Továbbra is intenzív útkereső szakaszában küzd az IBM. Most a HP-s utat látja üdvözítőnek a vezetés.

Jelentős szerkezeti átalakításba fogott az utóbbi másfél évtizedben amúgy is folyamatosan alakuló IBM. A legújabb terv szerint úgy gyorsítanák a hibridfelhős stratégiájuktól elvárt növekedés ütemét, hogy bizonyos területeket külön vállalatba szerveznek. Azaz kicsit a HP-re hajazó lépéssel létrehoznak két olyan területet, amelynek egyedül kell megállnia a lábán. A Reuters szerint a befektetők jól fogadták a Red Hat felvásárlásában is kulcsszerepet játszó új vezérigazgató, Arvind Krishna meglepő lépését.

A tegnapi bejelentés szerint a globális technológiai szolgáltatásokat összefogó üzletágról leválasztják a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások részleget, amit az egyelőre NewCo néven emlegetett új vállalatba tesznek át. A magyarázat szerint így két olyan, a saját területén vezető vállalat jön létre, amely sokkal jobban tud fókuszálni az adott szegmensre.

Létszámban sem kis cég jön létre. Mint azt az IBM pénzügyi vezetője, James Kavanaugh a Reutersnek elárulta, a 352 ezer alkalmazottat foglalkoztató mamutvállalatnak kb. a negyede, 90 ezer ember kerül át az új vállalatba, amelynek a tervek szerint 2021 végéig kell felállnia (összehasonlításképpen: a Facebook jelenleg mintegy 45 ezer embert foglalkoztat). A szolgáltatási részleg jelenleg is 115 ország 4600 ügyfelének nyújt technikai támogatást. A részleg szerződésállománya mintegy 60 milliárd dollár. A szétválasztásnak még az adminisztratív részét sem kis feladat lebonyolítani, az IBM közel 5 milliárd dollár teljes költséggel számol.

Minden menjen, ami nem elég jövedelmező

Kavanaugh a lépést az IBM elmúlt két-három évtizedében folytatott stratégiája szerves folytatásának tekint. Mint a Reutersnek mondta, ebben a szellemben szabadultak meg a hálózati üzletágtól (90-es évek), majd az új évezredben a PC-, a félvezető- és a szervergyártástól is. Ezeknek a területeknek a szerepe ugyanis egyre csökkent az IBM integrált értékajánlatában – mondta a CFO.

Elemzők is hasonlóképpen értelmezik a lépést: az IBM megszabadul minden olyan területtől, amelynek alacsony a profitabilitása, hogy azokra a területekre tudjon fókuszálni, melyektől erősebb növekedés várható. Az anyaszervezet így nagyobb figyelmet tud összpontosítani a hibrid felhős és a mesterségesintelligencia-megoldásaira.

Ebben a két területben a vállalat ezermilliárd dolláros piaci lehetőséget lát (ez nyilván inkább a befektetők meggyőzésére bevetett marketingszöveg a közleményben), de az már sokkal fontosabb, hogy az átalakulással az anya IBM bevételei több mint felét sikerül kivonni a szezonális hatások alól, mivel ekkora hányadát adják majd visszatérő, pl. előfizetés jellegű bevételek.

Éves szinten a két cég együttesen közel 80 milliárd bevételt termel majd évente. Az anya IBM hoz a tervek szerint 59 milliárd dollár körül, míg az új cég 19 milliárdot, de a szétválással várhatólag nem csak az anyacég növekedése gyorsul, hanem a NewCo-é is.

Az IBM bevételei 2011 óta folyamatosan csökkennek. 2011-ben még 107 milliárd dollárt termelt, 2016-ban azonban már 80 milliárd alá csökkent a bevétele. A 2019-es pénzügyi évet (az IBM éve januártól decemberig tart) már csak 77 milliárdos bevétellel zárta a vállalat, és az idei év sem ígérkezik erősnek.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.