A korábbi sajtóértesülések beigazolódtak: a Facebook anyavállalatánál nagyon komoly leépítési hullámmal próbálnak úrrá lenni a problémákon.
Hirdetés
 

Ahogy azt már kiszivárgott belső információk alapján a hét elején sejteni lehetett, a Metánál beindul a fűnyíró. A többek között a Facebookot, az Instagramot és a Messengert is tulajdonló cégóriás alapító-vezetője ugyanis tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy több mint 11 ezer munkavállalót érintő leépítésbe kezdenek a szervezetnél.

Fájdalmas operáció

Mark Zuckerberg dolgozókhoz intézett személyes üzenetéből az is kiderül, hogy a vállalatcsoport az aktuális létszám nagyjából 13 százalékát kitevő elbocsátás mellett más költségcsökkentő intézkedéseket is bevezet, valamint meghosszabbodnak és tovább szigorodnak az új munkatársak felvételére vonatkozó, már korábban érvénybe léptetett korlátozások.

A leépítések a vállalat minden szervezetét érintik, de az arányokban lesznek különbségek. Tekintettel arra, hogy a Meta a közeljövőben a korábbinál nagyságrendekkel kevesebb új munkatársat tervez felvenni, így a toborzási feladatokat végző kollégák többségének mennie kell.

Az elbocsátott dolgozóknak az Egyesült Államokban 16 hét alapbérnek megfelelő végkielégítést ad a cég, plusz minden szolgálati év után további két hetet. Emellett hat hónapig fedezi egykori alkalmazottai és családtagjaik egészségügyi ellátásának költségeit, illetve egy külső szolgáltató segítségével támogatja az érintettek munkakeresését. A vízummal rendelkező dolgozóknak egy bevándorlási szakemberekből álló külön csapat igyekszik optimális megoldást találni. A támogatás hasonló lesz a más országokban dolgozók számára is, a helyi foglalkoztatási törvényeket figyelembe vevő különbségekkel.

Nem jött be a jóslat

Az alapító a nyilvánossággal közvetlenül is megosztott dolgozói tájékoztatójában vállalja a felelősséget a helyzetért. A múltban elkövetett hibák közül az egyik legsúlyosabb az volt, hogy Zuckerberg is osztozott azon a véleményen, hogy a pandémia idején szárnyakat kapott online aktivitás és e-kereskedelem a korlátozások lecsengésével sem fog visszavenni a lendületből.

Idén azonban a gazdasági és geopolitikai problémák közepette látványosan befékeztek az említett területek is, ami miatt a Metához hasonlóan túlburjánzó technológiai cégeknél tarthatlan állapot alakult ki: túlságosan nagy költségek mellett termelődik a vártnál lényegesen kevesebb bevétel.

Már júliusban belengették

A leépítésre hónapok óta hangolt a vállalat. Az alapító-vezérigazgató már júliusban azt mondta a dolgozóknak, hogy a vállalat az egyik legsúlyosabb visszaesése előtt áll, ezért az alkalmazottaknak fel kell készülniük arra, hogy több munkát kell végezniük. Ezért a teljesítményértékelést is szigorítják fogják. "Reálisan nézve valószínűleg van egy csomó olyan ember a vállalatnál, akinek nem kellene itt lennie" - mondta Zuckerberg. A drasztikus lépések azonban várattak magukra, a WSJ még októberben is arról írt, hogy a menedzsment átszervezésbe próbálja csomagolni a szükségszerűt, hogy fű alatt elintézhesse a leépítést.

Amúgy a Meta lépése nem váratlan: szinte minden technológiai vállalat így reagál a globális gazdasági problémákra. A Twitter dolgozóinak kaotikus elbocsátása extrém példa, de leépít többek között a Stripe, a Snap és az Intel is... És a felsorolás egyre hosszabb lesz.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.