Egyes lapok szerint több mint tízezer ember alatt inog a szék. HR- és mérnöki pozíciókat is megszüntet a vállalat.

A Microsoft sem ússza meg a megúszhatatlant. Tegnap este a Sky News írta meg először: több ezer embert küld el a cég, pedig tavaly még úgy tűnt, elég lehet egy kisebb, a vállalat méretéhez képest jelképes leépítés. A brit híroldal úgy értesült, hogy az alkalmazottak 5 százalékának elbocsátásról döntöttek Redmondban (ez kb. 11 ezer alkalmazottat jelent). A vállalat a leépítés tényét a Bloombergnek is megerősítette, a nagyságrendjét azonban nem. Azzal kapcsolatban az üzleti lap csak annyit tudott kideríteni, hogy jelentősen nagyobb lesz, mint a vállalat elmúlt években végrehajtott leépítései.

Egy receptből főztek a Szilícium-völgyben

A Microsoft szóvivője más lapnak sem volt közlékenyebb. Az Engadgetnek pl. azt írta, hogy a vállalat nem kommentál pletykákat és spekulációkat.

Az ok egyébként ugyanaz, mint a többi nagyvállalatnál, amely jelentős leépítéseket hajtott végre vagy jelentett be. A pandémia miatt olyan mértékben nőtt meg a Microsoft termékeire a kereslet, hogy a járvány két éve alatt mintegy 50 ezer fővel bővítették a létszámot. (A Reuters szerint jelenleg mintegy 221 ezer alkalmazottért felel Satya Nadella vezérigazgató, 122 ezren az USA-ban dolgoznak, a többi alkalmazott a nemzetközi hálózatban.) Aztán ahogy a járvány helyét elfoglalták más globális problémák (lassuló gazdaság, orosz-ukrán háború, az USA és Kína közötti feszültség növekedése, energiakrízis...) gyorsan vissza is esett a kereslet.

Nagyjából ezt élte át a Salesforce (az alkalmazottak tizede bánhatja), a HP (6 ezer alkalmazott), az Amazon (közel 20 ezer ember) vagy a Meta (11 ezer alkalmazott) – hogy csak a nagyobbakat említsük. (A Twitter esete némileg más, hiszen ott Elon Musk keze "épít".)

A Microsoft vezérigazgatója egyébként már tavaly ősszel megkongatta a vészharangot: romlik a makrogazdasági környezet, és erős megszorításokra kell készülni. Januárban pedig egyértelművé tette a befektetőknek: abban akarnak segíteni az ügyfeleknek, hogy "kevesebbel is többet tudjanak elérni", a növekedési területekbe fektetnek (ez lehet például az OpenAI), és fegyelmezetten kezelik a költségszerkezetüket.

A mostani leépítés állítólag erőteljesen érinti majd a HR-t, azon belül is a toborzási területet, de a mérnöki munkakörökhöz is erősen hozzányúlnak. A konkrétumokról valószínűleg többet hallhatunk a jövő héten, amikor a Microsoft nyilvánosságra hozza legutóbbi lezárt negyedéve eredményeit.

És hogy következik-e bármi a Microsoft elbocsátásaiból a piac egészére? Azt sugallja, hogy a piaci környezet nem javul, sőt valószínűleg tovább romlik, árulta el látnoki látomását egy elemző a Reutersnek.

Közösség & HR

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.