Hivatalosan átszervezésekről van szó, de a tekervényes folyamatok vége a beszámolók szerint nem más, mint a létszám látványos leépítése.

A Meta-Facebookra mostanság minden szempontból rájár a rúd, eközben azonban a vállalat a létszámát tekintve igencsak felduzzadt: az idei második negyedév végén közel 84 ezer alkalmazottja volt, ami éves összehasonlításban 32 százalékos bővülést jelent. A társaságnál ki is hirdették, hogy meg kell szabadulni a felesleges terhektől, ennek eredményeként pedig feloszlatták például a Responsible Innovation Team nevű egységet, amelyik többek között az egyes fejlesztések lehetséges negatív társadalmi következményeit igyekezett feltárni és kezelni. A munkatársakat azonban nem bocsátották el azonnal, hanem először adtak nekik 30 napot, hogy új feladatot találjanak maguknak a vállalaton belül.

A The Wall Street Journal a Meta munkatársaira hivatkozva arról számolt be, hogy itt a képzettség vagy a kiemelkedő teljesítményértékelés sem volt garancia a sikerre: a vállalat a szeptember végi hírek szerint legalább 10 százalékkal próbálja csökkenteni működési költségeit, ami nehezen képzelhető el jelentős leépítések nélkül. A Business Insider keddi riportja alapján a "a teljesítményelvárások eltolódása miatti csendes elbocsátások" akár a Meta összes munkavállalójának 15 százalékát is érinthetik, miközben a héten az is kiderült, hogy meghosszabbítják a munkaerő-felvétel május óta érvényben lévő felfüggesztését.

Spórolás különösebb perspektíva nélkül

A BI úgy értesült, hogy a vállalat igazgatóinak beosztottaik legalább 15 százalékát kell kijelölniük mint "támogatásra szoruló" dolgozót, akiket a várakozások szerint valamilyen teljesítményjavító HR-es eljárásra (Performance Improvement Plan) rendelnek. Ez lényegében a közös megegyezéssel való távozás előszobája, mivel ha a felülvizsgálati folyamat nyomán sem oldódnak meg a problémák, akkor a következő lépés már a teljesítménycéloktól elmaradó alkalmazottak elbocsátása lehet a fenti, 30 napos kötelező színjáték után. Ha a Metánál komolyan gondolják a 15 százalékos fűnyírót, az a jelenlegi állás szerint 12 ezer fős leépítésnek felel majd meg.

Ahogy több beszámolóban is megjegyzik, a teljesítményfokozó program a Meta vezetésére, sőt magára a vállalatra is ráférne mostanában. Bár a hatalmas leépítést nyilván olyan csendben próbálják végrehajtani, amennyire ez csak lehetséges, az utolsó néhány negyedév performanszán ez sem fog semmit szépíteni. A reklámbevételek elapadása jelentős bevételkiesést okozott, csakúgy, mint az, hogy a közösségi platform nem tudott hatékonyan versenyezni a TikTokkal. Másfelől folyamatosan öntötte a dollármilliárdokat a metaverzumról szóló, eléggé kiforratlan víziójába, ez utóbbinak azonban egyelőre alig van bármilyen kézzelfogható eredménye.

Közösség & HR

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.