A iPhone 14-es szériájának legerősebb változatáért itthon közel egymilliót kell fizetni.

Itt van az ősz, és ahogy azt megszokhattuk, itt vannak az iPhone legújabb változatai is. Az Apple magyar idő szerint tegnap este mutatta be a család 14. generációját. Ahogy az szintén lenni szokott, a premier előtt már rengeteg információ megjelent a sorozattal kapcsolatban, és ezek egy része be is igazolódott.

Az új széria tagjai nem hoznak egetrengető újdonságot, ám áruk a magyar pénztárcák számára riasztóvá vált (köszönhetően az elszabaduló inflációnak és a dollárhoz képest padlón lévő forintnak). Fontos eltérés a tavalyi felhozatalhoz képest, hogy Cupertino elhagyta a legolcsóbb változatot jelentő Mini verziót (helyette viszont ismét van Plus).

A kicsik...

A szerényebb képességű iPhone 14 sok tekintetben megörökölte az előd felszereltségét. A mobilt ugyanúgy a cég saját fejlesztésű A15 Bionic processzora vezérli (a GPU-ban viszont 4 helyett már 5 mag dolgozik), a 6,1 hüvelykes kijelző szintén nem tud többet, mint a 13-as változatba szerelt képernyő. A tárhely kapacitása ugyancsak 128-tól 512-ig terjed. Ami újdonság, hogy a sima iPhone (és a Plus változat) is megkapta a tavaly még csak a Prók privilégiumának számító nagyobb teljesítményű akkumulátort.

A kamerarendszer tekintetében szintén nem történtek egetrengető újítások. Néhány paraméter kicsit javult, illetve immár a szelfikamera is rendelkezik autofókusz és TrueDepth funkcióval. Az alap változatnál kicsivel komolyabb szintet képviselő 14 Plus leginkább méretével (6,7 hüvelykes panel) nő testvére fölé, minden más tekintetben szinte ugyanazt tudja, mint az alap verzió.

Talán az egyetlen említésre méltó komolyabb újdonságot a műholdas vészhívás lehetősége, illetve a karambolokat érzékelő funkció jelenti. Előbbi segítségével a mobil tulajdonosa bárhonnan tud üzenetet küldeni úgy, hogy közvetlenül egy műhold felé irányítja a készülékét. (Utóbbi betájolásához természetesen segítséget is kap a telefontól.) A két évig ingyenes szolgáltatást azonban egyelőre csak az USA-ban és Kanadában indítják el novemberben. Utóbbi pedig a szenzoradatok alapján képes automatikusan érzékelni egy balesetet, és automatikus értesítést küldeni a helyszín és az időpont pontos megjelölésével.

...és a nagyok

A csúcskategóriát ezúttal is a Pro és Pro Max modellek képviselik. Idén csak ezek a készülékek kapják meg a cég legújabb, A16-es csipjeit, ami természetesen komoly képességbeli különbséget hoz a két kategória között. A Pro kijelzője méretében megegyezik a sima iPhone-éval, ám több tekintetben is fejlettebb technológiával rendelkezik. A képernyő kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a drágább változatokban eltűnt a telefonoknál megszokott betüremkedés (notch), helyét egy értesítéseknél megjelenő dinamikus panel veszi át.

Fotó- és videókészítés szempontjából egyértelműen megmutatkozik a különbség az olcsóbb változatokhoz képest. A 48 megapixeles hátlapi kamerának és a quad pixel érzékelőnek köszönhetően a cég szerint a mobil háromszor annyi információt gyűjt be, mint az elődei. Ezekből az adatokból aztán a rendszer pixelenként végigjárja a felvételt, hogy élesítési utómunkát végezzen rajta. Mozgóképek rögzítésénél jól jön a fejlesztett képstabilizálás, illetve a Cinematic módban immár 4k-s felvételek is rögzíthetők.

Karcolja a milliót

Ahogy azt a felvezetőben említettük, itthon rendkívül megdrágultak az iPhone legújabb modelljei. Tavaly a csúcsok csúcsát képviselő, 1 terabájtos háttértárral rendelkező iPhone 13 Pro Max 680 990 forintos árcédulával érkezett. Ehhez képest az idei legdrágább változat, a szintén 1 terabájtos 14 Pro Max esetében már majdnem egymilliót, egészen pontosan 929 990 forintot kérnek.

Kategóriánként a legolcsóbb, 128 gigabájtos modellek hivatalos ára:

iPhone 14: 449 990 Ft

iPhone 14 Plus: 499 990 Ft

iPhone 14 Pro: 569 990 Ft

iPhone 14 Pro Max: 629 990 Ft

Konzumer tech

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.