Elküldi alkalmazottai 14 százalékát a Stripe. Patrick Collison levélben magyarázta meg a dolgozóknak a lépést.

Tegnap levélben értesítette a Stripe hétezer dolgozóját Patrick Collison vezérigazgató, hogy elbocsátják mintegy 14 százalékukat. "Ha Ön is az érintettek közé tartozik, a következő 15 percen belül értesítő emailt fog kapni" – írta levelében. Magyarázata egyszerű: 2020-ban a pandémia nyomán felfutott az e-kereskedelem, ami a Stipe növekedését is felpörgette, a mostani világgazdasági helyzetben azonban megtorpant a növekedés.

A 2020-21-es időszakban "a korábban tapasztaltakhoz képest jelentősen magasabb növekedési rátáknak lehettünk tanúi" – írta Collison. Mind a tranzakciók volumene, mind a Stripe bevétele megháromszorozódtak. Most viszont megtorpant a növekedés a növekvő infláció, az energiaproblémák, a drága hitelezés, a beruházási és befektetési kedv csökkenése miatt. A helyzetet szerinte tökéletesen mutatják a technológiai cégek legutóbbi pénzügyi eredményei. (Való igaz, a Microsoft és az Alphabet, a Meta, a Samsung, vagy az Intel negyedéve sem lett túl jó, sőt még az Apple számain is kezdenek meglátszani a halmozódó problémák.)

A fölösleget faragják le, de nagyvonalúak lesznek

Bár a gazdasági környezet nehezebbé vált, a Stripe jó helyzetben van, hangsúlyozta a vezér. Szerinte a cég portfóliója biztosíték arra, hogy viszonylag könnyen átvészeljék a globális gazdaság nehéz időszakát. A fizetési szolgáltatásokat ugyanis nem kapcsolják ki az emberek csak azért, mert nehezebb lesz az élet. Azzal azonban számolni kell, hogy a pandémia alatti növekedés üteme nem tartható, és ehhez kell igazítani a beruházásokat is. A leépítésről a döntést az alapítók (azaz Patrick Collison és testvére, John) hozták.

A vállalat az elbocsátottaknak alapból 14 hétnyi bért fizet végkielégítésként, de ez a cégnél töltött idővel arányosan növekszik. A távozás időpontjától függetlenül minden elbocsátott megkapja a 2022-es pénzügyi évre járó teljes bónuszát, és kifizetik az összes fizetett szabadságot, azokban a régiókban is, ahol ez nem kötelező, valamint mindenki kap fél év egészségügyi biztosítást is. A vállalat támogatást ígért az újbóli elhelyezkedéshez, a vállalkozást indító alkalmazottaknak pedig kedvezményes szolgáltatáscsomagot alakítanak ki. Collisonék külön gondoltak a külföldi munkavállalókra, akinek célzott támogatást ígérnek ahhoz, hogy az USA-ban tudjanak maradni.

A leépítés egyes területeket súlyosabban érint. A HR-t például különösen, mivel sokkal kevesebb toborzóra lesz szükség jövőre. Collison azt ígérte, hogy nem lesznek gyökeres átalakítások, de optimalizálják a vállalat szerkezetét.

Ki a hibás?

A vezérigazgató szerint egyértelműen a menedzsment felelőssége, hogy a vállalat leépítésekre kényszerül. Két komoly hibát követtek el: alábecsülték a gazdaság lassulásának valószínűségét és hatását a Stripe piacára, ennek megfelelően túlbecsülték a rövid távú növekedési kilátásokat. Másrészt engedték, hogy elszaladjanak a működési költségek, ami rontotta a vállalat működési hatékonyságát.

Sok technológiai vállalat küzd a Stripe-hoz hasonló problémákkal. Az extrém, Elon Musk-féle Twitter-átalakítás mellett is egymást követeik a leépítési bejelentések: a Twilio például 11 százalékos leépítést jelentett be, 12 ezer embert küld el a Facebook, és az Intelnél is többezres leépítésre készülnek.

Közösség & HR

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.