Megjelentek az új modellek, gyakorlatilag minden előzetes találgatás bejött. Az újakkal együtt már 8 különböző típust kínál az Apple.
Hirdetés
 

Tegnap alaposan kiveséztük, milyen újdonságok várhatók az iPhone X-ben és az iPhone 8-ban. Míg akkor az összes értesülés pusztán kiszivárgott hírekre, iparági értesülésekre, gyártói találgatásokra alapult, mostanra mindent biztosan lehet tudni. Tegnapi cikkünk gyakorlatilag minden részletét bejelentették az este (helyi idő szerint délelőtt 10-kor) kezdődött eseményen.

iPhone X

Szinte az egyetlen információ, ami tényleg eldöntésre várt, hogy a csúcsmodell verziójelölése betűként vagy számként értelmezendő. Tim Cook előadásából kiderült, hogy az X a tizedik generációt jelöli (ennek megfelelően "ten"-nek kell ejteni, és nem "ex"-nek). Minden más gyakorlatilag az előre megjövendöltek szerint alapult, sok újdonságot nem tudtak mondani a cupertinóiak.

Azért gyorsan fussuk át, mire lehet számítani a high-end telefontól. Tényleg eltűnt a Touch ID (és vele együtt a Home gomb is), infravörös érzékelők segítik a biztonságos arcfelismerést. A bejelentés szerint egymillió esetből egyszer hibázik a fényképpel átverhetetlen funkció (a Touch ID 50 ezerből egyszer azonosított tévesen ujjlenyomatot), mely a fizetéskor is segít a felhasználó beazonosításában.

Két, optikai zoomot biztosító kamera került a hátlapra. A készüléket működtető hatmagos A11 Bionic processzor az Apple szerint érezhetően gyorsabb lett elődjénél, javuló energiahatékonysági mutatók mellett, így az iPhone X két órával tovább bírja, mint elődje. 3 GB-nyi RAM-ja mellé a maximum háttértárat választók 256 GB-nyi tárhelyet élvezhetnek – itthon az egészen elképesztő 436 ezer forintos ár kifizetését követően. Az olcsóbb verzió is döbbenetesen drága: az Apple.hu szerint 380 ezer forintba kerül majd. Ezzel szemben az iPhone 8-asok árcédulái még egész konszolidáltnak mondhatók: a kisebbik 265, a nagyobbik 304 ezer forintért kelleti magát – amint kapható lesz (erre még az USA-ban is kell pár hetet várni).

Ezzel párhuzamosan árat csökkent az almás vállalat. A régebbi modellek ugyanis nem tűnnek el, az iPhone 6S, 7, 7 SE 50-100 dollárral olcsóbb lesz. Az iPhone 7 és a 7 Plus is forgalomban marad, így a három új modellel együtt már nyolc okostelefont-típust kínál egyszerre az Apple.

Az új készülékekről további részleteket itt olvashat.

Útmutatás helyett követés

A technikai paramétereken túl is úgy tűnik, hogy mérföldkőhöz érkezett az iPhone (és vele az Apple). Míg Steve Jobs látomásszerűen hozott stratégiai döntései gyakran telibe találtak és valódi innovációt hoztak a piacra, addig Tim Cook inkább a korábban kijelölt irányvonalak finomítgatásában jeleskedik. Ennek következtében az igazán forradalmi újítások elmaradtak. Kétségtelen, hogy az iPhone X sok érdekességet hozott magával, ám ezeket egy-egy rivális gyártónál már láthattuk korábban.

Ugyanakkor olyan, tényleg meghökkentő képességekkel nem bír a készülék, mint például a holografikus megjelenítést ígérő – egyébként szintén egészen borsos árat vizionáló - Hydrogen One. Mint írtuk, a Diffractive Lightfield Backlighting eljárás révén háromdimenziós megjelenítést hoz magával a jövő év elején debütáló okostelefon. Kijelzője különböző képet mutat az eltérő térbeli irányból nézők számára, vagyis a két szem nem egyforma vizuális információt kap. Ennek az eltérésnek köszönhetően alakul ki a mélységérzet; a kijelzőt körbejárva (vagy a telefont elforgatva) kvázi be lehet nézni a tárgyak mögé.

Visszatérve az iPhone-ra: ami nagyobb probléma, hogy már nem csak a Samsung nőtt az almás vállalat fejére, hanem a kisebb riválisok között is akad olyan, amelyik képes – legalábbis volumenben – felvenni a harcot az Apple-lel. Míg tavaly decemberben rövid időre az akkumulátorbotrány miatt megtépázott dél-koreaiakat is sikerült felülmúlnia az amerikaiaknak, addig idén júniusra már nem csak a Samsung került az Apple elé, hanem a Huawei is megelőzte. Az iPhone 8 és iPhone X debütálásával ez a sorrend bizonyára változni fog, de akkor is intő jel, hogy egy kínai gyártó ennyire az amerikai vállalat nyakára tudott mászni.

Forrás: Counterpoint Research

Óriási bevételek

Összességében azért az iPhone fénye még mindig szépen világít, derül ki a Strategy Analytics adataiból. Az okostelefon 2007-es megjelenése és az idei év második negyedévének zárása között körülbelül 1,2 milliárd iPhone-t szállítottak le, ezzel a kis kommunikációs eszköz lett a világ egyik legkelendőbb elektronikai terméke. Az elemzőcég becslése szerint ez összességében szerte a világon 760 milliárd dolláros bevételt hozott az Apple-nek ugyanezen időszak alatt.

Nem igényel speciális képességeket annak előrelátása, hogy ezzel a tempóval valószínűleg az iPhone lesz a világ első olyan okostelefonja, ami eléri a billió dolláros bevételi szintet. A Strategy Analytics szerint erre még 2018 vége előtt sor kerül. Ezt az elsőséget azonban nem fogja sokáig őrizni az Apple, hiszen a Samsung előbb-utóbb Galaxy S sorozatával utol fogja érni a nagy riválist.

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.