A Twitter és a Meta után az Amazon is beindította a fűnyírót. A világ egyik legjelentősebb vállalatánál azért arányaiban nem annyira súlyos a kényszerű leépítés.

Szinte már nem telik el nap sem, hogy valamelyik nagy informatikai óriás ne kezdődjen jelentős mértékű leépítésbe. A legújabb sztoriról a The New York Times számolt be. A lap értesülései szerint az Amazon már a héten belekezdhet egy nagyjából 10 ezer dolgozó érintő tömeges elbocsátásba.

A létszámleépítés a hírek alapján a kiskereskedelmi részleget, a HR osztályt és a cég harderes termékein (például az Alexa mesterséges asszisztens képességeit használó okoshangszórókon, kijelzőkön) dolgozó munkatársakat érinti majd.

Ugyan számszerűen a most megszellőztett lépés nagyjából egy szinten van a Twitternél, vagy éppen a Facebookot tulajdonló Metánál végrehajtott "kaszálással", ám az Amazonnál nagyságrendekkel többen dolgoznak. A cég világszerte több mint 1,5 millió embert foglalkoztat, így a tízezres elbocsátással a bérlista egy egész százalékkal sem lesz rövidebb.

Köhög a motor

Ettől függetlenül a leépítés újabb jele annak, hogy a koronavírus okozta válság során valósággal lubickoló technológiai cégek a mostani gazdasági problémák közepette már kénytelenek megszorításokhoz nyúlni. Az Amazon esetében a nehézségeket az is jól mutatja, hogy a vállalatóriás részvényeinek értéke idén több mint 40 százalékot esett. Még úgy is, hogy a néhány nappal ezelőtti mélypontról sikerült feljebb kapaszkodni, és jelen pillanatban ismét nagyjából 1000 milliárd dollárra taksálják a vállalkozást.

Az Amazon leépítései a hírek szerint kisebb hullámokban történnek majd, nem pedig úgy, ahogy a Twittert hosszas hercehurcát követően végül megvásárló Elon Musk járt el a közösségi hálózat gárdájával.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.