Ez a kétes dicsőség az Amazonnak jutott, amely egykor az elsők között jutott az ezermilliárdosok klubjába.

Az 1000 milliárdos cégértékért 2018-ban szoros versenyt futott az Amazon, az Apple és a Google. És bár sokan Jeff Bezos cégét tartották befutónak, végül az Apple nyerte a versenyt, az online kereskedőcégnek be kellett érnie a második hellyel. Gyaníthatóan egy ilyen "ezüstnek" Bezos bármikor jobban örülne, mint annak a képzeletbeli aranyéremnek, amit most sikerült elnyernie vállalatával: az Amazon az első tőzsdei cég, amely ezer milliárd dollárt veszített piaci értékeléséből.

A Bloomberg az elképesztő mértékű értékvesztést a negatív gazdasági környezet, a vállalat romló eredményei és a befektetők bizonytalansága együttes hatásának tulajdonítja.

A big techek kisírhatják magukat egymás vállán

A lejtmenet sokkal látványosabb volt, mint a felfelé vezető út. Az 1997-ben tőzsdére vitt cégnek negyedszázad alatt sikerült kétezer milliárd közelébe jutni: ez év június 21-én még 1882 milliárd dollárra értékelték. E sorok írásakor, november 10-én viszont már 880 milliárd dollárnál is kevesebbet ér.

De nem csak az Amazon bukott nagyot: a Microsoft, amely tavaly rövid időre még az Apple-t is megelőzve a világ legértékesebb vállalata volt, 900 milliárd dollárt vesztett. És veszítettek a többiek is. A Gizmodo összesítése szerint a öt legértékesebb amerikai technológiai vállalat összértéke idén összesen 4 ezer milliárd dollárral csökkent: ez több, mint Törökország, Argentína és Svájc GDP-je együttvéve.

Az Amazon helyzete érdekes: az egy dolog, hogy a várakozásoktól elmaradtak a harmadik negyedéves bevételei. De a biztosítékot sokak szerint az verte ki a befektetőknél, hogy a vállalat 2-8 százalékos éves növekedést vár a folyó negyedévében. Egy olyan vállalat mondja ezt, amely mindeddig elképesztő tempóban volt képes nőni – és ezért is szerették a részvényeit.

Pedig el kellene fogadni mindenkinek, különösen az e-kereskedelmi cégeknek (és persze a felhőszolgáltatóknak is, hogy az Amazon egy másik fontos érdekeltségét is említsük), hogy a pandémia lecsengésével egy nagyon nagy növekedési hajtóerő szűnt meg. Az emberek most már bátrabban bemerészkednek a kiskereskedelmi üzletekbe, a vállalatok pedig szeretnék visszakapni a szorosabb (irodai) felügyeletet a dolgozóik fölött.

Nem küldenek el ezrével embereket – egyelőre

Az Amazon pozitívuma, hogy egyelőre nincsenek látványos leépítések, igaz, a munkaerő-felvételt is jegelték – novemberben a  felvételi tilalmat a vállalat egészére kiterjesztették. Az indoklás ismerős lehet a Metától az Intelen át a Stripe-ig: a pandémia alatti túl gyors bővülés.

De változik-e attól bármi is a globális gazdaságban, illetve a big techek globális gazdaságban betöltött szerepében, hogy az Apple már nem ér 3 ezer milliárdot, csak 2,25 ezer milliárdot, vagy hogy a Microsoft egy éve másfélszer ennyit ért, mint most?

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.