Nem forgatták fel a világot az Apple menetrend szerint érkező új mobiljai. De baj ez?

Ahogy tavaly, idén is három új telefont mutatott be szokásos őszi rendezvényén az Apple. A bemutatót egy okosórával, egy tablettel, valamint néhány felső kategóriás kiegészítővel, például egy gyorstöltővel és gyári hátlapokkal színesítették. Ahogy azt már korábban is sejteni lehetett a fejlesztésekről szivárgó hírekből, a készülékek nem hoztak eget rengető újdonságot – meglehet, az Apple termékfejlesztési stratégiáját is elkapta az érzés, hogy ami jó, azt nem érdemes elrontani. Még a neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo által megjósolt kétirányú vezeték nélküli töltést sem sikerült implementálni. Helyette jött a 18 wattos gyorstöltő.

A leglátványosabb változás, hogy a cég visszatért a római számokhoz. Az iPhone Xr-t az iPhone 11 váltja, az Xs utódját 11 Prónak, míg az Xs Max-ét 11 Pro Max-nak hívják. A vezérigazgató, Tim Cook szerint a két nagyobb készüléket azoknak szánják (erre utal a MacBook-októl kölcsönzött Pro utótag is), akik a telefonnal dolgoznak is.

Maradt a forma

Az Apple nem változtatott radikálisan a készülékek dizájnján – de a beltartalmon sem. Inkább finomítások, apróbb módosítások jöttek a két éve bemutatott X szériához képest. Pedig már bő fél évvel a megjelenése után, 2018 tavaszán pedzegették, hogy valamit frissíteni kellene, mert a sok androidos "másolat" rosszat tesz az iPhone egyediségen alapuló reputációjának.

Ehhez képest nem sok minden változott. Maradt a kijelzők mérete és formája is, pedig tavaly még arról írtak jól értesült lapok, hogy az Apple 2019-ben már olyan képernyővel dobja piacra a telefonjait, aminek tetejéről eltünteti a betüremkedést, az ún. notch-ot. A iPhone 11 alapkészülék kijelzője, 6,1 hüvelykes, de csak LCD (1792×828 képpont). A Pro 5,8 hüvelykes, a Pro Max 6,5 hüvelykes OLED kijelzővel érkezett. A kisebb kijelző felbontása 2436×1125, a nagyobbé 2688×1242 képpont. Itt elsősorban annak örülhetnek a vásárlók, hogy a maximális fényerő közel duplájára nőtt.

Szintén szembeötlő lesz – bár állítólag korábban is kevesen használták – a 3D Touch technológia elhagyása, azaz nyomáserősséggel nem lehet vezérelni a telefont. Cserébe javult az OLED kijelzők energiaigénye, ami a korábbi modellek egyik gyenge pontja volt. Maradt a Face ID – és a benne alkalmazott infravörös technológia –, de javítottak az ehhez használt optikán, ami pontosabb és gyorsabb azonosítást biztosít – legalábbis a gyártói ígéretek szerint.

A három hátlapi kamera és az új csip

Mivel a Pro és Pro Max modellt elsősorban kreatív munkásoknak szánják, ezeknél ismét fejlesztettek a képrögzítésen. Bár a hátlapi kamerák képérzékelő szenzorai maradtak 12 megapixelesek, most már három kamera készíti a képeket. A teleobjektív és nagylátószögű optika mellé egy 120 fokos ultraszéles látószögű is került. A kamerákat a Deep Fusion képalkotási technika támogatja: ennek lényege, hogy fotózásánál kilenc kép készül különböző expozíciós beállításokkal, amit az új A13 Bionic chip mesterséges intelligenciája rakja össze egy képpé. Az előlapi kameránál annyi a változás, hogy már szintén 12 megapixeles, és slow motion támogatást kapott.

És akkor pár szót még az új processzorról, A13 Bionicról. Bár ebben is maradt az A11-ben bevezetett 2+4 mag – kettő a teljesítményre kihegyezve, és négy kisebb az energiahatékony működéshez –, a magok gyorsultak, a fogyasztásuk pedig erőteljesen csökkent. A két nagyobb teljesítményű mag 30 százalékkal, a négy kisebb pedig 40 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint az előző generáció. Ugyanez igaz a négymagos GPU-ra, valamint a gépi tanulási műveletekhez használt Neural Engine-re is.

Mindez – a képernyő energiaigényének csökkentésével együtt – azt eredményezte, hogy a Pro készülék akkus üzemidejét 4 órával, a Pro Maxét 5 órával sikerült növelni az előd modellekéhez képest. A Próval az Apple szerint 18 óráig lehet videót lejátszani, a Pro Maxszal pedig 20 órát.

Az árak? Mint mindig, húzósak

Az árak azonban továbbra is brutálisak. Az iPhone 11 induló ára itthon 290 ezer forint lesz. A 11 Pro induló ára 64 giga belső tárhellyel 400 ezer, a Pro Max szintén 64 gigabájttal 440 ezer forintért vihető. De ha például a Max modellt 512 giga belső tárhellyel szeretnénk megvenni, hogy jó sok képet és videót készíthessünk, már 580 ezer közelébe kúszik fel az ára. (A Magyar Telekomnál és a Telenornál is szeptember 13-án nyitják meg az előrendelést, a Magyar Telekomnál egy héttel később szeptember 20-án reggel 8-tól vásárolhatók meg az új modellek.)

Azt pedig mindenki eldöntheti, hogy a két-három éve zajló finomítgatások, amiktől valószínűleg a készülékek stabilabbak és megbízhatóbbak lettek, megérik-e ezt a pénzt, vagy inkább elteszik a félmilliót a párnacihába, hogy a jövőre érkező nagy újdonságokra fizessenek be.

Konzumer tech

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.