Továbbra is intenzív útkereső szakaszában küzd az IBM. Most a HP-s utat látja üdvözítőnek a vezetés.

Jelentős szerkezeti átalakításba fogott az utóbbi másfél évtizedben amúgy is folyamatosan alakuló IBM. A legújabb terv szerint úgy gyorsítanák a hibridfelhős stratégiájuktól elvárt növekedés ütemét, hogy bizonyos területeket külön vállalatba szerveznek. Azaz kicsit a HP-re hajazó lépéssel létrehoznak két olyan területet, amelynek egyedül kell megállnia a lábán. A Reuters szerint a befektetők jól fogadták a Red Hat felvásárlásában is kulcsszerepet játszó új vezérigazgató, Arvind Krishna meglepő lépését.

A tegnapi bejelentés szerint a globális technológiai szolgáltatásokat összefogó üzletágról leválasztják a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások részleget, amit az egyelőre NewCo néven emlegetett új vállalatba tesznek át. A magyarázat szerint így két olyan, a saját területén vezető vállalat jön létre, amely sokkal jobban tud fókuszálni az adott szegmensre.

Létszámban sem kis cég jön létre. Mint azt az IBM pénzügyi vezetője, James Kavanaugh a Reutersnek elárulta, a 352 ezer alkalmazottat foglalkoztató mamutvállalatnak kb. a negyede, 90 ezer ember kerül át az új vállalatba, amelynek a tervek szerint 2021 végéig kell felállnia (összehasonlításképpen: a Facebook jelenleg mintegy 45 ezer embert foglalkoztat). A szolgáltatási részleg jelenleg is 115 ország 4600 ügyfelének nyújt technikai támogatást. A részleg szerződésállománya mintegy 60 milliárd dollár. A szétválasztásnak még az adminisztratív részét sem kis feladat lebonyolítani, az IBM közel 5 milliárd dollár teljes költséggel számol.

Minden menjen, ami nem elég jövedelmező

Kavanaugh a lépést az IBM elmúlt két-három évtizedében folytatott stratégiája szerves folytatásának tekint. Mint a Reutersnek mondta, ebben a szellemben szabadultak meg a hálózati üzletágtól (90-es évek), majd az új évezredben a PC-, a félvezető- és a szervergyártástól is. Ezeknek a területeknek a szerepe ugyanis egyre csökkent az IBM integrált értékajánlatában – mondta a CFO.

Elemzők is hasonlóképpen értelmezik a lépést: az IBM megszabadul minden olyan területtől, amelynek alacsony a profitabilitása, hogy azokra a területekre tudjon fókuszálni, melyektől erősebb növekedés várható. Az anyaszervezet így nagyobb figyelmet tud összpontosítani a hibrid felhős és a mesterségesintelligencia-megoldásaira.

Ebben a két területben a vállalat ezermilliárd dolláros piaci lehetőséget lát (ez nyilván inkább a befektetők meggyőzésére bevetett marketingszöveg a közleményben), de az már sokkal fontosabb, hogy az átalakulással az anya IBM bevételei több mint felét sikerül kivonni a szezonális hatások alól, mivel ekkora hányadát adják majd visszatérő, pl. előfizetés jellegű bevételek.

Éves szinten a két cég együttesen közel 80 milliárd bevételt termel majd évente. Az anya IBM hoz a tervek szerint 59 milliárd dollár körül, míg az új cég 19 milliárdot, de a szétválással várhatólag nem csak az anyacég növekedése gyorsul, hanem a NewCo-é is.

Az IBM bevételei 2011 óta folyamatosan csökkennek. 2011-ben még 107 milliárd dollárt termelt, 2016-ban azonban már 80 milliárd alá csökkent a bevétele. A 2019-es pénzügyi évet (az IBM éve januártól decemberig tart) már csak 77 milliárdos bevétellel zárta a vállalat, és az idei év sem ígérkezik erősnek.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.