Továbbra is intenzív útkereső szakaszában küzd az IBM. Most a HP-s utat látja üdvözítőnek a vezetés.

Jelentős szerkezeti átalakításba fogott az utóbbi másfél évtizedben amúgy is folyamatosan alakuló IBM. A legújabb terv szerint úgy gyorsítanák a hibridfelhős stratégiájuktól elvárt növekedés ütemét, hogy bizonyos területeket külön vállalatba szerveznek. Azaz kicsit a HP-re hajazó lépéssel létrehoznak két olyan területet, amelynek egyedül kell megállnia a lábán. A Reuters szerint a befektetők jól fogadták a Red Hat felvásárlásában is kulcsszerepet játszó új vezérigazgató, Arvind Krishna meglepő lépését.

A tegnapi bejelentés szerint a globális technológiai szolgáltatásokat összefogó üzletágról leválasztják a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások részleget, amit az egyelőre NewCo néven emlegetett új vállalatba tesznek át. A magyarázat szerint így két olyan, a saját területén vezető vállalat jön létre, amely sokkal jobban tud fókuszálni az adott szegmensre.

Létszámban sem kis cég jön létre. Mint azt az IBM pénzügyi vezetője, James Kavanaugh a Reutersnek elárulta, a 352 ezer alkalmazottat foglalkoztató mamutvállalatnak kb. a negyede, 90 ezer ember kerül át az új vállalatba, amelynek a tervek szerint 2021 végéig kell felállnia (összehasonlításképpen: a Facebook jelenleg mintegy 45 ezer embert foglalkoztat). A szolgáltatási részleg jelenleg is 115 ország 4600 ügyfelének nyújt technikai támogatást. A részleg szerződésállománya mintegy 60 milliárd dollár. A szétválasztásnak még az adminisztratív részét sem kis feladat lebonyolítani, az IBM közel 5 milliárd dollár teljes költséggel számol.

Minden menjen, ami nem elég jövedelmező

Kavanaugh a lépést az IBM elmúlt két-három évtizedében folytatott stratégiája szerves folytatásának tekint. Mint a Reutersnek mondta, ebben a szellemben szabadultak meg a hálózati üzletágtól (90-es évek), majd az új évezredben a PC-, a félvezető- és a szervergyártástól is. Ezeknek a területeknek a szerepe ugyanis egyre csökkent az IBM integrált értékajánlatában – mondta a CFO.

Elemzők is hasonlóképpen értelmezik a lépést: az IBM megszabadul minden olyan területtől, amelynek alacsony a profitabilitása, hogy azokra a területekre tudjon fókuszálni, melyektől erősebb növekedés várható. Az anyaszervezet így nagyobb figyelmet tud összpontosítani a hibrid felhős és a mesterségesintelligencia-megoldásaira.

Ebben a két területben a vállalat ezermilliárd dolláros piaci lehetőséget lát (ez nyilván inkább a befektetők meggyőzésére bevetett marketingszöveg a közleményben), de az már sokkal fontosabb, hogy az átalakulással az anya IBM bevételei több mint felét sikerül kivonni a szezonális hatások alól, mivel ekkora hányadát adják majd visszatérő, pl. előfizetés jellegű bevételek.

Éves szinten a két cég együttesen közel 80 milliárd bevételt termel majd évente. Az anya IBM hoz a tervek szerint 59 milliárd dollár körül, míg az új cég 19 milliárdot, de a szétválással várhatólag nem csak az anyacég növekedése gyorsul, hanem a NewCo-é is.

Az IBM bevételei 2011 óta folyamatosan csökkennek. 2011-ben még 107 milliárd dollárt termelt, 2016-ban azonban már 80 milliárd alá csökkent a bevétele. A 2019-es pénzügyi évet (az IBM éve januártól decemberig tart) már csak 77 milliárdos bevétellel zárta a vállalat, és az idei év sem ígérkezik erősnek.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.