Nem várt problémákba ütközött a Home gombba oltott ujjlenyomat-ellenőrző kijelzőpanel alá csúsztatása.

A Pacific Crest Securities elemzői egy, a befektetők számára küldött hétfői beszámolóban arra hívták fel a figyelmet, hogy az Apple alkatrész-összeszerelő partnereinek nagyon komoly problémája akadt az új biometrikus azonosítási eljárás kivitelezésével. A szokatlan kialakítás kavarhatott be, és nem kizárt, hogy emiatt csúszik a tizedik generációs okostelefon őszre várt megjelenése.

A minél nagyobb kijelző bűvöletében

Várakozások szerint a frontpanelen levő ujjlenyomat-olvasó (és egyben Home gomb) a kijelző alá kerül be, azaz a gomb fizikai valójában megszűnik. Ezáltal tovább növelhető a kijelző/frontpanel aránya, azaz a display még nagyobb részét foglalhatja el a panelnek. Amint azt a Samsung Galaxy S8 is bizonyítja, egyre inkább ebbe az irányba mozdul el a mobilipar, hiszen így anélkül lehet még nagyobb kijelzőket a felhasználók kezébe nyomni, hogy ahhoz a készülékek fizikai méretét meg kellene növelni.

Visszatérve a befektetési bank beszámolójához: állítják, hogy nem várt gyártási nehézségekkel szembenéznie az Apple partnereinek, ami fennakadásokat okozhat az ellátási láncban. Az sem kizárt, hogy a szinte küszöbön álló tizedik generációs iPhone őszi megjelenése csúszni fog és/vagy nem lesz az igényeknek elegendő mennyiség belőle. A vállalat óriási kereslettel számol, ennek tükrében döntöttek például úgy, hogy a szélein ívelt kijelzőkből 75 millió darabot rendelnek a Samsungtól (további sokmilliós opcióval arra az esetre, ha ez a mennyiség sem lenne elegendő).

Látszólag tehát nagy dilemma előtt áll a vállalat, és ha valóban igazak a Pacific Crest értesülései, akkor csak rossz választási lehetőségei maradnak. A fent említett csúszás/készlethiány elfogadása helyett dönthetnek úgy, hogy kihagyják vagy a hátlapra szerelik a biometrikus szenzort (a Home gomb virtuálissá tétele önmagában nem nagy kunszt). Az eredeti helyén már nem maradhat, hiszen még ha a készülékház sebtiben történő áttervezése megoldható is lenne, a Samsung kötött méretű kijelzők szállítására vállalt garanciát, amik alá már egyszerűen nem férne be a fizikai gomb.

Bárhogy alakuljon is, az Apple kénytelen lesz presztízsveszteséggel szembenézni. Még ha a hátlapra is kerül az ujjlenyomat-olvasó, az érdeklődők zöme már kész tényként kezelte a többször megerősített értesülést, miszerint a kijelzőpanel alá becsúsztatva kapja meg a szokott funkcionalitást.

Fél év elég lesz?

A várhatóan szeptemberben bejelenteni tervezett új iPhone problémáiról nem csak a Pacific Crest számolt be. Timothy Arcuri, a Cowen elemzője gyakorlatilag szóról szóra ugyanezt a problémát vetette fel a múlt héten, vagyis kvázi két, egymástól független forrás is tudni vél az Apple-nél kialakuló krízishelyzetről.

Az almás vállalat hivatalosan nem kívánt nyilatkozni az értesüléssel kapcsolatban. Könnyen lehet azonban, hogy a tavalyi, a Samsung Galaxy Note 7-esek akkumulátorbotrányához hasonló fiaskó készülődik pusztítani, ezúttal azonban nem a dél-koreaiak pénztárcájában és renoméjában, hanem az Apple-nél okozva súlyos károkat.

Ugyanakkor van még nagyjából fél év, mire az új iPhone debütál, Steve Jobs minden problémát leküzdő szellemisége pedig még átlendítheti az Apple-t ezen a nehézségen is.

Mobilitás

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.