Nem forgatták fel a világot az Apple menetrend szerint érkező új mobiljai. De baj ez?

Ahogy tavaly, idén is három új telefont mutatott be szokásos őszi rendezvényén az Apple. A bemutatót egy okosórával, egy tablettel, valamint néhány felső kategóriás kiegészítővel, például egy gyorstöltővel és gyári hátlapokkal színesítették. Ahogy azt már korábban is sejteni lehetett a fejlesztésekről szivárgó hírekből, a készülékek nem hoztak eget rengető újdonságot – meglehet, az Apple termékfejlesztési stratégiáját is elkapta az érzés, hogy ami jó, azt nem érdemes elrontani. Még a neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo által megjósolt kétirányú vezeték nélküli töltést sem sikerült implementálni. Helyette jött a 18 wattos gyorstöltő.

A leglátványosabb változás, hogy a cég visszatért a római számokhoz. Az iPhone Xr-t az iPhone 11 váltja, az Xs utódját 11 Prónak, míg az Xs Max-ét 11 Pro Max-nak hívják. A vezérigazgató, Tim Cook szerint a két nagyobb készüléket azoknak szánják (erre utal a MacBook-októl kölcsönzött Pro utótag is), akik a telefonnal dolgoznak is.

Maradt a forma

Az Apple nem változtatott radikálisan a készülékek dizájnján – de a beltartalmon sem. Inkább finomítások, apróbb módosítások jöttek a két éve bemutatott X szériához képest. Pedig már bő fél évvel a megjelenése után, 2018 tavaszán pedzegették, hogy valamit frissíteni kellene, mert a sok androidos "másolat" rosszat tesz az iPhone egyediségen alapuló reputációjának.

Ehhez képest nem sok minden változott. Maradt a kijelzők mérete és formája is, pedig tavaly még arról írtak jól értesült lapok, hogy az Apple 2019-ben már olyan képernyővel dobja piacra a telefonjait, aminek tetejéről eltünteti a betüremkedést, az ún. notch-ot. A iPhone 11 alapkészülék kijelzője, 6,1 hüvelykes, de csak LCD (1792×828 képpont). A Pro 5,8 hüvelykes, a Pro Max 6,5 hüvelykes OLED kijelzővel érkezett. A kisebb kijelző felbontása 2436×1125, a nagyobbé 2688×1242 képpont. Itt elsősorban annak örülhetnek a vásárlók, hogy a maximális fényerő közel duplájára nőtt.

Szintén szembeötlő lesz – bár állítólag korábban is kevesen használták – a 3D Touch technológia elhagyása, azaz nyomáserősséggel nem lehet vezérelni a telefont. Cserébe javult az OLED kijelzők energiaigénye, ami a korábbi modellek egyik gyenge pontja volt. Maradt a Face ID – és a benne alkalmazott infravörös technológia –, de javítottak az ehhez használt optikán, ami pontosabb és gyorsabb azonosítást biztosít – legalábbis a gyártói ígéretek szerint.

A három hátlapi kamera és az új csip

Mivel a Pro és Pro Max modellt elsősorban kreatív munkásoknak szánják, ezeknél ismét fejlesztettek a képrögzítésen. Bár a hátlapi kamerák képérzékelő szenzorai maradtak 12 megapixelesek, most már három kamera készíti a képeket. A teleobjektív és nagylátószögű optika mellé egy 120 fokos ultraszéles látószögű is került. A kamerákat a Deep Fusion képalkotási technika támogatja: ennek lényege, hogy fotózásánál kilenc kép készül különböző expozíciós beállításokkal, amit az új A13 Bionic chip mesterséges intelligenciája rakja össze egy képpé. Az előlapi kameránál annyi a változás, hogy már szintén 12 megapixeles, és slow motion támogatást kapott.

És akkor pár szót még az új processzorról, A13 Bionicról. Bár ebben is maradt az A11-ben bevezetett 2+4 mag – kettő a teljesítményre kihegyezve, és négy kisebb az energiahatékony működéshez –, a magok gyorsultak, a fogyasztásuk pedig erőteljesen csökkent. A két nagyobb teljesítményű mag 30 százalékkal, a négy kisebb pedig 40 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint az előző generáció. Ugyanez igaz a négymagos GPU-ra, valamint a gépi tanulási műveletekhez használt Neural Engine-re is.

Mindez – a képernyő energiaigényének csökkentésével együtt – azt eredményezte, hogy a Pro készülék akkus üzemidejét 4 órával, a Pro Maxét 5 órával sikerült növelni az előd modellekéhez képest. A Próval az Apple szerint 18 óráig lehet videót lejátszani, a Pro Maxszal pedig 20 órát.

Az árak? Mint mindig, húzósak

Az árak azonban továbbra is brutálisak. Az iPhone 11 induló ára itthon 290 ezer forint lesz. A 11 Pro induló ára 64 giga belső tárhellyel 400 ezer, a Pro Max szintén 64 gigabájttal 440 ezer forintért vihető. De ha például a Max modellt 512 giga belső tárhellyel szeretnénk megvenni, hogy jó sok képet és videót készíthessünk, már 580 ezer közelébe kúszik fel az ára. (A Magyar Telekomnál és a Telenornál is szeptember 13-án nyitják meg az előrendelést, a Magyar Telekomnál egy héttel később szeptember 20-án reggel 8-tól vásárolhatók meg az új modellek.)

Azt pedig mindenki eldöntheti, hogy a két-három éve zajló finomítgatások, amiktől valószínűleg a készülékek stabilabbak és megbízhatóbbak lettek, megérik-e ezt a pénzt, vagy inkább elteszik a félmilliót a párnacihába, hogy a jövőre érkező nagy újdonságokra fizessenek be.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.