A vállalat összforgalma elmaradt a várakozásoktól, a profit viszont verte az elemzők jóslatait.

Mindösszesen 2 százalékkal nőttek a Microsoft bevételei éves összevetésben a december 31-én zárult pénzügyi negyedévben. Az 52,8 milliárdos bevétel elmaradt az elemzői jóslatoktól. A vállalatnak azonban mind a működési eredménye, mind a profitja csökkent: előbbi 8 (20,4 milliárd a tavalyi 22,2 milliárddal szemben), utóbbi 12 százalékkal (16,4 milliárd szemben a tavalyi 18,8 milliárddal). De figyelembe kell venni, hogy a negyedév költségei között számolt el 1,2 milliárd dollárt a közelmúltban bejelentett leépítéssel járó kiadásokból.

Mint az elemzői konferenciahíváson Amy Hood pénzügyi igazgató elmondta, a december gyenge lett: mind az Azure, mind az olyan területek visszaestek, mint a Microsoft 365 vagy a Windows commercial termékcsoport, de a mobilitási és biztonsági termékek iránti érdeklődés is elmaradt a menedzsment várakozásaitól. A pénzügyi igazgatónak a közeljövővel kapcsolatban sem voltak jó hírei: szerinte ez a trend jellemzi majd a folyó negyedévet is. A menedzsment 3 százalékos növekedést vár, de lehetnek olyan szegmensek is ahol jelentős lesz a visszaesés: Hood szerint például a PC-piac további zsugorodása az ún. egyéb személyi számítástechnika (More Personal Computing) üzleti szegmensben akár 17 százalékos is lehet a bevétel visszaesése.

Néhány fontosabb szám

Mindenekelőtt fontos, hogy bár lassult, továbbra is két számjegyű a felhős bevételek növekedése. Az Intelligens felhő szegmens bevétele 21,5 milliárd dollár lett, 18 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban (és hajszállal magasabb az elemzői várakozásnál is). Ide tartozik például a publikus Azure, a Windows Server, az SQL Server, a Nuance és a vállalati szolgáltatások. Az Azure és más felhőszolgáltatásokból származó bevételekről a Microsoft csak annyit közölt, hogy 31 százalékkal nőttek. A lassulást (az előző negyedévben 35 százalékkal nőtt a terület bevétele) Satya Nadella vezérigazgató azzal magyarázta, hogy az ügyfelek inkább a meglévő munkaterheléseiket optimalizálták, és óvatosabban vásároltak újakat. (Amy Hood szerint a folyó negyedévben az Azure növekedése is tovább fog lassulni, akár 4-5 százalékkal is.)

 
Microsoft pénzügyi eredmények, 2023/Q2
Infogram

A Microsoft 365-öt (korábbi nevén Office 365), a LinkedIn-t és a Dynamicsot tartalmazó Productivity and Business Processes szegmens 17 milliárd dollár bevételt termelt, 7 százalékkal bővülve éves alapon. A szegmens fontos elemének, a Teamsnek (aminek átfazonírozását és átárazását a közelmúltban jelentették be) már több mint 280 millió havi aktív felhasználója van – hangsúlyozta Nadella az elemzői konferenciahíváson.

A More Personal Computing szegmens (ide tartozik a Windows, az Xbox, a Surface és a keresőhirdetések) 14,2 milliárd dollár bevételt termelt. Ez éves összevetésben masszív, 19 százalékos visszaesés. Itt az egyik legnagyobb érvágás, hogy az eszközgyártók kevesebb Windows-licencet vettek: 39 százalékkal esett vissza az értékesítés. Ez a PC-piac állapotának ismeretében nem is meglepő.

Mint a CNBC írja, a pénzügyi jelentés nem mozgatta meg a tőzsdét, a Microsoft árfolyama lényegében stagnált a zárás utáni kereskedésben.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.