Cupertino negyedéves eredményei a többi nagy technológiai vállalathoz képest egészen jóra sikerültek. A rövidtávú előrejelzések azonban már itt is borúsabb hónapokat ígérnek.

Az Apple szeptember végén zárta legutóbbi üzleti évét, amelyet a nemrégiben kiadott gyorsjelentés szerint nem rontott le különösebben az utolsó három hónap teljesítménye. Pedig a gazdasági környezet immár kifejezetten a vállalatok ellen dolgozik: az infláció és a recessziós félelmek miatt mindenki óvatosabban költ, miközben a régóta húzódó logisztikai- és alkatrészproblémák sem oldódtak meg a világban. Ez meglátszott a héten korábban jelentő technológiai óriások eredményein. A Google és a Microsoft csak kicsit köhögött, a Meta viszont padlóra is került.

Az iPhone még mindig menő

Ehhez képest Cupertino az elmúlt negyedéve során 8 százalékkal, 90,1 milliárd dollárra tudta növelni bevételeit. Mindez nagyban köszönhető a szeptembertől kapható új iPhone-oknak. Bár a telefonok kapcsán a szakma nem volt elájulva a bennük rejlő újdonságoktól, a hűséges felhasználói tábor két marokkal kapkodta el a méregdrága csúcskészülékeket. Az iPhone-eladások 10 százalékot ugrottak a tavalyi hasonló periódushoz képest, és 42,6 milliárdos forgalmukkal a cégóriás bevételeinek közel felét adják.

A portfólió többi eleme vegyesen teljesített. A legrosszabbul a táblagépek szerepeltek, ahol éves összevetésben visszaesett az értékesítés. Az utóbbi években kiemelten kezelt szolgáltatások részleg pedig nagyon szerénynek mondható 5 százalékos forgalomnövekedést tudott csak felmutatni. A Macek iránt ellenben élénk maradt a kereslet, és az egyéb hordozható eszközök területén is sikerült többet kasszírozni, mint 2021 hasonló időszakában.

Általánosan megfigyelhető tendencia a nagy techcégeknél, hogy ha a forgalmat sikerül is nagyjából szinten tartani, a nyereségességi mutatók sokat romlanak a mostani válság során. Nem úgy az Apple esetében, ahol ha egyetlen szerény százalékkal is, de még a nettó profit soron is növekedésről tudtak beszámolni éves összehasonlításban. A vállalat kasszájában számszerűleg 20,7 milliárd dollár maradt.

Szigorúbb idők jönnek

Ami a közeljövőt illeti, már sokkal sötétebb a kép. Az Apple vezérigazgatója a jelentés kapcsán felhívta a figyelmet a vállalatra nehezedő inflációs nyomásra, amely leginkább a béreknél és az alkatrészbeszerzésnél érezteti hatását. Tim Cook összességében is nehéznek értékelte a folyó negyedévet, és az üzletmenet lassulását vetítette előre.

Az Apple helyzetét az sem könnyíti, hogy a héten Kína egy olyan régiójában bukkant fel újra a koronavírus, ahol az iPhone-ok elállításában jelentős szerepet játszó Foxconn-üzem van. Ez további gondokat okozhat az amúgy sem olajozottan működő ellátási láncokban.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.