Túl sokan másolják már a gyorsan ismertté vált kijelzőkialakítást, gyártója megszabadulna a kijelző tetején levő betüremkedéstől.
Hirdetés
 

2019-es OLED telefonjairól már le fogja hagyni az angolul notch-nak nevezett betüremkedést az Apple. Ez jelenleg csak az iPhone X-et érinti, mivel az iPhone 8 modellekbe még nem OLED-re alapuló kijelzőpaneleket építenek be.

Kényszer szülte, de gyorsan népszerű lett

Az ETNews beszámolója szerint az amerikaiak új designon dolgoznak, melyen a képernyő teljes mértékben kitölti az Apple okostelefonok frontoldali paneljeit. Ezt az értesülést természetesen a vállalat nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni.

Lehet azonban alapja a váltásnak, hiszen alig fél évvel az iPhone X megjelenését követően viszonylag sok, ezt a designt másoló androidos készülék jelent meg a piacon. Az Asus Zenfone 5 és 5Z telefonjairól itt számoltunk be, és arról is hírt adtunk, hogy a következő generációs Google mobil operációs rendszer, az Android P natívan támogatja ezt a kezelőifelület-kialakítást.

Pedig a betüremkedést elsősorban nem design, hanem kényszer szülte. Vannak ugyanis olyan szenzorok és érzékelők, melyek frontpanelről való eltüntetése mai technológiával még nem kivitelezhető. Ezeket zsúfolták a konkáv kijelzőbe belógó helyre: a frontoldali kamera és a biometrikus azonosításra használt Face ID-t kiszolgáló infravörös kamera mellett a környezeti fényviszonyokat érzékelő szenzor és a hangszóró is itt kapott helyet.

Napjaink okostelefonjaiban ezek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be, és egyelőre nem látszik, hova és miként lehetne eltüntetni őket, hogy a teljes panelt elfoglalhassa a kijelző. A display alá ugyanis – még – nem lehet minden funkcionalitást elrejteni. Tavaly legalább fél évig találgatta a világ, hogy sikerre tudja-e vinni az Apple az ujjlenyomat-olvasó kijelző alá illesztését, megszabadulva ezzel a Home gomb fizikai formájától.

Ősszel érkezett meg a válasz: az amerikaiak által megbízott távol-keleti gyártók nem voltak képesek megoldani a problémát, így a megszokott ujjlenyomat-olvasó funkcionalitást egy az egyben ki kellett hagyni az iPhone X-ből. Ezt kiváltandó született meg a Face ID, mely egyébként az Apple állítása szerint sokkal hatékonyabb azonosítást kínál az ujjlenyomatok leolvasásánál. Míg utóbbi 50 ezer azonosításból egyszer téved, az arcjegyeket vizsgáló funkció egymillió alkalomból átlagosan egyszer hibázik. Igaz, a nagymértékű arcszőrzet-változással nem tud mit kezdeni.

Az iPhone X-re nagyon hasonlító kialakítást kapott az Asus Zenphone 5

2019-ig várnunk kell

Visszatérve az ETNews beszámolójára, kétféle megoldás is kínálkozhat az Apple tervének sikerre vitelére. A szenzorok beágyazásához feketemátrixos eljárást alkalmazhatnak, illetve akár az is megtörténhet, hogy apró lyukakat fúrnak az OLED panelbe, amelyen keresztül "kilátnak" az érzékelők.

Bárhogy is legyen, közel két éve van még a kínai partnereknek előrukkolni az Apple igényeit kielégítő megoldással. A notch nélküli, csúcskategóriás iPhone-ok ugyanis 2019 szeptembere előtt várhatóan nem jelennek meg, idén még szinte biztosan ezzel a designnal küldi majd csatasorba a tavaly bemutatott iPhone X megújult verzióit az almás vállalat.

Ezt nem csak mi állítjuk, hanem az ezen a téren egészen pontos jóslatokkal bizonyító Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője is. Készpénznek azért szintén nem vehető előrejelzése szerint 2018-ban három új iPhone modell érkezik majd. Egy 5,8 és egy 6,5 inches képátlóval bíró OLED kijelzős típus mellett egy olcsóbb, 6,1 inch méretű, LCD-vel szerelt verzió is debütálni fog – valamikor ősszel.

Kuo állítása szerint a legnagyobb, általa csak iPhone X Plusnak hívott modell formája lesz a legérdekesebb mindhárom közül. Ennek 1242x2688 pixeles felbontása lehet, ami nagyon részletgazdag megjelenítést hozhat magával. A 6,5 inches OLED ellenére a készülékház nem lesz nagyobb az iPhone 8 Plusénál, mely viszont csak 5,5 inches megjelenítővel rendelkezik.

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.