A korábbi sajtóértesülések beigazolódtak: a Facebook anyavállalatánál nagyon komoly leépítési hullámmal próbálnak úrrá lenni a problémákon.

Ahogy azt már kiszivárgott belső információk alapján a hét elején sejteni lehetett, a Metánál beindul a fűnyíró. A többek között a Facebookot, az Instagramot és a Messengert is tulajdonló cégóriás alapító-vezetője ugyanis tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy több mint 11 ezer munkavállalót érintő leépítésbe kezdenek a szervezetnél.

Fájdalmas operáció

Mark Zuckerberg dolgozókhoz intézett személyes üzenetéből az is kiderül, hogy a vállalatcsoport az aktuális létszám nagyjából 13 százalékát kitevő elbocsátás mellett más költségcsökkentő intézkedéseket is bevezet, valamint meghosszabbodnak és tovább szigorodnak az új munkatársak felvételére vonatkozó, már korábban érvénybe léptetett korlátozások.

A leépítések a vállalat minden szervezetét érintik, de az arányokban lesznek különbségek. Tekintettel arra, hogy a Meta a közeljövőben a korábbinál nagyságrendekkel kevesebb új munkatársat tervez felvenni, így a toborzási feladatokat végző kollégák többségének mennie kell.

Az elbocsátott dolgozóknak az Egyesült Államokban 16 hét alapbérnek megfelelő végkielégítést ad a cég, plusz minden szolgálati év után további két hetet. Emellett hat hónapig fedezi egykori alkalmazottai és családtagjaik egészségügyi ellátásának költségeit, illetve egy külső szolgáltató segítségével támogatja az érintettek munkakeresését. A vízummal rendelkező dolgozóknak egy bevándorlási szakemberekből álló külön csapat igyekszik optimális megoldást találni. A támogatás hasonló lesz a más országokban dolgozók számára is, a helyi foglalkoztatási törvényeket figyelembe vevő különbségekkel.

Nem jött be a jóslat

Az alapító a nyilvánossággal közvetlenül is megosztott dolgozói tájékoztatójában vállalja a felelősséget a helyzetért. A múltban elkövetett hibák közül az egyik legsúlyosabb az volt, hogy Zuckerberg is osztozott azon a véleményen, hogy a pandémia idején szárnyakat kapott online aktivitás és e-kereskedelem a korlátozások lecsengésével sem fog visszavenni a lendületből.

Idén azonban a gazdasági és geopolitikai problémák közepette látványosan befékeztek az említett területek is, ami miatt a Metához hasonlóan túlburjánzó technológiai cégeknél tarthatlan állapot alakult ki: túlságosan nagy költségek mellett termelődik a vártnál lényegesen kevesebb bevétel.

Már júliusban belengették

A leépítésre hónapok óta hangolt a vállalat. Az alapító-vezérigazgató már júliusban azt mondta a dolgozóknak, hogy a vállalat az egyik legsúlyosabb visszaesése előtt áll, ezért az alkalmazottaknak fel kell készülniük arra, hogy több munkát kell végezniük. Ezért a teljesítményértékelést is szigorítják fogják. "Reálisan nézve valószínűleg van egy csomó olyan ember a vállalatnál, akinek nem kellene itt lennie" - mondta Zuckerberg. A drasztikus lépések azonban várattak magukra, a WSJ még októberben is arról írt, hogy a menedzsment átszervezésbe próbálja csomagolni a szükségszerűt, hogy fű alatt elintézhesse a leépítést.

Amúgy a Meta lépése nem váratlan: szinte minden technológiai vállalat így reagál a globális gazdasági problémákra. A Twitter dolgozóinak kaotikus elbocsátása extrém példa, de leépít többek között a Stripe, a Snap és az Intel is... És a felsorolás egyre hosszabb lesz.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.