 ezer qubitet. Krishna egyébként elmondta, hogy az ellátási lánc fennakadásai eddig még nem hátráltatták az IBM erőfeszítéseit, de a társaság hat hónapnyi készletet tart a megszokott egy helyett, hogy megakadályozza az esetleges fennakadásokat.

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.