Rájár a rúd az Apple-re: szinte minden információ kiszivárgott az új csúcstelefonról. Ráadásul a gyártási tempó is csapnivaló - hónapokig csak papíron lesz új iPhone-élményünk?

Kiszivárgott az iOS 11 firmware, amiből rengeteg információra lehet következtetni arról, milyen lesz az új iPhone. Ha ez nem is lőtt el minden puskaport a mai hivatalos bemutató előtt, de azért jócskán mérsékelni fogja a meglepetésfaktort. Az Apple természetesen mindent megtesz, hogy kiderítse a szivárogtató kilétét.

Van arcu(n)k hozzá

Pár nappal a mára időzített iPhone 8 bejelentés előtt került ki az almás vállalat féltve őrzött titka, az iOS 11 firmware, melynek köszönhetően számos érdekességre fény derült. Például az abban rejlő adatok szerint a küszöbön álló, tizedik generációs okostelefon csúcsmodelljét iPhone X-nak hívják, ami egyaránt utal a 10 évvel ezelőtti bejelentésre, és arra, hogy ezt a verziót kifejezetten a prémiumkategória után érdeklődők számára fejlesztették.

Face ID – úgy tűnik, hogy erre a névre fog hallgatni az Apple új, biometrikus jegyeket vizsgáló felhasználó-azonosítója. Mivel a hírek szerint nem sikerült megbízhatóan a kijelző alá rejteni az ujjlenyomat-olvasót, a hátlapra pedig nem akarta tenni a vállalat, ezért nagy valószínűséggel a csúcskészülékben csupán az arcjegyek felismerésére alapuló megoldás biztosítja majd a biometrikus beléptetést.

Az ujjlenyomat-rögzítéshez hasonlóan az arcmintázatot is több irányból kell rögzíteni, megkönnyítve az azonosítást. A Face ID ráadásul nem csak a telefon feloldására használható a kiszivárgott információ szerint, hanem az Apple Pay is használható lesz vele. Ezzel párhuzamosan azonban a pletykák szerint eltűnik a Home gomb – a funkciót fizikai és virtuális formában egyaránt nélkülöznie kell a csúcskészülékre vágyóknak.

Hat mag, animált emojik és jöhet az USB-C

Kevésbé lényeges, de érdekes újítás az animált emotikonok használata. Ezek nem csupán rövid animációkat lesznek képesek eljátszani, hanem a Face ID segítségével a felhasználó arckifejezéseit is közvetíthetik, ráadásul a telefon tulajdonosának hangján beszélnek a címzetthez.

Ennél valamivel fontosabb változás lehet, hogy az Apple mérnökei hozzányúltak a vezetékmentes zenehallgatást lehetővé tevő AirPods fülhallgatókhoz is. Tavaly nagy port kavart a mini Jack aljzat száműzése a telefonokról. Az Apple helyhiányra hivatkozva szüntette meg a lehetőséget, ezzel párhuzamosan pedig bevezette AirPods termékét, melyek használatához semmilyen kábel nem kell. Idén ezek töltése változik valamelyest: az energiabevitelt jelző fény a töltő külső felületére került, így többé nem kell felnyitni azt, hogy a felhasználó láthassa a töltöttségi szintet.

És ha már csatlakozók: azt is kihámozták az iOS 11-ből, hogy a vállalat felhagyhat a saját fejlesztésű Lightning port használatával. Ennek hátterében az USB-C port növekvő népszerűsége állhat.

A tavalyi generációban jelent meg először az Apple saját processzora; a céget a Samsunggal való felemás viszony késztette arra, hogy önerőből alkosson mobil CPU-kat. A 2016-os modellekben négymagos központi vezérlőegységek gondoskodtak az iPhone-ok számítási kapacitásáról, az idén már hat magja lesz a készülékeknek.

Még nem pörgött fel a gyártás?

Hogy a fentiekből mi igaz, és mi a helyzet például a vezetékmentes töltéssel, pár órán belül kiderül. Addig azonban van egy rossz hírünk: a mindig jól értesült Ming-Chi Kuo szerint gyártási nehézségek vannak a csúcskategóriás iPhone-okkal. A KGI Securities elemzője úgy tudja, hogy napi szinten kevesebb mint 10 ezer példányt tudnak jelenleg az amerikai vállalat távol-keleti szerződéses partnerei előállítani. Valószínűleg az új technológiák jelentette gyártási nehézségek állhatnak a háttérben.

Ha ez a becslés igaznak bizonyul, akkor hosszú hónapokig tarthat még, mire maradéktalanul ki tudja majd az Apple elégíteni a fogyasztói igényeket.

Mobilitás

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.