A babonásokat megborzongató 13-as széria változatlan áron kínál kicsivel gyorsabban, többet, szebbet a tavalyi generációnál. Forintban ráadásul még olcsóbbak is lettek az Apple okostelefonjai.

Korábban felmerült, hogy az Apple nem akarja majd megbabonázni magát azzal, hogy idei mobiljait a matematikai sorozat szerint helyes, ám a sokak szemében viszolygást kiváltó 13-as rajtszámmal indítja útjukra. Az immár újra a szokásos szeptemberi időpontban megtartott nagy leleplezésen aztán bizonyossá vált, Cupertinóban nem adnak sokat a népi hiedelmekre.

Vissza a jövőbe?

Tavaly a vállalat októberre halasztotta a 12-es sorozat debütálását, amire minden bizonnyal a koronavírus miatti felfordulás miatt kényszerült. Idén viszont már nem volt gond a "hagyományápolással", azaz az Apple-nél ebből a szempontból már normalizálódott az élet. Meg abból a szempontból is, hogy a várakozások szerint újabb rekordokat hozhat a friss generáció. Piaci értesülések alapján a cég 90 millió eszköz legyártására kérte beszállítóit, ami 20 százalékkal több, mint amekkora az egy évvel ezelőtti induló kör volt az iPhone 12 megjelenésekor.

Az előzetes szivárogtatások alapján egyértelmű volt, hogy idén nem készülhetünk komolyabb változásokra, miközben a szokásoknak megfelelően minden kicsit több, jobb, nagyobb lesz. A termékpremier során mindez visszaigazolódott, hiszen a formaváltáson átesett és 5G-képessé tett tavalyi sorozathoz képest csak apróbb előrelépéseket jegyezhettek fel az érdeklődők.
 

Az A15-ös csip képességei címszavakban


Az idei négy modell mindegyikében az A14-et váltó A15-ös processzor dolgozik, amelyről leginkább az derült ki, hogy mennyivel körözi le a konkurenciát, az viszont nem, hogy pontosan hogy áll házon belüli összehasonlításban. Az 5 nanométeres eljárással gyártott új CPU 6 magja közül 2 a teljesítményre, további 4 pedig az energia­takarékosságra van kihegyezve. Ezen kívül említhető a 4 magos GPU, illetve a 16 maggal bíró Neural Engine.

Tárhely szempontjából fontos fejlemény, hogy immár minden változatnál a 128 gigagájt a minimum kiszerelés. A két csúcskészülék esetében pedig akár 1 terabájtos tárolóval is kérhetjük a telefont. (Igaz, ehhez jó mélyre kell nyúlni a pénztárcánkban.)

A kamerarendszerek mind hardveresen, mind szoftveresen jelentős erősítést kaptak. Mindez látványban is megmutatkozik, hiszen a hátlapon található két főszenzort átlósan helyezték el a mérnökök. Említést érdemel a tavaly még kizárólag a drágább modelleknél elérhető szenzoros stabilizáció "demokratizálása", illetve a Cinemtic mode megjelenése, amely videófelvételknél is azt a hatást adja, mint állóképeknél a portréfotó funkció.

Az alkatrészek átrendezésének köszönhetően az akkumulátor is kicsit izmosabb lett. Mindez a hardveres és szoftveres optimalizálási megoldásokkal együtt az üzemidő jelentős növekedésével jár. Az Apple ígérete szerint az új Mini másfél órával zakatolhat tovább elődjénél, a sima iPhone 13 pedig két és fél órát ver ebből a szempontból a 12-es verzióra. Hasonló javulás mutatkozik a Pro és a Pro Max esetében is.

Pénz beszél

Az itthon péntektől előrendelhető új garnitúrával kapcsolatban fontos kiemelni, hogy dollárban pontosan ugyanannyiba kerülnek majd, mint amennyiért a 12-es szériát lehetett megvásárolni eddig. A hazai vásárlóknak pedig jó hír, hogy a 2020-es forintos árakhoz képest még egy picivel meg is szépült az árlista.

 

Így néz ki az Apple telefonjainak aktuális árszabása

 

A hazai árszabása a legolcsóbb kiszerelésekkel számolva a következőképpen alakul:

  • iPhone 13 Mini: 294 990 forint,
  • iPhone 13 334: 990 forint,
  • iPhone 13 Pro: 424 990 forint,
  • iPhone 13 Pro Max: 464 990 forint.

Aki pedig a világ pénzét sem sajnálja telefonra, annak 680 990 forinttal lesz könnyebb a bankszámlája, miután kifizette az 1 terabájtos háttértárral rendelkező vadiúj iPhone 13 Pro Maxot.

Konzumer tech

Minden második megzsarolt szervezet fizet a feloldókulcsért

A Proofpoint kutatása szerint a szervezetek kétharmadát érte támadás. A zsarolók pedig egyre mohóbbak.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.