A szokásosnál ugyan némileg később, de tegnap hivatalosan is bemutatkoztak Cupertino legújabb okostelefonjai.

Az Apple-nél hagyományosan szeptemberben rántják le a leplet az aktuálisan legfrissebb iPhone-okról, ám a koronavírus ezt a rutint is megbolygatta. Egy hónapja ezért csak órákat és tableteket tudott villantani a gyártó, míg a "főfogásra" egészen tegnapig kellett várni.

Négyszer 5G

A korábban érkező pletykáknak és szivárogtatásoknak köszönhetően a vállalatot vezető Tim Cook igazából nem sok valódi újdonsággal tudott szolgálni a céges rekordnak számító négy új telefonnal kapcsolatban. A bemutató során kiemelt helyett kapott a legnagyobb újdonság, miszerint az idei iPhone-ok már kivétel nélkül 5G-képesek. Ezzel Cupertino ha lassan is, de felzárkózott a riválisokhoz, mivel utóbbiak kínálatában már kivétel nélkül szerepelnek a következő generációs kommunikációs hálózatot kihasználni képes modellek.

A friss portfólióban az iPhone 12 és kistestvére, az iPhone 12 mini képviseli az elérhetőbb kategóriát, míg a komolyabb arzenállal bíró Pro és a Pro Max változatokért csak nagyon vastag pénztárcával lehet bejelentkezni. Az 5G integrálása mellett a másik közös pont a négy készüléknél a dizájn. Az Apple visszatért a legutóbb nyolc éve, az iPhone 5-nél alkalmazott szögletesebb formához. A bemutatkozó friss generáció egységesen az Apple A14-es csipjét kapja, amely már egy hónapja debütált az új iPad Air alkatrészeként.

Az unformizáltságot erősíti az egy éve a 11 Próban már használt Super Retina XDR OLED kijelző, illetve az azt védő speciális borítás is. A Ceramic Shield a nanokerámiás eljárásnak köszönhetően minden korábbinál ellenállóbb telefonok ígéretével csábít. Ezt a cég számszerűsítette is a bemutatón. Az Apple új készülékeinek kijelzői állítólag négyszer nagyobb eséllyel maradnak sértetlenek egy "leejtős balesetnél".

Mindenképpen említést érdemel a más formában, de már korábban is használt MagSafe. A mágneses rögzítést biztosító megoldást a telefonok hátuljába építette be a gyártó. Ezt például a vezeték nélküli töltésnél lehet bevetni, amihez az Apple egy új kiegészítőt is kínál, amely egy telefon mellett egy almás okosórát is képes tölteni.

Jelentős eltérések

Természetesen nem csak közös pontok, hanem lényegi különbségek is vannak a négy eltérő árfekvésű modellnél. A 12 mini nevéhez hűen a legkisebb házzal rendelkező modell, amely viszont nem nagyon ment a képernyőátló rovására. Az alábbi képen jól látszik, hogy az iPhone SE-hez képest is kisebb készülékre hogy sikerült 5,4 hüvelykes kijelzőt tenni. Az iPhone 12 a fizikai méretek tekintetében szinte mindenben megegyezik kisebb testvérével, csak a képernyő terpeszkedik nagyobbra (6,1 hüvelykes), illetve az akkumulátorban van több szufla.

 

iPhone 12 mini vs. iPhone SE


Az iPhone 12 Pro szintén 6,1 hüvelykes, míg a csúcskategóriát képviselő Pro Max már 6,7 hüvelykes képernyővel büszkélkedhet, ami egyben azt is jelenti, hogy új kijelzőbajnoka van a cégnek. A drágább változatokban a választható tárkapacitás mérete mellett leginkább a kamerák száma és minősége jelenti az extrát. Cupertino a korábbi modellekhez képest ezúttal többek között az éjszakai fotózáshoz szükséges képességeken javított.

A széles termékpaletta széles ársávot is jelent, ám a szűkösebb lehetőségekkel rendelkező vásárlókat ez nem biztos, hogy boldogítja. Az iPhone 12 mini ugyanis egy híján 700 dollárnál indul (itthon ugyanezért 300 ezer forintot kell majd fizetni). A sima iPhone 12-ért alapkiszerelésben 799 dollárt (illetve 350 ezer forintot) kérnek, ami kereken 100 dollárral több, mint a tavaly ilyenkor ugyanebben a kategóriában debütált iPhone 11. Az árcédulák innentől pedig meredek emelkedésbe kezdenek. Az új Pro itthon 440 ezer forintba, a Pro Max pedig minimum 480 ezer forintba kerül majd, ám a legkomolyabb tárhellyel rendelkező csúcsverzióért 612 darab ezrest kell az asztalra tenni a mindent is akaró vásárlóknak. (Ehhez képest meglehetősen érdekes húzás az Apple-től, hogy a környezetvédelemre hivatkozva immár vezetékes töltőt sem ad a készülékei mellé.)

Konzumer tech

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.